15-07-07

Nienawiszcz - Eventjes pauzeren in de zon

20070629 Meer in Nienawiszcz01

Toen André aan t vissen was zag hij reeds van ver een slangetje dat kwam aangezwommen.  Tot zijn verbazing ging het effe uitrusten op de plompenbladeren en daarna ging het er weer als de wind vandoor.

16-06-07

Koolzaad in Polen

20070509 Gele velden01

In 2006 werden enkele grote fabrieken opgestart in Polen die olie uit koolzaad persen t.b.v. van de biobrandstof. De grootste 4 fabrieken hebben samen al 400.000 ton koolzaad nodig. Dit komt overeen met 100.000 ha. 

De immense hoeveelheid koolzaad staat in mei in bloei.  Percelen van meer dan 20 ha zijn geen uitzondering en de gele kleur en de geur is overweldigend.

25-05-07

Huisjesslak

Toen André het gras afgereden had ... eigenlijk.... afrijden is niet het goede woord  want het was veel te nat.  De ganse week had het al geregend en van tuinwerken was er nog niet veel in huis gekomen, heeft hij met de bosmaaier her gras gekortwiekt.  Na tijdje kwam er een pracht van een huisjesslak tevoorschijn!  Zo'n groot exemplaar had ik bij ons in de tuin nog niet gezien. 
 
20070512 Huisjesslak02
 

20070512 Huisjesslak01

 

16-09-06

Sandomierz - Vaart op de Wisla

 

 
 
 
 

 

Zo’n vaartje doe ik altijd graag.  Je ziet de gebouwen en natuur op een hele andere manier als wanneer je er langsloopt...

De kinderen mochten beurt om beurt aan het roer staan en na de trip kregen ze een “diploma” als stuurman!  Iets wat ze zeer leuk vonden!

 

10:43 Gepost door Lizy in Poolse natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sandomierz, wisla, rondvaart |  Facebook |

27-06-06

Stobnica wolvenpark

 

Toen we met de Herkse delegatie in Oborniki waren mocht er natuurlijk een het “Wolvenpark” in Stobnica niet ontbreken.

 

 

Uitleg over de werking van het park kregen we van Jacek Wieckowsky.  Hij leeft echt op en top voor de wolven.  Reeds verschillende jaren is hij bezig met het project in Stobnica.

Voor het ogenblik verblijven er 9 wolven in het park.

 

Volgens onze gids zijn de wolven helemaal niet zo boosaardig als dat het sprookje van Roodkapje laat uitschijnen en dat bewijst hij ook door met de wolven in de kooi te gaan zonder enige bescherming.

 

 

Verder hebben we nog uitleg gehad over het microklimaat dat er heerst en over de verschillende projecten waarmee ze bezig zijn o.a. de bevers, eenden, en vooral de natuur. 

 

 

04-03-06

Reservaat Buczyna in Nienawiszcz Rogozno

Buczyna = Beschermd beukenbos

 

Dit reservaat is erkend sinds 1958 en is gelegen in deel van een groot beukenbos 1.5 km ten noorden van Nienawiszcz. 

 

Dit bos is over een oppervlakte van 15.75 ha beschermd.  Van nature uit is dit een beukenbos maar je vindt er ook de zomereik, haagbeuk en berken.  Een gedeelte van het reservaat bestaat uit verlaagd terrein dat begroeid is met elsen. 

 

Het is een pracht van een bos om te wandelen en te verkennen.  Een aanrader voor iedereen die bij ons op bezoek komt.  Als je ’s morgens vroeg op pad gaat kan je allerlei dieren zien.  Hertjes, everzwijnen, vossen, en nog meer. 

Kraanvogels hebben ook een stukje van het bos ingenomen waar ze komen overnachten.  Je kan hen van ver al horen roepen.  Ze leven van eikels, overgebleven maïskorrels, granen en aardappelen die op de geoogste velden zijn blijven liggen. 

 

17-11-04

Oborniki - Stobnica

In Stobnica een deelgemeente van Oborniki bevindt zich het onderzoeksstation van de landbouwacademie, zetel Poznań.  Het centrum is opgericht in 1974 met de bedoeling van het kweken en herinvoeren van zeldzame en bedreigde diersoorten.

2 soorten vogels (Capercaillies en de black grouses) totaal uitgestorven in het wild, zijn hier gedurende vele jaren gekweekt.

Het station is beroemd in Polen en in het buitenland voor het kweken van wolven die rechtstreeks geobserveerd kunnen worden.  Inspanningen zijn geleverd om hier het eerste wolvenpark van Polen en Centraal Europa te creëren waar de mogelijkheid geboden wordt wolven in bijna natuurlijke omstandigheden te observeren en te filmen.

Toen wij in het park geweest zijn zaten er 14 stuks.  Iedere dinsdag tot en met vrijdag kan men er terecht voor een bezoek van 11 tot 15u, maar het centrum verkiest toch een telefoontje op voorhand.

http://stobnica.wolf.wild.art.pl/

 

25-10-04

Studzieniec - Rozenkwekerij


13:57 Gepost door Lizy in Poolse natuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stuzieniec, rozenkwekerij, rogozno |  Facebook |

Studzieniec - Rozenkwekerij


13:56 Gepost door Lizy in Poolse natuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: studzieniec, rogozno, rozenkwekerij |  Facebook |

11-09-04

1000 jarige eik van Rożnowo02


Rożnowo is de grootste deelgemeente van Oborniki en ligt aan de rechteroever van de Wełna.

In 1387 wordt het dorp voor de eerste keer vermeld.

Eens was Roźnowo een bekende gemeente.  Adam Mickiewicz (1798-1855) een grote poolse schrijver heeft er zijn buitenverblijf gehad. 

http://www.staff.amu.edu.pl/~zbzw/ph/am/am200.html  

Nog meerdere beroemde en bekende Polen hebben hun verblijf gehad in Rożnowo.

 


1000 jarige eik van Rożnowo01

Tadeusz weet dat fam. Scheelen echt natuurliefhebbers zijn, daarom stelde hij voor om samen naar Rożnowo te rijden om naar de 1000-jarige eik te gaan zien. Rożnowo  is een deelgemeente van Oborniki.

Aan de voorkant is de eik ziek.  Afgestorven.  Men is nu met een speciaal programma bezig om de eik als nog proberen te redden.  Het is de oudste eik van Wielkopolska.  De boom heeft een omtrek van 8m.  De befaamde eiken van Rogalin zijn 700 jaar oud. 
26-08-04

Huifkartocht

Op deze tocht maak je kennis met mierenkolonies, men leert wat over de verschillende boomsoorten die  in de omgeving staan, de verscheidenheid aan bospaddestoelen en de bevers die zeer talrijk zijn.  Er wordt ook een halte gehouden in het Molenmuseum in Jaracz. 

Rode mier

Mierennesten worden beschermd.  Dit is het hoogste mierennest die je vindt in powiat Oborniki.  Het nest is 1m50 hoog. 

Powiat is zoiets als kanton in België

10:18 Gepost door Lizy in Poolse natuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rode mier, mierennest, oborniki |  Facebook |

Kikkers00:04 Gepost door Lizy in Poolse natuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groene kikker, kikker |  Facebook |

13-08-04

Meer in Nienawiszcz03

Het meer is gelegen in een natuurgebied.  Zwemmen en vissen is er toegestaan.  Ook roeibootjes mogen.  Motorbootjes zijn ten strengse verboden.  Er is dagelijkse controle van de gemeente.

Meer in Nienawiszcz02
Meer in Nienawiszcz01

Nienawiszcz is een deelgemeente van Rogoźno.  Rogoźno ligt 50 km ten noorden van Poznań en maakt deel uit van het kanton Oborniki.