29-01-07

Skifanaat Johannes Paulus II ontsnapte vaak aan lijfwachten

Paus Johannes Paulus08

 

Paus Johannes Paulus II (1978-2005) ging in de eerste jaren van zijn pontificaat vaak in het geheim skiën. Meer dan honderd keer wist hij dan voorbij de Zwitserse Garde te sluipen. Dat staat in het onlangs verschenen boek 'Mijn leven met Karol' van kardinaal Stanislaw Dziwisz, die veertig jaar lang de persoonlijke secretaris van Karol Wojtyla was.

Volgens Dziwisz kon Johannes Paulus aanvankelijk maar moeilijk wennen aan het pauselijke protocol. Geregeld ontsnapte de naar sport verlangende paus aan het strakke schema door samen met drie Poolse vrienden, onder wie Dziwisz, dagtripjes naar de bergen te maken.

Paus Johannes Paulus10

 

Verborgen achter krant
De eerste keer dat Johannes Paulus aan de Zwitserse Garde 'ontsnapte' was op 2 januari 1981 op Castelgandolfo, het pauselijk vakantiekasteel in de heuvels bij het Meer van Albano. Volgens Dziwisz had de paus zich verstopt in de auto van priester Jozef Kowalczyk, de huidige nuntius in Polen. Aan het stuur zat Kowalczyk en naast hem zat priester Tadeusz Rakoczy. Toen ze voorbij de wacht kwamen, sloeg Rakoczy een krant open om er Johannes Paulus achter te verbergen. Na het tochtje zou de paus triomfantelijk hebben uitgeroepen: "Dat hebben we mooi voor elkaar gekregen".

Tijdens de vele andere geheime skireisjes gedroeg de paus zich als een gewone skiër. Voor de piste en de lift droeg hij een pasje. "Hij stond in de rij met anderen. Uit veiligheidsoverwegingen stond er wel een van ons voor hem en een ander achter hem", aldus Dziwisz, die nu aartsbisschop van Krakau is. (belga/hln)

26-01-07

Paus Johannes Paulus II mogelijk binnen 18 maanden zaligverklaard

Paus Johannes Paulus02

Omdat intussen al drie wonderen aan paus Johannes Paulus II worden toegeschreven en weldra ook de diocesane fase voor de zaligverklaring wordt afgesloten, is het niet denkbeeldig dat de Poolse paus al binnen achttien maanden zalig wordt verklaard, zo heeft KerkNet-Vlaanderen gemeld. Momenteel worden drie wonderbaarlijke en uitvoerig gedocumenteerde genezingen toegeschreven aan de in 2005 overleden paus.

Diocesane fase
Volgens kardinaal Camillo Ruini wordt het onderzoek naar de wonderen in april afgesloten. Mogelijk volgt dan een officiële aankondiging op 2 april, ter gelegenheid van de tweede herdenking van het overlijden van paus Johannes Paulus II. Kardinaal Martins, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, bevestigde alvast dat de diocesane fase van de zaligverklaring zo goed als rond is.

Veel sneller
Als de vorige paus binnen anderhalf jaar zalig wordt verklaard, is dit veel vroeger dan algemeen verwacht, aldus het katholieke internetpersbureau. "Of het allemaal zo'n vaart zal nemen, valt nog af te wachten. Waarnemers zijn het er echter over eens dat de zaligverklaring van de Poolse paus veel sneller gaat dan algemeen verwacht", meldde KerkNet-Vlaanderen. (belga/hln)

17-01-07

Onderzoek naar tweede mirakel van paus Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus02

De eerste stap in het zaligverklaringsproces van paus Johannes Paulus II wordt op 2 april, dag van de tweede verjaardag van zijn dood, afgesloten, meldt de openbare Poolse televisiezender TVP. Ondertussen zou er ook een onderzoek begonnen zijn naar een tweede mirakel.

Miraculeuze genezing
Een onderzoek naar de miraculeuze genezing van een Franse kloosterzuster door tussenkomst van de overleden paus zal al afgesloten worden in februari, aldus TVP, die Vaticaanse bronnen citeert. De erkenning van een wonder is inderdaad noodzakelijk om het zaligverklaringsproces te kunnen afsluiten.

Dossier bestuderen
Op het einde van de eerste etappe zal het volledige dossier bestudeerd worden door de Congregatie belast met de heiligverklaringen. De zaligverklaring is de eerste stap naar de heiligheid.

Tweede mirakel
Nog steeds volgens TVP wordt er ook een ander mirakel bestudeerd. Dit mirakel zou zich voorgedaan hebben in Zuid-Amerika. Tijdens zijn reis naar Polen in mei 2006 verklaarde paus Benedictus XVI te hopen dat de Voorzienigheid voor een snelle zaligverklaring van zijn voorganger Johannes Paulus II zal zorgen. (belga)