29-10-06

Vrouw bevalt op tram

Een Soedanese vrouw is woensdag op een tram in de Poolse hoofdstad Warschau bevallen van een kerngezonde dochter. "Ik kwam net terug van een vergadering toen de weeën begonnen. Alles ging zo snel", aldus mama Sulafa Ismail.

Haar dochter kreeg de naam Duha mee, wat 'licht' betekent. De bevalling was voorpaginanieuws in Polen donderdag. Het stadsbestuur overweegt intussen om Duha een bus- en tramabonnement voor het leven te schenken. Mama Sulafa (37) kwam zeventien jaar geleden naar Polen om medicijnen te studeren. Ze woont sinds vijf jaar in Warschau

28-10-06

Baltów : Typisch houten huisje

20060719 Baltow005

In Zuid-Oost Polen zie je nog heel veel oude houten huisjes.  De streek waar wij ons vakantiehuisje hebben zijn die reeds lang verdwenen.  Je merkt heel goed dat de levensstandaard in het Zuid-Oosten een stuk lager ligt dan de streek boven Poznañ.  Nienawiszcz, Rogozno, waar wij ons vakantiehuisje hebben, is de 2de rijkste regio van het hele land.

20:30 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: zuid-oost polen, houten huisje, baltow |  Facebook |

10-10-06

Slaapwel - Dobranoc

dobranoc03

23:31 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: slaapwel, dobranoc |  Facebook |

07-10-06

Nazi's maakten zeep van menselijke resten

De nazi's gebruikten wel degelijk menselijke resten om zeep van te maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een onderzoek van het Poolse Instituut voor de Nationale Herinnering heeft dat nu onomstotelijk bewezen. De resultaten werden vrijdag bekendgemaakt.

Poolse onderzoekers onderwierpen een stuk zeep dat in 1945 werd gevonden in de medische academie van de nazi's in de Poolse havenstad Gdansk (vroeger Danzig), aan een laboratoriumanalyse en kwamen tot de bevinding dat een van de componenten menselijk vet was.

Bewijs
Het gaat om het laatste stuk zeep dat zich nu in de archieven van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bevindt, en dat gebruikt werd als bewijsstuk tijdens de Nürnbergprocessen, waar nazikopstukken na de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden voor misdaden tegen de menselijkheid. Toen ontbrak de technologie echter om te bepalen of de zeep menselijk weefsel bevatte.

Amandel
De productie van de zeep uit menselijk vet beperkte zich tot enkele tientallen kilogram. De zeep werd gebruikt om de operatie- en autopsievertrekken in het laboratorium van de Duitse naziprofessor Rudolf Spanner schoon te maken. Om een slechte geur te vermijden, werd een extract van amandel toegevoegd.

Vermoed wordt dat de menselijke resten werden aangevoerd uit Kaliningrad, Bydgoscz en het concentratiekamp van Stutthof, zo'n 30 kilometer van Gdansk. (afp)

03-10-06

Pool laat winden uit protest

20061003 Kaczynski brothers

Lech (links) en Jaroslaw Kaczynski, respectievelijk de Poolse president en de Poolse premier

 

Een man die steevast winden laat als zijn mening wordt gevraagd over de Poolse president, wordt opgespoord door de Poolse politie. De 45-jarige Hubert Hoffman is beschuldigd van smaad aan de president.

De politie vroeg hem om meer respect te tonen voor de huidige machthebbers, waarop hij luid enkele winden liet. Hij werd daarna opgepakt. Hoffman heeft geen enkel goed woord over voor het beleid van president Lech Kaczynski en zijn identieke tweelingbroer Jaroslaw, die premier is. De man beschuldigt hen ervan een dictatoriaal bewind te voeren dat doet denken aan de dagen van het communisme.

Hoffman kwam vrij na het betalen van een borgsom. Hij kwam evenwel niet opdagen op de rechtbank en wordt nu opgespoord. Zelfs Interpol is ingeschakeld. De advocaten van de man wilden de zaak laten seponeren, maar de plaatselijke rechtbank neemt de aanklachten zeer serieus.

16-09-06

Sandomierz - Vaart op de Wisla

 

 
 
 
 

 

Zo’n vaartje doe ik altijd graag.  Je ziet de gebouwen en natuur op een hele andere manier als wanneer je er langsloopt...

De kinderen mochten beurt om beurt aan het roer staan en na de trip kregen ze een “diploma” als stuurman!  Iets wat ze zeer leuk vonden!

 

10:43 Gepost door Lizy in Poolse natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sandomierz, wisla, rondvaart |  Facebook |

11-09-06

Vermiste Polen in Italië mogelijk vermoord door slavenhandelaars

De Poolse politie heeft vrijdag een lijst gepubliceerd met de namen en foto's van 120 Polen die de afgelopen zes jaar verdwenen zijn. De Italiaanse overheid onderzoekt de mogelijkheid dat sommigen vermoord zijn door bendes slavenhandelaars.

"Wij hopen dat de publicatie van de lijst helpt bij de opsporing van de vermisten", zo zei de bevelhebber van de nationale politiedienst, Pawel Biedziak. De 120 mannen en vrouwen worden vermist nadat zij in Italië werk zochten. Sommigen onder hen hebben gewerkt op een plantage nabij de Adriatische kuststad Bari. De politie ontdekte in juli dat daar een slavenkamp gevestigd was. Getuigen beweren dat een aantal Poolse slavenarbeiders kunnen vermoord zijn.

Op 18 juli bevrijdden Italiaanse carabinieri 119 Poolse burgers die op de plantage bij Bari tot slavenarbeid gedwongen werden. De Poolse politie pakte in Zuid-Polen een aantal Polen op op verdenking van mensenhandel. Getuigen die in de kampen hebben gewerkt, vertelden dat mensen die tegen de werkomstandigheden hadden geprotesteerd, afgeranseld werden en vervolgens verdwenen. (belga)

06-09-06

Zonhoven groet Polen

Zondagvoormiddag was er een aperitiefconcert in het kader van 'Zonhoven groet Polen', in de Raadzaal van het gemeentehuis van Zonhoven door Czarna Góra.

Czarna Góra is een traditionele Poolse muziekgroep die in 1997 werd opgericht door de Poolse folkloristische groep 'Krakus'.  Krakus werd opgericht op initiatief van de vereniging van Polen in Limburg.

 

In de namiddag waren er optredens van de dansgroepen Wisla en Krakus.  Normaalgezien was alles gepland op de kiosk in het cetrum maar door het slechte weer is alles verplaatst naar de evenementenhal.  Je kon er ook proeven van allerlei heerlijke Poolse specialiteiten zoals bigos, gevulde pannenkoekjes en natuurlijk ook het overheerlijke poolse gebak.  Poolse vrouwen zijn echte specialisten als het op gebak aankomt!  Zoals men daar paczki een soort van smoutenbollen gevuld met gelei (meestal pruimengelei) en kaastaart kan maken, vindt men nergens!

Na enige tijd zat de evenementenhal stampvol!

Rond 18u30 zijn we naar huis gegaan.  Het was een mooie namiddag in een echte Poolse sfeer!

 
 
 
 
 

10:23 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zonhoven groet polen, krakus, wisla |  Facebook |

04-09-06

Bijna 30 000...:o))

Wie wordt 30 000e bezoeker????

Wil je aub berichtje achterlaten??

Dan krijg je een speciale vermelding!

 

16:03 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Nuttig bericht voor autobestuurders in Polen

Voortaan is het op de Poolse wegen verplicht met de lichten aan te rijden in de donkerste periode van het jaar, dit is van 1 oktober tot eind februari.  De verplichting geldt zowel overdag als 's avonds en gaat in op 1 oktober 2006.

 

Misschien ook interessant:

 

Je kan weer een stuk sneller en makkelijker met de wagen naar Polen.

De A2 (betaalautostrade) is een nieuwe snelweg, die Nowy Tomysl (+- 125 km van de Duitse grens) met Lodz verbindt.  

Het traject loopt door Poznan en er rest na Lodz slechts 140 km zonder snelweg naar Warszawa.

 

 

 

01-09-06

Belgisch-Pools project laat mosselen waterkwaliteit meten

Laatstejaarsstudenten van de opleiding Milieuzorg van de Erasmushogeschool Brussel werken in Polen aan een project om de waterkwaliteit te meten met mosselen. De studenten ontwikkelen samen met Poolse wetenschappers apparatuur en software om het gedrag van driekhoeks- of zebramosselen te registreren en zo vergiftiging van het water te kunnen opsporen.

Gifstofgevoelig
De driekhoeks- of zebramossel leeft in zoetwater en filtert fijne voedseldeeltjes zoals plankton uit het water. Ze is zeer gevoelig voor gifstoffen. Ze pompt namelijk grote hoeveelheden water door haar lichaam en daarom is ze extreem afhankelijk van de waterkwaliteit. Het doel van het onderzoek is de reacties van de mosselen op giftig water te begrijpen. Als de onderzoekers ontdekken hoe de weekdieren reageren, kunnen ze aan hun gedrag zien of het water al dan niet geschikt is als drinkwater.

Visueel begrip
De Belgische studenten van het departement Horteco werken voor het onderzoek samen met de Copernicus Universiteit in het Poolse Torun. De instelling voert al lang onderzoek naar het fenomeen. Eerst probeerden onderzoekers de mosselen visueel te begrijpen. Later werden schelpen voorzien van elektroden en gekoppeld aan een computer. Die computer registreert voortdurend het openen en sluiten en kan dus waarschuwen wanneer de mosselen "alarm slaan". De studenten Milieuzorg ontwikkelen met de Poolse wetenschappers apparatuur en software om dit mosselgedrag te kunnen registreren.

Biologische verklikkers
Mosselen inzetten om de waterkwaliteit te bepalen, is een toepassing van de zogenaamde biomonitoringsystemen die kunnen helpen gevaarlijke stoffen op te sporen in onze omgeving. "Meer en meer wordt duidelijk dat bepaalde organismen perfecte biologische verklikkers zijn die gevoeliger zijn dan analyseapparatuur en bovendien permanent kunnen werken", luidt het. (belga/hln)

28-08-06

Baltów - Wandelen langs de rivier Kamienna

 
 

 
 

 

11:44 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: baltow, kamienna, wandelen |  Facebook |

25-08-06

Warschau wil bedekte borst op Miss World poster

De autoriteiten in de Poolse hoofdstad Warschau hebben gevraagd of een blote borst op een poster voor de Miss World 2006 verkiezing kan worden bedekt. Dat heeft het kantoor van de kunstenaar Rafal Obinski, die de poster ontwierp, woensdag bekendgemaakt.

Het symbool van Warschau is een naakte zeemeermin. Obinski's poster toonde een zeemeermin op een schommel met een rood topje waaruit een van haar borsten steekt. In antwoord op het verzoek heeft de kunstenaar, die in New York woont, een witte sjerp met het opschrift 'Miss World' over het aanstootgevende lichaamsdeel geschilderd.

De verkiezing van Miss World vindt op 30 september in Warschau plaats. De voormalige premier Kazimierz Marcinkiewicz, wiens Partij voor Wet en Gerechtigheid (PiS) conservatieve normen en waarden uitdraagt, is de burgemeester van Warschau. (novum/ap

14:44 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: warschau, miss world, affiche |  Facebook |

Pool krijgt nieuwe tong van billen

Een Poolse man, die door kanker zijn tong was kwijtgespeeld, heeft een nieuw exemplaar gekregen, gemaakt van het vel van zijn billen. De 23-jarige Jarislav Ernst kan weer proeven en praten met de nieuwe tong.

De tong van Jarislav werd geamputeerd toen de dokters kanker vaststelden. "We moesten zijn tong wel verwijderen. Nu er geen overblijvende kankercellen meer overbleven, konden we het vet en het vel van de man zijn billen gebruiken om een nieuwe tong te maken. De nieuwe tong werkt, het bloed loopt erdoor heen en de patiënt is gezond," aldus de dokter.

12:48 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bizar, tong, kanker |  Facebook |

24-08-06

Baltów - Oorlogsmonument

Monument ter nagedachtenis
van de oorlogsslachtoffers
 in april 1943

15:35 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: baltow, monument, oorlogsslachtoffers |  Facebook |

23-08-06

Lech Walesa zegt Solidarnosc vaarwel

Lech Walesa, de voormalige leider van de Poolse vakbondsorganisatie Solidarnosc (Solidariteit), de eerste vrije vakbond in de communistische wereld, heeft de vakbond die hij in 1980 hielp oprichten, verlaten. Dat heeft een van de topfiguren van Solidarnosc dinsdag meegedeeld.

"Lech Walesa betaalt sinds 1 januari 2006 zijn lidgeld niet meer", zo liet Jerzy Borowczak weten. Het vertrek van Walesa is geen verrassing. Bij de herdenking vorig jaar van 25 jaar Solidarnosc liet hij al uitschijnen dat hij zou vertrekken. Hij verzocht zijn toehoorders in Gdansk om de kansen van de historische zege op het communisme niet teloor te laten gaan.

"Geen enkele generatie had zoveel mogelijkheden voor vrede en welvaart. Ons drama bestaat erin dat we in een nieuw tijdperk met oude ideeën leven", zo stelde de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 1983.

"Dit is mijn vakbond niet meer"
"Dit is mijn vakbond niet meer. Een ander tijdperk, andere mensen, andere problemen. Ik ben eerst en vooral een revolutionair, we passen niet meer bij elkaar", zo klonk het toen.

Na weken van hevige protesten op de scheepswerven van de havenstad Gdansk ondertekenden de charismatische stakingsleider Lech Walesa en de Poolse minister-president Mieczyslaw Jagielski op 31 augustus 1980 een akkoord dat leidde tot de oprichting van de eerste onafhankelijke vakbond in een communistisch land.

In de jaren tachtig zou Solidarnosc uitgroeien tot een symbool van het vrijheidsstreven. Samen met paus Johannes Paulus II speelde de vakbond een belangrijke rol bij de omverwerping van het communistische regime in Warschau in 1989. Walesa werd later de eerste president van het gedemocratiseerde Polen. (belga/hln)

22-08-06

Baltów - Jurassic Park

Baltów is gelegen in het zuid-oosten van Polen aan de rivier de Kamienna (provincie Malo Polska) in de omgeving van Ostrowiec Swietokrzyski.

 

 

 

Het Jurassic Park is ontstaan in 2003.  Er waren toen nog maar een paar dieren tentoon gesteld.  Op zekere afstand lijkt de dinosaurus echt en zeer indrukwekkend.  Hij is 4.5m hoog en 14 m lang.  Het is een Allosaurus, een rovend voorhistorisch reptiel.  Het model werd Gerard genoemd, ter nagedachtenis van Dr. Gerard Gerlinski van het Poolse Geologisch Instuut. Hij ontdekte en bestudeerde de voetafdrukken van de dinosaurus in Baltow.  De afdrukken van de 3 tenen van de Allosaurus , een wezen wiens waarachtige copie zich aan de oever van de rivier bevindt, kan gevonden worden op de op een torengelijkende rots naast de hoofdweg naar het dorp.  De voetafdruk was bekend als “The Devil’s Foot”.

Een andere voetafdruk van het reptile Stegosaurus was later ontdekt in het nabij gelegen  Jewish Gully.  Een beeld van dit reptiel zal worden geplaatst samen met het beeld van de Allosaurus.

 

 

 

 

 

 
 

 

17-08-06

Krakow - De schatkamer van Polen

Krakau heeft een historisch centrum vol renaissance en barok, een culturele rijkdom waar veel steden een puntje aan kunnen zuigen. De Rynek is bovendien het grootste middeleeuwse marktplein van Europa. 's Zomers trekt deze 'schatkamer van Polen' kunstenaars en straatartiesten aan. Voortaan vlieg je rechtstreeks vanuit Brussel naar Krakau.

Elke bezoeker wordt als een magneet naar de Rynek Glowny gezogen. Het plein is zo groot - 200 bij 200 meter - dat de straatmuzikanten er elkaar zelfs niet storen. Midden op dit plein pronkt de lakenhal Sukiennice. Vroeger huisde hier de overdekte markt. Nu loop ik er langs houten stalletjes in het spoor van andere toeristen die er traditionele kleding, kunsthandwerk, barnsteen en souvenirs komen kopen. In de zomer stikt het van de terrasjes op het reusachtige plein. Hier vertrekken ook de paardenkoetsen voor een verkenning van het oude centrum.

Tartaarse pijl
In de Mariackikerk met haar twee ongelijke torens bewonderen dagelijks honderden toeristen het altaarretabel van de kunstenaar Veit Stoss, het kostbaarste kunstwerk van Krakau. Om het uur weerklinkt vanaf de hoogste toren trompetgeschal dat plotseling wordt afgebroken. Een gebruik dat herinnert aan de invasie van de Tartaren. Toen werd de stadswacht die met zijn trompet de bevolking waarschuwde voor het dreigende gevaar, halverwege het signaal in de keel getroffen door een Tartaarse pijl.

Voor het indrukwekkendste panorama op de stad moeten we naar de kegelvormige Podgorze-heuvel in een buitenwijk van Krakau. Het is de ideale manier voor een eerste kennismaking met de voormalige Poolse hoofdstad, die zo pronkt met ontelbare kerken, adellijke paleizen, geklasseerde panden en musea. In de verte troont de Wawelberg boven het centrum uit.

Een stadsverkenning begint het best met een wandeling langs de 2,5 km lange koninklijke weg die dwars door de oude stad naar het vorstelijke slot op de Wawelberg leidt. Met vertrek aan de Barbakane, een restant van de Florianuspoort, een van de acht poorten die eertijds de 4 km lange stadswallen sierden. Die wallen vormen vandaag een groene gordel rond de oude binnenstad. Tegen de restanten van de oude verdedigingsmuur stellen lokale kunstenaars nu dagelijks hun werken tentoon.

Die Florianuspoort gold eertijds als de belangrijkste toegang tot de stad en werd gebruikt door de Poolse koningen en hun hoge gasten om zich langs de Florianskastraat, nu dé populaire winkelstraat in de stad, en de markt naar de koninklijke burcht op de Wawelheuvel te begeven.

De klepel en de wens
Via de drukke winkelstraat Ul Grodzka gaat het naar het koninklijke renaissancekasteel op de heuvel. In de koninklijke appartementen staan unieke meubelstukken, kostbaar Saksisch porselein en zowaar 136 prachtige Vlaamse wandtapijten. Ook de schatkamer loont de moeite met onder meer het kroningszwaard van de koningen. Indrukwekkend is de kathedraal met de koninklijke graftombes. Hier leeft duizend jaar Poolse geschiedenis voort.

Als bijzondere blikvanger geldt sinds kort ook de joodse wijk Kazimierz. De vervallen, gore buurt werd lange tijd bewoond door mensen aan de zelfkant van de maatschappij, maar onderging sinds 1993 een metamorfose. Toen werden er tal van scènes gefilmd voor de film Schindler's List, meteen de aanzet voor velen om de filmlocaties op te zoeken.

De wijk werd meteen nieuw leven ingeblazen, al zien nog tal van binnenpleintjes er exact hetzelfde uit als voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Je kan hier bovendien even uitblazen, zowel in toeristische als zeer alternatieve cafeetjes, van studentenpubs tot trefplaats van Frank Zappa-freaks.

Eten en drinken in Kraków: veel goedkope restaurantjes met lokale specialiteiten als Poolse meelsoep met blokjes aardappel en schijfjes worst, haring op de wijze van Krakau of een varkenssteak met kruidige duivelsaus. De beste cappuccino van de stad proef je in het piepkleine koffiehuisje Café Larousse aan de Ulica SW Tomasza 24. Er zijn slechts vier tafeltjes. Een goed adres is ook het restaurant U Bonera (ul. Florianska 15), voor de degelijke Poolse keuken en het legendarisch kunstenaarscafé Jama Michalika (ul. Florianska 45). De Chocolaterie Wawel is vermaard voor zijn pralines en ander zoets.

Poolse munt : 1 Zloty = 0,25 euro

13:43 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: krakow, krakau, polen, schatkamer |  Facebook |

09-08-06

Wateroverlast in Neder Silezië

 
 

 

Vandaag hoorde ik op Poolse tv TVP dat er weer overstromingen zijn in Neder Silezië, de streek rond Jelenia Góra en Klodsko is erg getroffen.  Straten en huizen zijn ondergelopen.  In verschillende huizen staat het water tot 1m50 hoog.

De Oder en de Kanmienna zijn buiten hun oevers getreden en zorgen voor veel problemen.  In Piechowic zijn 50 mensen geevacueerd voor het wassende water.

 

04-08-06

Onderweg naar Baltów

Ook deze trip verliep niet zoals we gehoopt hadden... file en langzaam verkeer.  Onderweg hebben we nog “mandat” gehad.  We reden 83 waar we maar 50 mochten rijden.  We reden nochtans gewoon in een rij auto’s allemaal aan zelfde snelheid maar hadden wel de pech dat wij de enige buitenlander waren... Dus... die werden aangehouden en moesten boeten voor een ganse sliert....

De conversatie verliep redelijk vlot met de politieagent.  Hij moest lachen met ons... 2 vrouwen op stap met 3 kinderen..... Hij moest het eens geweten hebben... Achter in de auto lagen er nog 2 personen te slapen...:o)  We hebben de boete toch beetje kunnen verminderen... mag eigenlijk niet, maar toch.  Ik had mijn beste pools boven gehaald en het is ons gelukt...:o))  De agent waarschuwde ons nog dat we moesten voorzichtig zijn want tot Piotrków Trybunalski waren er nog controles.  En gelijk had hij... er stonden nog een paar van die “vieze mannen” langs de weg ma wij hebben ons dus mooi aan de opgegeven snelheid gehouden en dus niks aan de hand.....

 

Onderweg zijn we nog ergens lekker gaan eten.  In een kleine bar langs de weg.  Dat is het plezante van reizen in Polen... je hoeft niet echt voor picnic of zo te zorgen.  Er zijn mogelijkheden genoeg om onderweg wat achter de kiezen te slaan!!!

In Polen 560 km rijden over gewone wegen is niet zoals in Duitsland dat je makkelijk een gemiddelde van 100 km per uur kan halen.  Zo was het dan ook al 21u voorbij toen we in Ostrowiec Swietokrzyskie kwamen.  Ania had ondertussen al paar keren contact met ons opgenomen en aan de Tesco is ze ons samen met Mirek komen ophalen. 

 

In Baltów aangekomen stond er ons een lekkere obiad (warm eten) te wachten!!!  Ania had lekker gekookt!  Daarna nog met de familie Scheelen naar hun verblijfplaats gereden.  Rond middernacht waren we terug bij Ania thuis waar overnachtte. 

 

 

 

Wat me opgevallen was bij Ania thuis waren de planten die langs het plafond liepen.  Iets wat ik jaren geleden voor ‘t eerst gezien had bij Jadwiga.  Poolse mensen houden heel veel van hun bloemen en planten en ook daar kon je dat weer overduidelijk zien!!!

09:54 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: baltow, polen, planten |  Facebook |

02-08-06

14 juli vertrek naar Polen

Op vrijdag 14 juli ben ik om 13u15 vertrokken samen met de Fam. Scheelen richting Nienawiszcz.  Door omstandigheden kon André niet mee met ons.  Hij komt pas woensag 19 juli.  Alles ging goed tot we in omgeving van Braunschweig kwamen... over 11 km deden we een gans uur. 

 

Nadien nog verschillende keren file en oponthoud gehad.  Aan de grens ging het redelijk vlot. 

Omdat we al zolang onderweg waren hadden we toch zo’n raar gevoel in de maag dat op honger geleek.  Daarom zoals altijd in restaurant “Chrobry” in Torzym wat gaan eten.  Onderweg nog enkele boodschappen gedaan en rond 5u00 waren we dan eindelijk in Nienawiszcz. 

Allemaal snel naar bed want we bleven deze keer niet in Nienawisczcz maar gingen richting Baltów.  560 km verder naar het zuid-oosten in Klein Polen.

 

24-07-06

Poolse oma's scoren met sexy ondergoed

 

De verkoop van gehaakte tafelkleden en jurken in het Poolse bergdorp Koniakow was al een aantal jaren aan het achteruitgaan. Toen de Poolse oma's overstapten op de productie van sexy lingerie en hun producten op internet zetten, schoot de vraag omhoog.

Tadeusz Rucki, een van de financiers van de onderneming, zegt op Ananova dat de g-strings nauwelijks zijn aan te slepen. Van over de hele wereld stromen de orders binnen.

De onderbroekjes kosten dertig euro per stuk. 'De mensen zijn niet alleen gek op de traditionele witte, gehaakte exemplaren, maar ook in rood en zwart.' Hij laat het ondergoed maken door vrouwen uit het dorp, die vaak al meer dan veertig jaar ervaring met dit handwerk hebben.

Niet iedereen in het kleine bergdorp is blij met het succes van de lingerie. Helena Kamieniarz van de plaatselijke stichting voor volkskunst spreekt er schande van. 'Wat er gebeurt gaat dwars tegen onze oude traditie in. Haken is niet bedoeld voor het maken van deze kledingstukken.'

14-07-06

bye bye... zwaai zwaai

 

De valiezen zijn gemaakt...

Alles is klaar...

Dus ik kan vertrekken...

Tot over 10 dagen

 

 

09:06 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vakantie, vertrek |  Facebook |

08-07-06

Poolse eerste minister dient ontslag in

De Poolse eerste minister Kazimierz Marcinkiewicz heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Zijn partij Recht en Gerechtigheid (PiS) schuift voorzitter Jaroslaw Kaczynski naar voor als vervanger. "De eerste minister Kazimierz Marcinkiewicz heeft het bestuur van de partij ingelicht over zijn ontslag", aldus de persmededeling van de partij voor Recht en Gerechtigheid. "Het politieke comité van de partij stelt voorzitter Jaroslaw Kaczynski voor als nieuwe premier". Marcinkiewicz annuleerde in extremis een bezoek aan Kroatië om deel te nemen aan een vergadering van zijn partijraad.

Onenigheid
De Poolse oppositie en de media speculeerden al enkele weken over de onenigheid tussen Marcinkiewicz en Kaczynski, de tweelingsbroer van president Lech Kaczynski. Zo toonde Kaczynski zich onlangs zeer verwonderd over de aanstelling van Pawel Wojciechowski, de persoonlijke economische adviseur van Marcinkiewicz, als minister van Economie ter vervanging van de liberale Zyta Gilowska, die ontslag moest nemen na beschuldigingen over haar communistische periode.

Bewegingsvrijheid
Donderdagavond schoot een ander initiatief van Marcinkiewicz Kaczynski in het verkeerde keelgat: de premier had een onderhoud met oppositieleider Donald Tusk van het liberale Burgerplatform (PO). "De premier had al geruime tijd geen enkele bewegingsvrijheid meer. De gebroeders Kaczynski willen revolutionaire veranderingen doorvoeren in de Poolse politiek en Marcinkiewicz, meer terughoudend, was een obstakel voor hen", zo zegt Tomasz Wroblewski, hoofdredacteur van de Poolse editie van Newsweek. (belga)

27-06-06

Stobnica wolvenpark

 

Toen we met de Herkse delegatie in Oborniki waren mocht er natuurlijk een het “Wolvenpark” in Stobnica niet ontbreken.

 

 

Uitleg over de werking van het park kregen we van Jacek Wieckowsky.  Hij leeft echt op en top voor de wolven.  Reeds verschillende jaren is hij bezig met het project in Stobnica.

Voor het ogenblik verblijven er 9 wolven in het park.

 

Volgens onze gids zijn de wolven helemaal niet zo boosaardig als dat het sprookje van Roodkapje laat uitschijnen en dat bewijst hij ook door met de wolven in de kooi te gaan zonder enige bescherming.

 

 

Verder hebben we nog uitleg gehad over het microklimaat dat er heerst en over de verschillende projecten waarmee ze bezig zijn o.a. de bevers, eenden, en vooral de natuur. 

 

 

24-06-06

 Dudek heeft gestolen trofeeën terug

Dudek met de Cup Final-trofee van 2003 (gewonnen tegen ManU).

 

Liverpool-doelman Jerzy Dudek heeft de medaille terug die hij kreeg als winnaar van de Champions League in 2005. Ook het shirt dat hij in de gewonnen finale tegen AC Milan droeg is terecht. Dat deelde de Engelse politie mee.

Inbrekers sloegen vorige week hun slag in het huis van de Poolse doelverdediger in het plaatsje Caldy. Ze namen talrijke spullen mee, waaronder meer dan honderd andere voetbalshirts. Ook de auto van de ex-doelman van Feyenoord werd ontvreemd. De politie hield in Liverpool een man en een vrouw aan wegens betrokkenheid bij de diefstal. Dudek was afwezig wegens vakantie in zijn vaderland. Hij kreeg tot zijn grote verrassing geen plaats in de Poolse WK-selectie.

13:01 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dudek |  Facebook |

21-06-06

Janas: "Nog niet gedacht aan toekomst"

 

Pawel Janas keert dan toch niet terug naar Polen met nul punten. "Ik moet mijn team feliciteren met de manier waarop het in deze moeilijke omstandigheden heeft gespeeld", zei Janas na de 1-2 zege tegen Costa Rica. "Ik moest enkele spelers vervangen omdat ze te vermoeid waren. Het is jammer dat we pas nu een wedstrijd konden winnen. De evaluatie van onze prestatie op het WK zal daardoor niet veranderen. Aan mijn toekomst heb ik nog niet gedacht. De beslissing daarover ligt niet bij mij, maar bij de Poolse voetbalbond. Met de zege van vandaag hebben we onze supporters in de bloemetjes willen zetten. Zij waren vandaag fantastisch en daar wil ik hen voor bedanken."

Veel werk
"De stilstaande fases hebben ons vandaag de das omgedaan", vond Costa Rica-coach Guimaraes.." Ik verwacht me niet aan een warm onthaal bij onze terugkeer in Costa Rica. We hadden echt meer verwacht van dit WK. We verdienden nochtans beter. We moeten hier lessen uit trekken. Er wacht ons nog veel werk. Ik ga samen met onze bondsvoorzitter de zaken analyseren en zien hoe het nu verder moet."

12:16 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (4) | Tags: voetbal, wk 2006 |  Facebook |

Punten Costa Rica - Polen

Onze quotering:

PORRAS

4

Onder bal door bij corner

DRUMMOND

5

Technisch onbeholpen

UMANA

6

Hield Poolse spitsen in ban

MARIN

6

Ervaren rot

BADILLA

5

Mindere schakel

GONZALEZ

5

Bracht niets bij op links

BOLANOS

7

De Ronaldinho van Costa Rica

SOLIS

6

Paar goeie acties

CENTENO

6

Probeerde te verdelen

R. GOMEZ

7

Trof raak met vrije trap

WANCHOPE

6

Geen beklijvende afsluiter

WALLACE

/

Geen beoordeling

SABORIO

/

Geen beoordeling

HERNANDEZ

/

Geen beoordeling

PLOEGSCORE

5

Te traag tempo

 

 

BORUC

5

In fout bij goal, verder ok

BASZCZYNSKI

5

Deed weinig met ruimtes

BAK

5

Keerde gewoon weg

BOSACKI

8

Held met twee goals

RADOMSKI

5

Paar keer in luren gelegd

ZEWLAKOW

6

Degelijk zonder meer

SZYMKOWIAK

6

Hield makkelijk stand

KRZYNOWEK

7

Goed voor twee assists

JELEN

6

Maakte geen brokken

SMOLAREK

6

Hardwerkend

ZURAWSKI

4

Niet zijn toernooi

BROZEK

5

Dikwijls net niet

LEWANDOWSKI

5

Zwak in de relance

RASIAK

/

Geen beoordeling

PLOEGSCORE

6

Zuinige winst

12:13 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, wk 2006 |  Facebook |

Technische fiche Costa Rica - Polen

GROEP A - DERDE SPEELDAG:
Hannover (AWD-Arena):
Polen - Costa Rica 2-1 (1-1)
Costa Rica: Porras - Drummond (70' Wallace), Umana, Marin (c), Badilla, Gonzalez - Bolanos (78' Saborio), Solis, Centeno , R. Gomez (82' Hernandez) - Wanchope.
Polen: Boruc - Baszczynski, J. Bak (c), Bosacki, Mi. Zewlakow - Smolarek (85' Rasiak), Radomski (64' Lewandowski 64), Szymkowiak, Krzynowek - Jelen, Zurawski (46' Brozek)
Doelpunten: 25' Gomez (1-0), 33' en 66' Bosacki (1-1 en 1-2).
Geel: Umana, Marin, R. Gomez, Badilla, Gonzalez, Radomski, J. Bak, Mi. Zewlakow, Baszczynski, Boruc.
Toeschouwers: 43.000
Scheidsrechter: S. Maidin (Sin)

12:12 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, wk 2006 |  Facebook |

Polen redt de eer tegen Costa Rica

 

In Costa Rica - Polen stond enkel nog de eer op het spel. Beide landen telden een 0 op 6, wat vooral voor de Polen een teleurstelling van formaat was. Tegen de Midden-Amerikanen kon het Duitse buurland die nul van de tabellen vegen (1-2), maar of dat het hachje van bondscoach Janas redt, is nog maar zeer de vraag. Polen speelt straks in de kwalificatieronde van de Belgen voor het EK 2008 in Zwitserland/Oostenrijk. Tegen Costa Rica werd Bosacki de onverwachte held. Na een vrijschopgoal van Gomez trof de verdediger van Lech Poznan twee keer raak na een hoekschop. Costa Rica blijft puntenloos achter, wat een naar afscheid is voor Paolo Wanchope. De spits, in de openingsmatch tegen Duitsland nog twee keer trefzeker, maakte na de nederlaag tegen Ecuador zijn internationale afscheid bekend. De ex-spits van onder andere Derby, West Ham en Manchester City heeft 71 interlands op zijn naam.

Het werd geen slechte match in Hannover, al werd snel duidelijk waarom beide ploegen nog puntenloos waren. Bij de opener van Harald Gomez, die dikwijls aardig combineerde met zijn spitsbroeder Wanchope, zag de Poolse goalie Boruc er alles behalve goed uit. De doelman van Celtic Glasgow liet de bal zomaar door de benen. Ook aan de Poolse gelijkmaker ging een flater vooraf. Nu was het de Costa Ricaanse goalie Porras die onder een hoekschop ging, Bosiak profiteerde (1-1). Ook na de pauze waren beide ploegen aan elkaar gewaagd in een match ontsierd door maar liefst negen gele kaarten. Porras was nu wel attent op een stevig schot van Krzynowek. Uiteindelijk viel de beslissing na weer een hoekschop. Aan de tweede paal veerde opnieuw Bosiak hoger op dan Wanchope om de 1-2 knap in te knikken. Costa Rica liet daarna een geslagen indruk en kwam niet meer verder dan een goal van Wanchope die wegens buitenspel werd afgekeurd. Trieste aftocht voor Costa Rica, waar de supporters in eigen land er al mee dreigden het bondsgebouw in brand te steken. Als dat na deze nieuwe nederlaag maar goed afloopt. (ODBS)

 

Twee goals voor Bosacki

12:09 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, wk 2006 |  Facebook |