06-08-07

Aanvullend verslagje

De laatste dagen heeft Lizy veel pijn en last in haar rechterarm en –hand, die zijn beiden fel gezwollen nu en maken typen zo goed als onmogelijk voor haar. Daardoor zal ze enige tijd niet kunnen posten op haar blogjes, maar ze heeft er goede moed in en vanals die zwelling vermindert zal ze terug paraat zijn heeft ze me beloofd.

Wat intussen wel verbeterd is, is dat die grote vermoeidheid veel minder is nu, de bloedtransfusie die ze verleden keer gekregen heeft, heeft haar zeker en vast goed gedaan, ze voelt zich veel minder zwakjes nu.
De volgende chemosessie is voorzien voor aanstaande donderdag 09/08, het is intussen al haar 4de sessie. Dank zij de catheter is dat nu wel een minder pijnlijke zaak geworden dan voorheen.

Lizyke, ik denk dat ik mag spreken voor al je blogvrienden als ik zeg dat we jou nog heel veel sterkte toewensen, nog heel veel strijdlust ook, en we hopen met z’n allen dat we je vlug mogen terugzien op je blogjes, want het is hier stillekes zonder jouw grapjes en verslagjes.

Nog heel veel groeten aan iedereen en speciaal aan Lizy vanwege Rudy F. aka Falcon54.

02-08-07

Chemo 3

Vanmorgen was ik in ‘t ziekenhuis voor de volgende sessie chemo.  Eerst naar het daghospitaal om bloed te prikken.  Wat een luxe was me datte!!!!  Nu met die port-o-cath duurde het een paar minuutjes en het bloed was geprikt!!!  Het is maar te hopen dat de p o c het volhoudt tot het einde van de chemo in zicht is!!!!!Na het bloedonderzoek besloot de oncoloog dat ik ook 2 zakken bloed moet bijkrijgen.  Mijn hematocriet is veel te laag.  Daardoor dat ik me altijd zo uitgeput voel.  Dus morgenvroeg om 7u00 terug op post zijn in ’t ziekenhuis.  Naar het schijnt duurt 1 zak bloed indruppelen tussen de 3 en de 4 uurkes (dokter zegde 4 uurkes, verpleegster van daghospitaal zegde 3 uurkes) en dat 2 keren + dan nog de chemo zo’n 1u30... dan zal de dag bijna om zijn als ik klaar ben.Mijn zus gaat me brengen, Katrien en André moeten beiden gaan werken en kunnen niet zomaar thuis blijven!  Geluk dat zus op vrijdag niet hoeft te gaan. 

01-08-07

Geen shorts en minirok in geboortehuis JP II

Geboortehuis Paus Johannes Paulus II

Bezoekers van het geboortehuis van de Poolse paus Johannes Paulus II moeten voortaan passend gekleed zijn. De kloosterzusters die met de zorg voor het tot museum verbouwde huis in Wadowice belast zijn, houden mannen en vrouwen in korte broek en vrouwen in minirok of topje bij de ingang tegen.

De maatregel ging volgens het Poolse persbureau PAP maandag in. Veel toeristen in zomerkleding werden verrast en moesten van andere bezoekers een kledingstuk lenen om bijvoorbeeld de wieg waarin Johannes Paulus eens sliep en de talrijke foto's over het leven van de paus te kunnen bekijken.

Karol Woytila werd in 1978 tot paus gekozen. Hij koos de naam Johannes Paulus II en stierf begin april 2005. (anp/hln)

31-07-07

Aanleg Poolse snelweg wordt opgeschort

Rospuda01


Polen schort de aanleg op van een autosnelweg in de vallei van Rospuda, een waardvol ecologisch gebied. Dat maakte de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski bekend. Polen wacht nu op een beslissing van het Europees Gerechtshof. De Europese Commissie vroeg het Europees Gerechtshof gisteren de aanleg te laten stilleggen in afwachting van een uitspraak over de grond van de zaak.

Rospuda02
Inwoners van de Poolse stad Augustow protesteren

Procedure winnen
"We moet niet overhaast tewerk gaan. De werken in de vallei van Rospuda zullen voorlopig niet hernomen worden. Andere delen van het project worden wel gerealiseerd. De opschorting in Rospuda betekent geen schade voor het totale plan", aldus Kaczynski op de openbare radio Jedynka. De Poolse premier is ervan overtuigd dat Polen uiteindelijk de procedure zal winnen.

Schade
De autosnelweg- de Via Baltica- moet Tallinn met Warschau verbinden via drie Baltische staten. Maar volgens de Europese Commissie zal de snelweg onherstelbare schade toebrengen aan het ecosysteem in de vallei van Rospuda. De inwoners van de Poolse stad Augustow reageerden woedend. Zij blokkeerden gedurende enkele uren het vrachtwagenverkeer dat elke dag door hun stad rijdt. Vannacht werd hun blokkade opgeheven.

Rospuda03Ongelukken
Anderzijds hebben milieuorganisaties als Greenpeace er sinds gisteren hun tenten opgetrokken om te beletten dat de werken hervatten. De inwoners van Augustow wachten al vijftien jaar op de aanleg van de snelweg. De doortocht van vrachtwagens in het centrum van hun stad heeft al vele ongelukken veroorzaakt en zorgt voor luchtvervuiling. (belga/hln)


84-jarige Poolse maakt parachutesprong

Parachute springen
Krystyna Zbyszynska mag zich de oudste valschermspringster van Polen noemen nadat ze op 84-jarige leeftijd haar allereerste parachutesprong maakte met haar schoondochter. "Ik heb de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ik was toen niet bang, dus waarom zou ik nu dan wel bang moeten zijn", zegt ze.

"Ze is eigenlijk geen normale grootmoeder", zegt een van haar kleindochters. "Ze vindt dat mijn muziek niet luid genoeg staat en komt zelfs naar mijn kamer om te dansen." Als het van Zbyszynska afhangt, zal het niet haar laatste sprong zijn. Op haar honderdste verjaardag wil ze de sprong nog eens overdoen. (hln)

10:30 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (1) | Tags: krystyna zbyszynska, valschermspringen |  Facebook |

30-07-07

Hier ben ik weer

Hier ben ik weer...  Morgen is het alweer een week geleden dat de port-o-cath geplaatst werd.  De pijn in mijn linkerarm is helemaal verdwenen maar ik sukkel wel nog met de rechterarm...  Door de ontsteking van de lymphevaten heb ik last van een dikke arm.  De ene dag is dat zonder pijn, de andere dag kan ik hem nauwelijks gebruiken.  Vandaag gaat het dus naar omstandigheden goed met me! Donderdagvoormiddag ga ik terug voor chemo.  Nu maar hopen dat de p.o.c. goed zijn werk zal doen!Natuurlijk mag ik niet vergeten Rudy te bedanken!!!!  Van harte bedankt Valkje dat je een verslagje geplaatst hebt op mijn blogjes want zelf kon ik het niet!!  In moeilijke tijden weet je wie je vrienden zijn!  Ook de vele reacties, mailkes en kaartjes die ik mocht ontvangen deden/doen me goed!!!!  Echt, te zien hoeveel mensen met me begaan zijn... ik had het nooit verwacht.

26-07-07

Verslagje

Aangezien Lizy het op dit moment moeilijk heeft om te typen breng ik nu een verslagje over haar toestand.Eergisteren 24/07 heeft men bij haar een katheter ingeplant (soms ook port-o-cath genoemd), dit werd aangebracht ter hoogte van haar linker sleutelbeen, waardoor ze nu pijn heeft aan de linkerkant en ook moeite heeft om haar linkerarm te gebruiken.  Zo’n katheter heeft het voordeel dat men in het vervolg veel makkelijker bloed zal kunnen trekken of medicatie zal kunnen toedienen, men hoeft immers niet meer in de huid te prikken.  De plaatsing van de catheter is wel een chirurgische ingreep en ze werd uitgevoerd onder totale verdoving.  Ze heeft bij het ontwaken gelukkig geen misselijkheid of andere bijwerkingen gehad als gevolg van deze verdoving.  Gisteren had ze wel erge pijn aan haar linkerkant, vooral de arm kon ze niet bewegen door die pijn. Vandaag is de pijn iets minder, maar de arm gebruiken om bv. te typen gaat nog niet.  De volgende chemosessie is voorzien op 02/08, het is intussen al de 3de sessie en zal dus gebeuren via deze catheter.

Beste Lizy, al je blogvrienden en ikzelf wensen je nog heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen, weet dat iedereen je steunt en achter je staat… je bent zeker niet alleen in je strijd, al je vrienden en gans je familie steunen je en duimen voor jou! Ik hoop dat je vlug weer terug zal kunnen posten op je blogs, want hoe meer jij dat kan hoe beter het met je gaat he ;-)

Dus tot binnenkort op je blogs en hou je taai Lizyke…. 

Nog vele groeten van Rudy F. aka Falcon54.

22-07-07

Minstens twintig bedevaarders dood na busongeval bij Grenoble

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble

 

Een autocar met een vijftigtal Poolse bedevaarders aan boord, is vanochtend verongelukt in de buurt van Grenoble, in het oosten van Frankrijk. Het dodental loopt nog steeds op. Er werden al 21 lijken geteld, 24 anderen raakten gewond van wie 12 er erg aan toe zijn. Zes mensen blijven vermist. De slachtoffers, oudere Poolse pelgrims, waren afkomstig uit de buurt van Szczecin in het noordwesten van het land.

De toeristenbus met een vijftigtal inzittenden daalde een steile weg af, tussen Grenoble en Gap in de Franse Alpen. Volgens ooggetuigen reed de chauffeur te snel. De remmen van de bus konden het gevaarte niet vertragen, het voertuig vloog uit de bocht en stortte tientallen meters lager in het ravijn, in de berm van de bergrivier de Romanche. Vervolgens vloog de bus in brand.

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble02


De slachtoffers waren op 10 juli vertrokken in Polen op pelgrimstocht naar Notre-Dame-de-la-Salette. Ze waren op de terugweg. Volgens de Poolse zender waren er 61 mensen aan boord, de Franse brandweer meent dat er 51 personen bij het ongeval betrokken waren. In Polen is een speciaal noodnummer in het leven geroepen om verwanten van de slachtoffers te informeren.

Op dezelfde weg gebeurde 34 jaar geleden al een ongeval met een Belgische bus. Toen kwamen 43 landgenoten om het leven. Het stuk weg tussen Grenoble en Gap, waar het ongeval gebeurde, wordt al jaren beschouwd als zeer gevaarlijk voor zwaar vervoer. Sinds het ongeval met de Belgische bus op 18 juli 1973 mogen vrachtwagens en bussen er enkel op als ze een dubbel remsysteem hebben. Het is nog niet duidelijk of dat het geval was voor de Poolse bus. (belga/hln)

18-07-07

Fosforbrand aan Poolse grens erger dan gedacht

Fosforbrand aan Pools-Oekraïnse grens


Minstens zeventig mensen zijn behandeld wegens vergiftigingsverschijnselen, nadat een goederentrein met een lading fosfor maandag in het westen van Oekraïne ontspoorde en in brand vloog. Dat meldden autoriteiten woensdag. Onder de gewonden zijn negentien kinderen. Inmiddels zijn ruim duizend mensen uit het vervuilde gebied geëvacueerd.

Volgens de autoriteiten is de situatie onder controle. Inwoners van het gebied wordt aangeraden geen melk te drinken of landbouwproducten te gebruiken en niet in open water te zwemmen.

De goederentrein met het zeer brandbare fosfor ontspoorde maandag in de buurt van de Poolse grens. Vijftien wagons liepen uit de rails en vatten vlam. Een fosforwolk vervuilde vervolgens een gebied van minstens negentig vierkante kilometer.

Bron: hln.be

 

15-07-07

Nienawiszcz - Eventjes pauzeren in de zon

20070629 Meer in Nienawiszcz01

Toen André aan t vissen was zag hij reeds van ver een slangetje dat kwam aangezwommen.  Tot zijn verbazing ging het effe uitrusten op de plompenbladeren en daarna ging het er weer als de wind vandoor.

10-07-07

Berichtje voor Mijnheer Kowalski uit Nederland

  Deze mail heb ik je proberen te sturen maar kreeg het terug met medeling The reason for the problem:5.1.0 - Unknown address error 550-'<w……..kowalski.@casema.nl>: Recipient address rejected: User unknown in local recipient table'  Hoi!Dat is nog een van de enige streken waar we nog niet geweest zijn.  Wij zijn weer pas terug van Polen... Ons działka is in Nienawiszcz deelgemeente van Rogozno... We hebben al veel bezocht maar Polen is zooo groot en ook zoooooooo mooi dat we daar nog niet geraakt zijn.  We hopen er volgend jaar naartoe te gaan!Ja je mag me zeker meer vertellen over je reis ! Alles wat met Polen te maken heeft interesseert me ten zeerste.  We zeggen ook altijd to jest nas drugi dom!  Groetjes en veel plezier ginder! Lizy

22:20 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: mazurie, polen, nienawiszcz, rogozno |  Facebook |

08-07-07

Ter info...

Vrijdagnamiddag ben ik naar oncoloog geweest in Salvator te Hasselt.  De gesprekken gingen nogal snel...  De dokter heeft borst nog eens onderzocht en besloot dadelijk dat we heel snel zouden moeten werken en zeker geen tijd mogen verliezen.  Het gezwel zit diep zegde hij.. en we zullen hard moeten werken om alles terug in orde te krijgen.  Maar we gaan ervoor!Maandagmorgen om 9u00 word ik in Salvator verwacht waar men nog gaat RX nemen van de longen, lever, buik en een volledige botscan...  alles terug opnieuw wat nog maar paar maanden geleden onderzocht is en waar men nergens iets abnormaals vond!Om 13u30 word ik in daghospitaal verwacht voor 1e chemo.  Hoe dat zal verlopen is nog een vraagteken... word ik ziek? Misselijk? Of niks van dat alles... we zullen het moeten afwachten!Op ogenblikken dat ik geen nieuws kan brengen zal Rudy aka Falcon54 hier een verslagje uitbrengen met de evolutie van mijn toestand. 

17:04 Gepost door Lizy in Borstkanker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: chemo, rudy, falcon54, verslag, oncoloog |  Facebook |

05-07-07

Poolse priester zoekt sexy serveuses

Pastoor Henryk Jankowski
Henryk Jankowski wil alleen knappe vrouwen engageren voor zijn koffiebars.

Polen brandt. Priester Henryk Jankowski opent een keten van koffiebars voor het goede doel en zoekt sexy serveuses. De priester is een bekend zakenman, maar dit initiatief wordt niet door iedereen gesmaakt. "Lelijke vrouwen hoeven niet te solliciteren, ik wil alleen knappe vrouwen in mijn bars", zegt Jankowski.

Discriminatie
Zijn bedrijfje bracht al parfums en wijnen op de Poolse markt en ook de opbrengst van die activiteiten gingen naar goede doelen. Maar zijn strenge selectiecriteria voor de koffiebars stuiten velen tegen de borst, dat uitgerekend een priester discrimineert is er te veel aan. Toch houdt hij voet bij stuk. "Ik wil alleen knappe vrouwen, lelijke maken geen kans", meldt ananova.com. (hln)

16-06-07

Koolzaad in Polen

20070509 Gele velden01

In 2006 werden enkele grote fabrieken opgestart in Polen die olie uit koolzaad persen t.b.v. van de biobrandstof. De grootste 4 fabrieken hebben samen al 400.000 ton koolzaad nodig. Dit komt overeen met 100.000 ha. 

De immense hoeveelheid koolzaad staat in mei in bloei.  Percelen van meer dan 20 ha zijn geen uitzondering en de gele kleur en de geur is overweldigend.

30-05-07

Arne is vanmorgen vertrokken naar Nienawiszcz

Vanmorgen om half 5 zijn Katrien, Patrick en Arne vertrokken naar Polen. 

Onderweg hebben ze maar één keer file gehad  en  7 km  gereden op uur tijd.  Voor de rest is het goed verlopen in Duitsland, prachtig weertje daar!

 

Om half 2 waren ze de grens over, er stond maar een auto of 5 voor hen.  Tegenwoordig gaan die controles als je Polen binnengaat heel vlot en snel.  Als wij Arne meenemen moeten we ook altijd een document meehebben met toestemming van de ouders.  Dat wordt altijd wel goed nagekeken en gecontroleerd... Eens de grens over gaan ze direct in Slubice geld wisselen en tanken.  Er  zijn daar verschillende tankstations  vlak na de grens maar wij gaan altijd bij Eko-tank, is de goedkoopste  en we hebben daar een klantenkaart wat ons nog paar groschen per liter korting geeft.  Het is toch telkens ongeveer een euro dat we minder moeten betalen.  Arne heeft zich weer voorbeeldig gedragen... hij heeft nog  goed geslapen onderweg en voor de rest naar filmpjes gekeken.

 

Vanavond aan de foon vertelde hij toch al goed nieuws... in de maand mei zitten er altijd meszki, dat is een soort van steekvliegje dat je vieze beten kan bezorgen.  Toen wij daar waren , was het vergeven van die vieze vliegjes!!! Als we met auto stopten... op 1 2 3 zat de auto vol, dat was dan precies of je in een wolk terecht kwam...  Arne vertelde nu dat die vliegjes er niet meer waren! Gelukkig maar want op die 10 dagen dat wij er waren, heeft hij geen 3 keren kunnen buiten spelen.

20070505 Pila - op bezoek bij Karolina06

Arne en Kuba,

deze foto is genomen paar weken terug
toen we op bezoek waren bij vrienden in Piła.

 

 

23:44 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: arne, pila, kuba, nienawiszcz |  Facebook |

25-05-07

Huisjesslak

Toen André het gras afgereden had ... eigenlijk.... afrijden is niet het goede woord  want het was veel te nat.  De ganse week had het al geregend en van tuinwerken was er nog niet veel in huis gekomen, heeft hij met de bosmaaier her gras gekortwiekt.  Na tijdje kwam er een pracht van een huisjesslak tevoorschijn!  Zo'n groot exemplaar had ik bij ons in de tuin nog niet gezien. 
 
20070512 Huisjesslak02
 

20070512 Huisjesslak01

 

21-05-07

Staking in honderden Poolse ziekenhuizen

In meer dan tweehonderd van de ongeveer zeshonderd Poolse staatsziekenhuizen wordt vanaf vandaag door artsen gestaakt voor een beter salaris. In de ziekenhuizen wordt alleen spoedeisende hulp verleend.

Meer geld
Volgens de artsen moet er meer geld beschikbaar komen voor de Poolse gezondheidszorg en is medisch personeel chronisch overwerkt. Als er niet snel een oplossing komt, zullen meer ziekenhuizen zich bij de stakers aansluiten, zegt de artsenvakbond. De artsen eisen een salarisverhoging van meer dan 100 procent.

Middelen
Een Poolse algemeen arts in overheidsdienst verdient momenteel ongeveer 1300 zloty (350 euro) en een specialist 3000 zloty (800 euro). Premier Jaroslaw Kaczynski stelt dat de salarissen in de gezondheidszorg inderdaad omhoog moeten, maar dat Polen over onvoldoende middelen beschikt om de eisen van de artsen in te willigen. (novum/hln)

staking in ziekenhuizen

Een non leest de stakingsboodschap aan een ziekenhuis.

19-05-07

Duizenden Polen demonstreren voor homorechten

homo s in polen
De homo's in Polen liggen zwaar onder vuur.

Duizenden Polen hebben vandaag deelgenomen aan de jaarlijkse mars voor homorechten in Warschau. Zo'n vijfduizend mensen liepen door het centrum van de hoofdstad met regenboogvlaggen en spandoeken met teksten als 'stop homofobie'. De politie was massaal op de been om de veiligheid van de betogers te waarborgen.

Tegen homofilie
De homorechtenbeweging in Polen heeft het zwaar. Conservatieve leiders, onder wie de minister van onderwijs Roman Giertych, hebben zich openlijk uitgesproken tegen homoseksualiteit. Giertych heeft deze week nog een voorstel ingediend om "het propageren van homoseksualiteit" op scholen aan banden te leggen.

In het verleden liepen homorechtenbetogingen in Polen vaak uit op gewelddadige confrontaties. Vandaag zijn geen incidenten gemeld. (novum/hln)

 

Nationalistische groepering anti homoparade

Nationalistische groeperingen demonstreerden tegen de homoparade.

17-05-07

Bericht voor autobestuurders in Polen

20070517 Berlingo

 

Sinds 2007 is het verplicht om “altijd” met de lichten aan te rijden!

Tot verleden jaar was het van 1 november tot 31 maart verplicht.  Nu dus ganse jaar door!


16-05-07

Benedictijnen van Krakau starten winkelketen

Klooster benedictijnen van Tyniec
Het klooster van de benedictijnen van Tyniec.
 

De benedictijnen van Tyniec, een abdij niet ver van Krakau, willen een winkelketen van zowat honderd winkels opstarten. Daar zullen ze hun eigen kwaliteitsproducten verkopen. Dat meldt pater Zygmunt Galoch, die zich met de handelszaken van de abdij bezig houdt. "Hemelse confituur", op basis van appelen en peren, "Ketterconfituur" met citroen en ook "Gebedsconfituur" worden al verkocht via het internet en in een tiental Poolse winkels.

"We hopen meer dan honderd franchisewinkels te kunnen openen, waarvan al zestig tegen het einde van het jaar", legt de pater uit. Hij tekende vandaag het franchisecontract. "Alle producten worden vervaardigd volgens eeuwenoude tradities van de benedictijnen. Ze worden gemaakt door kleine familiebedrijven of door de benedictijnen zelf, zoals de wijnen van de abdij van Pannonhalma in Hongarije", verzekert de geestelijke. Van fijne vleeswaren tot kaas, champignons, siropen, kruidenthee en alcohol: het wordt allemaal verkocht als geproduceerd door benedictijnen. (belga/hln)

05-05-07

Groetjes uit Piła

We wijn nu al paar dagen in Polen. Bij ons in Nienawiszcz speelde Arne  samen met Suzanna en Max.  Hij mocht in de goal staan. Dat snoetje was geld waard. Super tevreden was hij!!!

Vandaag zijn we in Piła op bezoek bij kenissen en Arne heeft hier al goed zijn best gedaan bij zijn nieuwe vriendjes Kuba en Szymonek. 

Morgen gaan wij  een rustige dag  doorbrengen bij ons aan het meer in Nienawiszcz. 

Morgen of overmorgen probeer ik nog ff hier wat te schrijven

18:17 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (6) | Tags: pi 322 a, vakantie, arne |  Facebook |

18-04-07

Polen/Oekraïne kreeg acht van de twaalf stemmen

Polen/Oekraïne heeft met een tweederde meerderheid de organisatie van het EK 2012 binnengehaald. De kandidatuur kreeg in de eerste ronde acht van de twaalf stemmen van het Uitvoerend Comité (UC) van de Uefa achter zijn naam. De andere vier stemmen gingen naar Italië. Het duo Kroatië/Hongarije kreeg geen enkele stem. Het UC telt veertien leden, maar de afgevaardigden van Italië en Oekraïne mochten als betrokken partijen niet deelnemen aan de stemming. (belga/hln)

19:15 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) | Tags: ek 2012, uefa, uitvoerend comite, uc |  Facebook |

Technische fiche Polen en Oekraïne

Technische fiche van de kandidatuur van Polen en Oekraïne, die vandaag het EK 2012 kregen toegewezen:

Acht sites, vier in Polen, vier in Oekraïne
Polen:
Nationaal stadion (63.000 plaatsen) in Warschau
Baltic Arena (40.000) in Gdansk
Olympisch stadion (40.000) in Wroclaw
Gemeentelijk stadion (42.000) in Poznan
Oekraïne:
Olympisch stadion (77.000) in Kiev,
Chakhtior stadion (50.000) in Donetsk
Oekraïne stadion (30.000) in Lvov
Metalurg stadion (31.000) in Dniepropetrovsk
Openingsmatch:
Nationaal stadion in Warschau
Finale:
Olympisch stadion in Kiev
Vorige organisaties:
EK-19 in 2006 in Polen

Polen en Oekraïne organiseren EK 2012

Polen en Oekraine EK 2012- 02

Polen en Oekraine EK 2012- 03

Polen en Oekraïne zijn door de Europese voetbalbond (Uefa) in het Welshe Cardiff tot gastheer verkozen voor het EK in 2012. Een verrassende keuze, want algemeen werd verondersteld dat Italië de beste adelbrieven kon voorleggen om de organisatie naar zich toe te trekken. Niet dus. Ook Kroatië en Hongarije, die net als de tandem Polen-Oekraïne voor een duo-organisatie gingen, visten achter het net. Het volgende EK vindt in 2008 plaats in Zwitserland en Oostenrijk.

Polen en Oekraine EK 2012- 04


Platini
Het was Uefa-voorzitter Michel Platini die de naam van de laureaat bekendmaakte. Waar de meeste waarnemers ervan uitgingen dat regerend wereldkampioen Italië voor de derde keer in zijn geschiedenis (na 1968 en 1980) de organisatie zou toegewezen krijgen, viel de keuze van de veertien leden van het Uitvoerend Comité totaal onverwacht op Polen en Oekraïne. Op papier konden die nochtans het zwakste dossier voorleggen op cruciale gebieden als de stadions, wegeninfrastructuur en hotelcapaciteit.

Corruptiezaak
Polen kreeg dit seizoen bovendien af te rekenen met een corruptiezaak binnen zijn eigen voetbalbond en in Oekraïne dreigt politieke onrust door het sluimerende conflict tussen eerste minister Viktor Ianoukovitch en president Viktor Ioutchenko. Geen van beide landen mocht al ooit een groot tornooi organiseren. Het is ook de eerste keer dat het EK in Oost-Europa zal plaatsvinden. Italië lijkt met deze keuze dan weer de prijs te betalen voor het grote omkoopschandaal rond topclubs als Juventus en AC Milan, en de dood van een politieman bij supportersgeweld in Sicilië in februari. (belga/hln)

14-04-07

EK 2012: Walesa pleit voor Pools-Oekraïnse organisatie

Lech Walesa

Lech Walesa, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, oud-vakbondsleider van Solidarnosc en voormalig president van Polen, heeft een brief opgesteld aan de voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), Michel Platini. In deze brief pleit Walesa voor de Pools-Oekraïnse kandidatuur voor de organisatie van Euro 2012.

Duidelijk signaal
De keuze voor de Pools-Oekraïnse organisatie is volgens Walesa "een duidelijk signaal dat de veranderingen die dit gedeelte van Europa tijdens de afgelopen 15 jaar ondergaan heeft, opgemerkt en geapprecieerd worden. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat wij in staat zijn om kampioenschappen op dergelijk hoog niveau te organiseren en dat diegenen die de Pools-Oekraïnse kandidatuur steunen geen spijt zullen krijgen van hun beslissing", voegde hij er nog aan toe.

Inspiratie bij Platini
De stichter van de eerste vakbond in het Oostblok in 1980, haalt in zijn brief ook herinneringen op aan de passage van Michel Platini en zijn team Juventus Turijn in Gdansk, een stad in het noorden van Polen, in september 1983. "Het was de periode waarin het communistische regime aan de macht was en dat de stadia omsingeld werden met volledig met wapens geëquipeerde agenten", herinnert Walesa zich. "Vandaag is het IJzeren Gordijn er gelukkig niet meer en kunnen we spreken van één Europa."

Beslissing woensdag
Woensdag zal de UEFA in Cardiff beslissen over de organisatie van het Europese kampioenschap. Er zijn drie kandidaten voor de organisatie: Italië en de tandems Hongarije-Kroatië en Polen-Oekraïne. (belga/hln)

08-04-07

Wesolego Alleluja

wielkanoc2007

09:49 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wielkanoc, pasen |  Facebook |

05-04-07

Pasen (Wielkanoc) in Polen

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

De Polen noemen het paasfeest Wielkanoc, wat grote nacht betekent en naar het liturgische idee van de verrijzenis van Christus tijdens de paasnacht.  In Polen en in Rusland is de meest typische traditie het beschilderen en versieren van paaseieren.  De eieren zijn het symbool van nieuw leven. 

20050317 Houten paaseikes

 

Op paasmaandag, in Polen Natte Maandag, gooien de Polen met water naar elkaar, als symbool van het leven.

Het cisterciënzerklooster van Kalwaria Zebrzydowska-Wadowice, op veertig kilometer ten westen van Krakau, is in deze periode een van de drukst bezochte bedevaartsoorden in Polen. Het mysterie van het lijden van Christus wordt er uitgebeeld op een domein van 300 hectare ten zuiden van de abdij, langs paden met kapelletjes. Duizenden mensen nemen elk jaar deel aan dit beroemde mysteriespel, dat al meer dan 300 jaar oud is.

Polen heft veto tegen onderhandelingen met Rusland op

Het Poolse veto tegen een nieuwe onderhandelingsronde over een verdiept Partnerschap- en Coöperatie-akkoord (PCA) met Rusland bestaat niet meer. Dat bleek dinsdag op de vergadering van de Permanente Vertegenwoordigers van de Unie (Coreper). Het nieuws werd woensdag door de woordvoerder van de Europese Commissie, Johannes Laitenberger, naar buiten gebracht.

Vleesdossier
Met de nodige omzichtigheid gaf Laitenberger toe dat Polen aanduidingen had gegeven dat het vier maand oude veto tegen de nieuwe onderhandelingen met Rusland kon worden opgegeven. "De Commissie, aldus Laitenberg, kreeg aanwijzigingen dat Polen zijn veto intrekt." Of daarmee de koppeling met het vleesdossier is opgeheven, is nog maar de vraag. Polen gebruikte zijn veto als een hefboom om onder het Russisch embargo voor Pools varkensvlees onderuit te komen. Dat embargo werd in november 2005 gedecreteerd en zou Polen 400 miljoen euro per jaar kosten. Volgens Warschau hadden de Russen geen reden meer om het invoerverbod te bestendigen. Alle veterinaire en sanitaire normen die de EU oplegt, zouden worden nageleefd. Vier maand later en ondanks intense onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Russische autoriteiten is het embargo nog altijd een feit. De Russen waren er niet gerust op of het Pools transitsysteem wel waterdicht was.

Embargo
Moskou vreest dat via Polen kwalitatief slecht vlees Rusland binnen kon. Donderdag overhandigde de Europese Commissie de Russische autoriteiten een omstandig dossier waarin alle Russische vragen worden beantwoord. De EU-Commissie heeft nu goede hoop dat binnen zeer afzienbare tijd het embargo wordt opgeheven. De Poolse tactische toegeving om het veto tegen een nieuwe onderhandelingsronde over een verdiept PCA op te geven, is van aard om de Russen gunstig te stemmen. Normalerwijze moesten die onderhandelingen op 24 november 2006 op de EU-Ruslandtop van start gaan. In laatste instantie moest het Finse voorzitterschap van de Unie de Russische president Vladimir Poetin echter laten weten dat hij geen onderhandelingsmandaat van de lidstaten had gekregen, wegens het Poolse veto.

Verdiepen
Indien de Unie en Rusland er in 2007 niet in slagen het PCA te herzien, kan het huidig akkoord worden verdergezet. Het is echter de bedoeling om het akkoord van 1997 te verdiepen en de samenwerking tussen Unie en Rusland te verstevigen, onder meer op energievlak. In Europese diplomatieke kringen was woensdag te horen dat Polen voor een heuse doorbraak zorgde. Het is nu wachten op een raadszitting van de ministers om de nieuwe Poolse opstelling officieel te maken. (belga)

04-04-07

Polen en Rusland ruziën over Auschwitz

Auschwitz02

 

De opening van een Russische tentoonstelling in Auschwitz wordt opgehouden omdat de Poolse directeur van het Auschwitz-museum zich eraan stoort dat de Russen de term 'burger van de USSR' gebruiken voor mensen die vanuit Polen naar het vernietigingskamp werden gestuurd.

USSR-burgers
Bewoners van door de Sovjetunie bezet gebied kunnen volgens directeur Piotr Cywinski op geen enkele manier als USSR-burgers worden beschouwd, omdat zij hun vroegere nationaliteit nooit hebben opgegeven en nooit uit eigen beweging het Sovjetburgerschap hebben aanvaard. "Je kunt niet zeggen dat een inwoner van Lviv - een Pool of een Jood - een Sovjetburger was", zei hij. "Waarom interpreteert Rusland het Stalinistische tijdperk nog steeds op deze manier?" Lviv ligt tegenwoordig in Oekraïne.

"Gemene streken"
Wladyslaw Bartoszewski, het hoofd van de Internationale Auschwitzraad, beschuldigde de Russen van "gemene streken", omdat ze proberen de Polen en Joden die in het kamp zijn vermoord mee te tellen als Sovjet-slachtoffers. "Dat is ontoelaatbaar", schreef Bartoszewski, een overlevende van Auschwitz en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen.

Tentoonstellingen
Verscheidene landen hebben in Auschwitz tentoonstellingen ingericht over de verschrikkingen van het kamp. Russische kranten beschuldigde Polen er deze week van de Russische tentoonstelling te hebben gesloten. Maar Cywinski zei dat de tentoonstelling in 2004 op verzoek van Rusland is gesloten met oog op een geplande modernisering. Wel gaf hij toe dat de heropening is vertraagd door de controverse over het gebruik van de term Sovjetburger voor slachtoffers uit Polen, de Baltische landen en delen van Roemenië.

Absurde eisen
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat Polen 'absurde eisen' stelt en dat de nagedachtenis aan de slachtoffers van het nazi-kamp niet mag worden gegijzeld door 'historisch-politiek gewoeker'.

Nieuw struikelblok
De Russische krant Kommersant sprak van "een nieuw struikelblok in de Russisch-Poolse relatie". De relatie was al verstoord door een reeks van kwesties, waaronder Amerikaanse plannen om in Polen en Tsjechië delen van een raketverdedigingssysteem te plaatsen dat op Rusland als vijandig overkomt. (novum/hln)

02-04-07

Nieuwe aartsbisschop Warschau ingehuldigd

Kazimierz Nycz nwe aartsbisschop van Warschau

De nieuwe aartsbisschop van Warschau, Kazimierz Nycz, is met een simpele plechtigheid officieel ingehuldigd. De ceremonie werd bijgewoond door 1.500 belangstellenden, onder wie de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski en diens tweelingbroer president Lech Kaczynski.

De 57-jarige Nycz volgt aartsbisschop Stanislaw Wielgus op, die vlak voor zijn installatie op 7 januari terugtrad nadat hij had toegegeven dat hij had samengewerkt met de communistische geheime politie. Het terugtreden van Wielgus veroorzaakte een schok in de invloedrijke Poolse katholieke kerk, waarvan velen met het beeld van de vorige paus voor ogen geloofden dat die altijd dapper verzet had geboden tegen het communisme.

Paus Johannes Paulus II benoemde Nycz in 1988 tot bisschop van Krakau, waar Nycz de laatste drie bezoeken van de paus aan zijn geboorteland organiseerde. In 2004 werd hij bisschop van Koszalin-Kolobrzeg in het noorden van Polen. (novum/hln)