25-08-07

Poolse bergbeklimmers verongelukt in Oostenrijk

Twee Poolse bergbeklimmers zijn vrijdag op de Grossglockner, de hoogste berg in Oostenrijk, verongelukt. Zij maakten deel uit van een groep van vijf Poolse klimmers die tijdens hun tocht in een diepe bergspleet vielen.

Vijf gered
Een andere klimmer zag het ongeluk gebeuren en sloeg alarm. De vijf werden met helikopters uit de bergspleet gehaald. Twee van hen bleken hun val niet te hebben overleefd. De overige drie waren gewond. Dat heeft de Oostenrijkse omroep ORF genmeld. (novum/hln)

24-08-07

chemo 5

baxter

Gisteren donderdag chemo 5 gehad.  We waren weer goed op tijd in ziekenhuis.  De  bloedafname verliep vlot, wat is het toch een luxe zo’n port-o-cath!  Bij de oncoloog waren we ook snel buiten.  Dokter Janssens vertelde me dat half september terug foto's en scans genomen worden om te zien hoe ik reageer op de chemo.  Persoonlijk vind ik toch dat we vorderingen maken...  Het gezwel in mijn borst voelt toch niet meer zo groot aan als in t begin.  Mijn borst is nu toch ook niet meer zo zwaar als pak weg maand geleden.  Dat kan gerust een kilo minder zijn.  En je kan me geloven of niet maar ik ben daar heel content van!  Het is geen lachtertje als je zo’n zware borst moet meedragen...
De dag zelf dat ik chemo krijg valt telkens heel goed mee.  Ik voel me dan goed, en heb zo goed als nergens last van... Enkel mijn darmen spelen dan op...  ferme diarree is dan de boodschap...  Slapen gaat dan ook minder goed... Om 2u vannacht lag ik nog klaarwakker in mijn bed, zo tegen de ochtend aan val ik in slaap en op tijd uit bed komen is dan wat anders..
De 2de en 3de dag heb ik het moeilijk...  Rood gezicht, wat verhoging van temperatuur, moe, gewoonweg stikop als ik iets gedaan heb... en dat hoeft dzaarom niet veel te zijn...  Dus veel rusten dan... meer zit er niet op!
Hopelijk slaap ik vannacht wat beter...

22-08-07

Zes Polen verdronken door stormweer

Een storm met orkaankracht heeft vanavond in de noordoostelijke Poolse regio Mazurië minstens zes doden geëist. Allen kwamen om door verdrinking. Veertien mensen worden vermist.

De storm was voorspeld en er waren ook geen waarschuwingen uitgestuurd. Daarom bevonden zich nog tientallen bootjes op de bij toeristen geliefde Mazurische meren toen de storm, door ooggetuigen als een tornado omschreven, huis begon te houden.

Reddingsploegen zoeken naarstig naar overlevenden in meren waar lege bootjes zijn aangespoeld. Hun werk wordt bemoeilijkt doordat ontwortelde bomen de toegangswegen blokkeren. De weerkundige diensten voorspellen dat de zware stormen zich in de loop van de avond verder naar de dichtbewoonde gebieden in het zuiden zullen verplaatsen. (dpa)

10:55 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: mazurie, orkaan, storm, verdrinken, bootje, meer |  Facebook |

14-08-07

Baltow - Kerk

 

20070610 Baltow - Kerk04

20070610 Baltow - Kerk05

20070610 Baltow - Kerk01

20070610 Baltow - Kerk02

20070610 Baltow - Kerk03

Baltow - Kerk Sw Marcin
 

De gemeente Bałtów is gelegen in de powiat Ostrowiecki in Zuid-Oost Polen.

De gemetselde kerk werd gebouwd tussen 1904 en 1909 op de overblijfselen van de kerk uit 1697.  De architect van de huidige kerk is Konstanty Wojciechowski uit Warschau.

De patroonheilige van de parochie is “De Moeder Gods der Smarten” 

 

12-08-07

Chemo 4

Donderdagmorgen om 7u30 waren we al in t ziekenhuis.  Eerst bloed prikken en dan naar dokter Janssens.  Volgens de dokter gaat het goed vooruit en zal ik nog chemo krijgen tot einde september begin oktober.  Ik ben benieuwd wat het zal worden...Indien borst dan nog niet volledig genezen is zullen ze eerst nog bestralingen doen en dan pas operatie...  Na de consultatie nog ff naar de cafetaria geweest, kopje koffie gaan drinken en krant gekocht.  Om 9u45 terug naar boven voor de chemo.  Dat is allemaal heel vlot verlopen en ik moet zeggen dat ik er deze week niks ziek van ben.  Ook de dikke arm begint te verminderen!! Allemaal positief nieuws! We hebben gezinshulp aangevraagd maar daar staan we op een wachtlijst!  Hoe lang we nog moeten wachten is een groot vraagteken!  Ondertussen heb ik wel veel en goede hulp van familie en vrienden!  Vandaag is mijn vriendin uit Nijvel zelfs komen poetsen!!!!  Nu deze week zal er geen chemo zijn doordat dokter Janssens afwezig is.   Sessie 5 is voor donderdag 23 augustus om 8u00. 

00:03 Gepost door Lizy in Borstkanker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: chemo, dokter janssens |  Facebook |

10-08-07

Maanden van het jaar in t Pools

NederlandsPoolsUitspraak
'N jaar heeft (telt) twaalf maanden ....Rok ma (liczy) dwanaście miesięcy ....Rok ma (lietshi) dvanastjtsje mjesjentsi ....
Januari ....Styceń ....Stitshenj ....
Februari ....Luty ....Loeti ....
Maart ....Marzec ....Mażets ....
April ....Kwiecień ....Kfjetsjenj ....
Mei ....Maj ....Maj ....
Juni ....Cerwiec ....Tsherjets ....
Juli ....Lipiec ....Liepjets ....
Augustus ....Serpień ....Serpjenj ....
September ....Wrzesień ....Vżesjenj ....
October ....Październik; ....Pazjdzjerniek ....
November ....Listopad ....Liestopat ....
December ....Grudzień ....Groedzjenj ....
'N jaar heeft 4 jaargetijde ....Rok ma (liczy) cztery pora roku ....Rok ma (lietshi) tshteri pora rokoe ....
Lente - in de lente....Wiosna - na wiosnę ....Vjosna - na vjosnew ....
Zomer - in de zomer....Lato - w lecie ....Lato - v letsje ....
Herfst - in de herfst....Jesień - w jesienie ....Jesjenj - v jesjenje....
Winter - in de winter....Zima - w zimie ....Zjiema - w zjiemje ....

06-08-07

Aanvullend verslagje

De laatste dagen heeft Lizy veel pijn en last in haar rechterarm en –hand, die zijn beiden fel gezwollen nu en maken typen zo goed als onmogelijk voor haar. Daardoor zal ze enige tijd niet kunnen posten op haar blogjes, maar ze heeft er goede moed in en vanals die zwelling vermindert zal ze terug paraat zijn heeft ze me beloofd.

Wat intussen wel verbeterd is, is dat die grote vermoeidheid veel minder is nu, de bloedtransfusie die ze verleden keer gekregen heeft, heeft haar zeker en vast goed gedaan, ze voelt zich veel minder zwakjes nu.
De volgende chemosessie is voorzien voor aanstaande donderdag 09/08, het is intussen al haar 4de sessie. Dank zij de catheter is dat nu wel een minder pijnlijke zaak geworden dan voorheen.

Lizyke, ik denk dat ik mag spreken voor al je blogvrienden als ik zeg dat we jou nog heel veel sterkte toewensen, nog heel veel strijdlust ook, en we hopen met z’n allen dat we je vlug mogen terugzien op je blogjes, want het is hier stillekes zonder jouw grapjes en verslagjes.

Nog heel veel groeten aan iedereen en speciaal aan Lizy vanwege Rudy F. aka Falcon54.

02-08-07

Chemo 3

Vanmorgen was ik in ‘t ziekenhuis voor de volgende sessie chemo.  Eerst naar het daghospitaal om bloed te prikken.  Wat een luxe was me datte!!!!  Nu met die port-o-cath duurde het een paar minuutjes en het bloed was geprikt!!!  Het is maar te hopen dat de p o c het volhoudt tot het einde van de chemo in zicht is!!!!!Na het bloedonderzoek besloot de oncoloog dat ik ook 2 zakken bloed moet bijkrijgen.  Mijn hematocriet is veel te laag.  Daardoor dat ik me altijd zo uitgeput voel.  Dus morgenvroeg om 7u00 terug op post zijn in ’t ziekenhuis.  Naar het schijnt duurt 1 zak bloed indruppelen tussen de 3 en de 4 uurkes (dokter zegde 4 uurkes, verpleegster van daghospitaal zegde 3 uurkes) en dat 2 keren + dan nog de chemo zo’n 1u30... dan zal de dag bijna om zijn als ik klaar ben.Mijn zus gaat me brengen, Katrien en André moeten beiden gaan werken en kunnen niet zomaar thuis blijven!  Geluk dat zus op vrijdag niet hoeft te gaan. 

01-08-07

Geen shorts en minirok in geboortehuis JP II

Geboortehuis Paus Johannes Paulus II

Bezoekers van het geboortehuis van de Poolse paus Johannes Paulus II moeten voortaan passend gekleed zijn. De kloosterzusters die met de zorg voor het tot museum verbouwde huis in Wadowice belast zijn, houden mannen en vrouwen in korte broek en vrouwen in minirok of topje bij de ingang tegen.

De maatregel ging volgens het Poolse persbureau PAP maandag in. Veel toeristen in zomerkleding werden verrast en moesten van andere bezoekers een kledingstuk lenen om bijvoorbeeld de wieg waarin Johannes Paulus eens sliep en de talrijke foto's over het leven van de paus te kunnen bekijken.

Karol Woytila werd in 1978 tot paus gekozen. Hij koos de naam Johannes Paulus II en stierf begin april 2005. (anp/hln)