31-07-07

Aanleg Poolse snelweg wordt opgeschort

Rospuda01


Polen schort de aanleg op van een autosnelweg in de vallei van Rospuda, een waardvol ecologisch gebied. Dat maakte de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski bekend. Polen wacht nu op een beslissing van het Europees Gerechtshof. De Europese Commissie vroeg het Europees Gerechtshof gisteren de aanleg te laten stilleggen in afwachting van een uitspraak over de grond van de zaak.

Rospuda02
Inwoners van de Poolse stad Augustow protesteren

Procedure winnen
"We moet niet overhaast tewerk gaan. De werken in de vallei van Rospuda zullen voorlopig niet hernomen worden. Andere delen van het project worden wel gerealiseerd. De opschorting in Rospuda betekent geen schade voor het totale plan", aldus Kaczynski op de openbare radio Jedynka. De Poolse premier is ervan overtuigd dat Polen uiteindelijk de procedure zal winnen.

Schade
De autosnelweg- de Via Baltica- moet Tallinn met Warschau verbinden via drie Baltische staten. Maar volgens de Europese Commissie zal de snelweg onherstelbare schade toebrengen aan het ecosysteem in de vallei van Rospuda. De inwoners van de Poolse stad Augustow reageerden woedend. Zij blokkeerden gedurende enkele uren het vrachtwagenverkeer dat elke dag door hun stad rijdt. Vannacht werd hun blokkade opgeheven.

Rospuda03Ongelukken
Anderzijds hebben milieuorganisaties als Greenpeace er sinds gisteren hun tenten opgetrokken om te beletten dat de werken hervatten. De inwoners van Augustow wachten al vijftien jaar op de aanleg van de snelweg. De doortocht van vrachtwagens in het centrum van hun stad heeft al vele ongelukken veroorzaakt en zorgt voor luchtvervuiling. (belga/hln)


84-jarige Poolse maakt parachutesprong

Parachute springen
Krystyna Zbyszynska mag zich de oudste valschermspringster van Polen noemen nadat ze op 84-jarige leeftijd haar allereerste parachutesprong maakte met haar schoondochter. "Ik heb de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ik was toen niet bang, dus waarom zou ik nu dan wel bang moeten zijn", zegt ze.

"Ze is eigenlijk geen normale grootmoeder", zegt een van haar kleindochters. "Ze vindt dat mijn muziek niet luid genoeg staat en komt zelfs naar mijn kamer om te dansen." Als het van Zbyszynska afhangt, zal het niet haar laatste sprong zijn. Op haar honderdste verjaardag wil ze de sprong nog eens overdoen. (hln)

10:30 Gepost door Lizy in Sport | Permalink | Commentaren (1) | Tags: krystyna zbyszynska, valschermspringen |  Facebook |

30-07-07

Hier ben ik weer

Hier ben ik weer...  Morgen is het alweer een week geleden dat de port-o-cath geplaatst werd.  De pijn in mijn linkerarm is helemaal verdwenen maar ik sukkel wel nog met de rechterarm...  Door de ontsteking van de lymphevaten heb ik last van een dikke arm.  De ene dag is dat zonder pijn, de andere dag kan ik hem nauwelijks gebruiken.  Vandaag gaat het dus naar omstandigheden goed met me! Donderdagvoormiddag ga ik terug voor chemo.  Nu maar hopen dat de p.o.c. goed zijn werk zal doen!Natuurlijk mag ik niet vergeten Rudy te bedanken!!!!  Van harte bedankt Valkje dat je een verslagje geplaatst hebt op mijn blogjes want zelf kon ik het niet!!  In moeilijke tijden weet je wie je vrienden zijn!  Ook de vele reacties, mailkes en kaartjes die ik mocht ontvangen deden/doen me goed!!!!  Echt, te zien hoeveel mensen met me begaan zijn... ik had het nooit verwacht.

26-07-07

Verslagje

Aangezien Lizy het op dit moment moeilijk heeft om te typen breng ik nu een verslagje over haar toestand.Eergisteren 24/07 heeft men bij haar een katheter ingeplant (soms ook port-o-cath genoemd), dit werd aangebracht ter hoogte van haar linker sleutelbeen, waardoor ze nu pijn heeft aan de linkerkant en ook moeite heeft om haar linkerarm te gebruiken.  Zo’n katheter heeft het voordeel dat men in het vervolg veel makkelijker bloed zal kunnen trekken of medicatie zal kunnen toedienen, men hoeft immers niet meer in de huid te prikken.  De plaatsing van de catheter is wel een chirurgische ingreep en ze werd uitgevoerd onder totale verdoving.  Ze heeft bij het ontwaken gelukkig geen misselijkheid of andere bijwerkingen gehad als gevolg van deze verdoving.  Gisteren had ze wel erge pijn aan haar linkerkant, vooral de arm kon ze niet bewegen door die pijn. Vandaag is de pijn iets minder, maar de arm gebruiken om bv. te typen gaat nog niet.  De volgende chemosessie is voorzien op 02/08, het is intussen al de 3de sessie en zal dus gebeuren via deze catheter.

Beste Lizy, al je blogvrienden en ikzelf wensen je nog heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen, weet dat iedereen je steunt en achter je staat… je bent zeker niet alleen in je strijd, al je vrienden en gans je familie steunen je en duimen voor jou! Ik hoop dat je vlug weer terug zal kunnen posten op je blogs, want hoe meer jij dat kan hoe beter het met je gaat he ;-)

Dus tot binnenkort op je blogs en hou je taai Lizyke…. 

Nog vele groeten van Rudy F. aka Falcon54.

22-07-07

Minstens twintig bedevaarders dood na busongeval bij Grenoble

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble

 

Een autocar met een vijftigtal Poolse bedevaarders aan boord, is vanochtend verongelukt in de buurt van Grenoble, in het oosten van Frankrijk. Het dodental loopt nog steeds op. Er werden al 21 lijken geteld, 24 anderen raakten gewond van wie 12 er erg aan toe zijn. Zes mensen blijven vermist. De slachtoffers, oudere Poolse pelgrims, waren afkomstig uit de buurt van Szczecin in het noordwesten van het land.

De toeristenbus met een vijftigtal inzittenden daalde een steile weg af, tussen Grenoble en Gap in de Franse Alpen. Volgens ooggetuigen reed de chauffeur te snel. De remmen van de bus konden het gevaarte niet vertragen, het voertuig vloog uit de bocht en stortte tientallen meters lager in het ravijn, in de berm van de bergrivier de Romanche. Vervolgens vloog de bus in brand.

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble02


De slachtoffers waren op 10 juli vertrokken in Polen op pelgrimstocht naar Notre-Dame-de-la-Salette. Ze waren op de terugweg. Volgens de Poolse zender waren er 61 mensen aan boord, de Franse brandweer meent dat er 51 personen bij het ongeval betrokken waren. In Polen is een speciaal noodnummer in het leven geroepen om verwanten van de slachtoffers te informeren.

Op dezelfde weg gebeurde 34 jaar geleden al een ongeval met een Belgische bus. Toen kwamen 43 landgenoten om het leven. Het stuk weg tussen Grenoble en Gap, waar het ongeval gebeurde, wordt al jaren beschouwd als zeer gevaarlijk voor zwaar vervoer. Sinds het ongeval met de Belgische bus op 18 juli 1973 mogen vrachtwagens en bussen er enkel op als ze een dubbel remsysteem hebben. Het is nog niet duidelijk of dat het geval was voor de Poolse bus. (belga/hln)

18-07-07

Fosforbrand aan Poolse grens erger dan gedacht

Fosforbrand aan Pools-Oekraïnse grens


Minstens zeventig mensen zijn behandeld wegens vergiftigingsverschijnselen, nadat een goederentrein met een lading fosfor maandag in het westen van Oekraïne ontspoorde en in brand vloog. Dat meldden autoriteiten woensdag. Onder de gewonden zijn negentien kinderen. Inmiddels zijn ruim duizend mensen uit het vervuilde gebied geëvacueerd.

Volgens de autoriteiten is de situatie onder controle. Inwoners van het gebied wordt aangeraden geen melk te drinken of landbouwproducten te gebruiken en niet in open water te zwemmen.

De goederentrein met het zeer brandbare fosfor ontspoorde maandag in de buurt van de Poolse grens. Vijftien wagons liepen uit de rails en vatten vlam. Een fosforwolk vervuilde vervolgens een gebied van minstens negentig vierkante kilometer.

Bron: hln.be

 

15-07-07

Nienawiszcz - Eventjes pauzeren in de zon

20070629 Meer in Nienawiszcz01

Toen André aan t vissen was zag hij reeds van ver een slangetje dat kwam aangezwommen.  Tot zijn verbazing ging het effe uitrusten op de plompenbladeren en daarna ging het er weer als de wind vandoor.

10-07-07

Berichtje voor Mijnheer Kowalski uit Nederland

  Deze mail heb ik je proberen te sturen maar kreeg het terug met medeling The reason for the problem:5.1.0 - Unknown address error 550-'<w……..kowalski.@casema.nl>: Recipient address rejected: User unknown in local recipient table'  Hoi!Dat is nog een van de enige streken waar we nog niet geweest zijn.  Wij zijn weer pas terug van Polen... Ons działka is in Nienawiszcz deelgemeente van Rogozno... We hebben al veel bezocht maar Polen is zooo groot en ook zoooooooo mooi dat we daar nog niet geraakt zijn.  We hopen er volgend jaar naartoe te gaan!Ja je mag me zeker meer vertellen over je reis ! Alles wat met Polen te maken heeft interesseert me ten zeerste.  We zeggen ook altijd to jest nas drugi dom!  Groetjes en veel plezier ginder! Lizy

22:20 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: mazurie, polen, nienawiszcz, rogozno |  Facebook |

08-07-07

Ter info...

Vrijdagnamiddag ben ik naar oncoloog geweest in Salvator te Hasselt.  De gesprekken gingen nogal snel...  De dokter heeft borst nog eens onderzocht en besloot dadelijk dat we heel snel zouden moeten werken en zeker geen tijd mogen verliezen.  Het gezwel zit diep zegde hij.. en we zullen hard moeten werken om alles terug in orde te krijgen.  Maar we gaan ervoor!Maandagmorgen om 9u00 word ik in Salvator verwacht waar men nog gaat RX nemen van de longen, lever, buik en een volledige botscan...  alles terug opnieuw wat nog maar paar maanden geleden onderzocht is en waar men nergens iets abnormaals vond!Om 13u30 word ik in daghospitaal verwacht voor 1e chemo.  Hoe dat zal verlopen is nog een vraagteken... word ik ziek? Misselijk? Of niks van dat alles... we zullen het moeten afwachten!Op ogenblikken dat ik geen nieuws kan brengen zal Rudy aka Falcon54 hier een verslagje uitbrengen met de evolutie van mijn toestand. 

17:04 Gepost door Lizy in Borstkanker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: chemo, rudy, falcon54, verslag, oncoloog |  Facebook |

05-07-07

Poolse priester zoekt sexy serveuses

Pastoor Henryk Jankowski
Henryk Jankowski wil alleen knappe vrouwen engageren voor zijn koffiebars.

Polen brandt. Priester Henryk Jankowski opent een keten van koffiebars voor het goede doel en zoekt sexy serveuses. De priester is een bekend zakenman, maar dit initiatief wordt niet door iedereen gesmaakt. "Lelijke vrouwen hoeven niet te solliciteren, ik wil alleen knappe vrouwen in mijn bars", zegt Jankowski.

Discriminatie
Zijn bedrijfje bracht al parfums en wijnen op de Poolse markt en ook de opbrengst van die activiteiten gingen naar goede doelen. Maar zijn strenge selectiecriteria voor de koffiebars stuiten velen tegen de borst, dat uitgerekend een priester discrimineert is er te veel aan. Toch houdt hij voet bij stuk. "Ik wil alleen knappe vrouwen, lelijke maken geen kans", meldt ananova.com. (hln)