31-07-07

Aanleg Poolse snelweg wordt opgeschort

Rospuda01


Polen schort de aanleg op van een autosnelweg in de vallei van Rospuda, een waardvol ecologisch gebied. Dat maakte de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski bekend. Polen wacht nu op een beslissing van het Europees Gerechtshof. De Europese Commissie vroeg het Europees Gerechtshof gisteren de aanleg te laten stilleggen in afwachting van een uitspraak over de grond van de zaak.

Rospuda02
Inwoners van de Poolse stad Augustow protesteren

Procedure winnen
"We moet niet overhaast tewerk gaan. De werken in de vallei van Rospuda zullen voorlopig niet hernomen worden. Andere delen van het project worden wel gerealiseerd. De opschorting in Rospuda betekent geen schade voor het totale plan", aldus Kaczynski op de openbare radio Jedynka. De Poolse premier is ervan overtuigd dat Polen uiteindelijk de procedure zal winnen.

Schade
De autosnelweg- de Via Baltica- moet Tallinn met Warschau verbinden via drie Baltische staten. Maar volgens de Europese Commissie zal de snelweg onherstelbare schade toebrengen aan het ecosysteem in de vallei van Rospuda. De inwoners van de Poolse stad Augustow reageerden woedend. Zij blokkeerden gedurende enkele uren het vrachtwagenverkeer dat elke dag door hun stad rijdt. Vannacht werd hun blokkade opgeheven.

Rospuda03Ongelukken
Anderzijds hebben milieuorganisaties als Greenpeace er sinds gisteren hun tenten opgetrokken om te beletten dat de werken hervatten. De inwoners van Augustow wachten al vijftien jaar op de aanleg van de snelweg. De doortocht van vrachtwagens in het centrum van hun stad heeft al vele ongelukken veroorzaakt en zorgt voor luchtvervuiling. (belga/hln)


De commentaren zijn gesloten.