22-07-07

Minstens twintig bedevaarders dood na busongeval bij Grenoble

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble

 

Een autocar met een vijftigtal Poolse bedevaarders aan boord, is vanochtend verongelukt in de buurt van Grenoble, in het oosten van Frankrijk. Het dodental loopt nog steeds op. Er werden al 21 lijken geteld, 24 anderen raakten gewond van wie 12 er erg aan toe zijn. Zes mensen blijven vermist. De slachtoffers, oudere Poolse pelgrims, waren afkomstig uit de buurt van Szczecin in het noordwesten van het land.

De toeristenbus met een vijftigtal inzittenden daalde een steile weg af, tussen Grenoble en Gap in de Franse Alpen. Volgens ooggetuigen reed de chauffeur te snel. De remmen van de bus konden het gevaarte niet vertragen, het voertuig vloog uit de bocht en stortte tientallen meters lager in het ravijn, in de berm van de bergrivier de Romanche. Vervolgens vloog de bus in brand.

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble02


De slachtoffers waren op 10 juli vertrokken in Polen op pelgrimstocht naar Notre-Dame-de-la-Salette. Ze waren op de terugweg. Volgens de Poolse zender waren er 61 mensen aan boord, de Franse brandweer meent dat er 51 personen bij het ongeval betrokken waren. In Polen is een speciaal noodnummer in het leven geroepen om verwanten van de slachtoffers te informeren.

Op dezelfde weg gebeurde 34 jaar geleden al een ongeval met een Belgische bus. Toen kwamen 43 landgenoten om het leven. Het stuk weg tussen Grenoble en Gap, waar het ongeval gebeurde, wordt al jaren beschouwd als zeer gevaarlijk voor zwaar vervoer. Sinds het ongeval met de Belgische bus op 18 juli 1973 mogen vrachtwagens en bussen er enkel op als ze een dubbel remsysteem hebben. Het is nog niet duidelijk of dat het geval was voor de Poolse bus. (belga/hln)

De commentaren zijn gesloten.