18-04-07

Polen en Oekraïne organiseren EK 2012

Polen en Oekraine EK 2012- 02

Polen en Oekraine EK 2012- 03

Polen en Oekraïne zijn door de Europese voetbalbond (Uefa) in het Welshe Cardiff tot gastheer verkozen voor het EK in 2012. Een verrassende keuze, want algemeen werd verondersteld dat Italië de beste adelbrieven kon voorleggen om de organisatie naar zich toe te trekken. Niet dus. Ook Kroatië en Hongarije, die net als de tandem Polen-Oekraïne voor een duo-organisatie gingen, visten achter het net. Het volgende EK vindt in 2008 plaats in Zwitserland en Oostenrijk.

Polen en Oekraine EK 2012- 04


Platini
Het was Uefa-voorzitter Michel Platini die de naam van de laureaat bekendmaakte. Waar de meeste waarnemers ervan uitgingen dat regerend wereldkampioen Italië voor de derde keer in zijn geschiedenis (na 1968 en 1980) de organisatie zou toegewezen krijgen, viel de keuze van de veertien leden van het Uitvoerend Comité totaal onverwacht op Polen en Oekraïne. Op papier konden die nochtans het zwakste dossier voorleggen op cruciale gebieden als de stadions, wegeninfrastructuur en hotelcapaciteit.

Corruptiezaak
Polen kreeg dit seizoen bovendien af te rekenen met een corruptiezaak binnen zijn eigen voetbalbond en in Oekraïne dreigt politieke onrust door het sluimerende conflict tussen eerste minister Viktor Ianoukovitch en president Viktor Ioutchenko. Geen van beide landen mocht al ooit een groot tornooi organiseren. Het is ook de eerste keer dat het EK in Oost-Europa zal plaatsvinden. Italië lijkt met deze keuze dan weer de prijs te betalen voor het grote omkoopschandaal rond topclubs als Juventus en AC Milan, en de dood van een politieman bij supportersgeweld in Sicilië in februari. (belga/hln)

Commentaren

oekraine en polen kunnen ek 2012 goed gebruiken www.easterneurope.nl

Gepost door: vitaliy | 05-06-07

De commentaren zijn gesloten.