14-04-07

EK 2012: Walesa pleit voor Pools-Oekraïnse organisatie

Lech Walesa

Lech Walesa, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, oud-vakbondsleider van Solidarnosc en voormalig president van Polen, heeft een brief opgesteld aan de voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), Michel Platini. In deze brief pleit Walesa voor de Pools-Oekraïnse kandidatuur voor de organisatie van Euro 2012.

Duidelijk signaal
De keuze voor de Pools-Oekraïnse organisatie is volgens Walesa "een duidelijk signaal dat de veranderingen die dit gedeelte van Europa tijdens de afgelopen 15 jaar ondergaan heeft, opgemerkt en geapprecieerd worden. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat wij in staat zijn om kampioenschappen op dergelijk hoog niveau te organiseren en dat diegenen die de Pools-Oekraïnse kandidatuur steunen geen spijt zullen krijgen van hun beslissing", voegde hij er nog aan toe.

Inspiratie bij Platini
De stichter van de eerste vakbond in het Oostblok in 1980, haalt in zijn brief ook herinneringen op aan de passage van Michel Platini en zijn team Juventus Turijn in Gdansk, een stad in het noorden van Polen, in september 1983. "Het was de periode waarin het communistische regime aan de macht was en dat de stadia omsingeld werden met volledig met wapens geëquipeerde agenten", herinnert Walesa zich. "Vandaag is het IJzeren Gordijn er gelukkig niet meer en kunnen we spreken van één Europa."

Beslissing woensdag
Woensdag zal de UEFA in Cardiff beslissen over de organisatie van het Europese kampioenschap. Er zijn drie kandidaten voor de organisatie: Italië en de tandems Hongarije-Kroatië en Polen-Oekraïne. (belga/hln)

Commentaren

leuke blog Een enorm knappe blog! Proficiat! Ik ben er eigenlijk jaloers op. Misschien kunnen we een link-uitwisseling doen. Neem maar eens een kijkje op mijn blog!

Gepost door: Superkoenfex | 17-04-07

De commentaren zijn gesloten.