05-04-07

Polen heft veto tegen onderhandelingen met Rusland op

Het Poolse veto tegen een nieuwe onderhandelingsronde over een verdiept Partnerschap- en Coöperatie-akkoord (PCA) met Rusland bestaat niet meer. Dat bleek dinsdag op de vergadering van de Permanente Vertegenwoordigers van de Unie (Coreper). Het nieuws werd woensdag door de woordvoerder van de Europese Commissie, Johannes Laitenberger, naar buiten gebracht.

Vleesdossier
Met de nodige omzichtigheid gaf Laitenberger toe dat Polen aanduidingen had gegeven dat het vier maand oude veto tegen de nieuwe onderhandelingen met Rusland kon worden opgegeven. "De Commissie, aldus Laitenberg, kreeg aanwijzigingen dat Polen zijn veto intrekt." Of daarmee de koppeling met het vleesdossier is opgeheven, is nog maar de vraag. Polen gebruikte zijn veto als een hefboom om onder het Russisch embargo voor Pools varkensvlees onderuit te komen. Dat embargo werd in november 2005 gedecreteerd en zou Polen 400 miljoen euro per jaar kosten. Volgens Warschau hadden de Russen geen reden meer om het invoerverbod te bestendigen. Alle veterinaire en sanitaire normen die de EU oplegt, zouden worden nageleefd. Vier maand later en ondanks intense onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Russische autoriteiten is het embargo nog altijd een feit. De Russen waren er niet gerust op of het Pools transitsysteem wel waterdicht was.

Embargo
Moskou vreest dat via Polen kwalitatief slecht vlees Rusland binnen kon. Donderdag overhandigde de Europese Commissie de Russische autoriteiten een omstandig dossier waarin alle Russische vragen worden beantwoord. De EU-Commissie heeft nu goede hoop dat binnen zeer afzienbare tijd het embargo wordt opgeheven. De Poolse tactische toegeving om het veto tegen een nieuwe onderhandelingsronde over een verdiept PCA op te geven, is van aard om de Russen gunstig te stemmen. Normalerwijze moesten die onderhandelingen op 24 november 2006 op de EU-Ruslandtop van start gaan. In laatste instantie moest het Finse voorzitterschap van de Unie de Russische president Vladimir Poetin echter laten weten dat hij geen onderhandelingsmandaat van de lidstaten had gekregen, wegens het Poolse veto.

Verdiepen
Indien de Unie en Rusland er in 2007 niet in slagen het PCA te herzien, kan het huidig akkoord worden verdergezet. Het is echter de bedoeling om het akkoord van 1997 te verdiepen en de samenwerking tussen Unie en Rusland te verstevigen, onder meer op energievlak. In Europese diplomatieke kringen was woensdag te horen dat Polen voor een heuse doorbraak zorgde. Het is nu wachten op een raadszitting van de ministers om de nieuwe Poolse opstelling officieel te maken. (belga)

De commentaren zijn gesloten.