04-04-07

Polen en Rusland ruziën over Auschwitz

Auschwitz02

 

De opening van een Russische tentoonstelling in Auschwitz wordt opgehouden omdat de Poolse directeur van het Auschwitz-museum zich eraan stoort dat de Russen de term 'burger van de USSR' gebruiken voor mensen die vanuit Polen naar het vernietigingskamp werden gestuurd.

USSR-burgers
Bewoners van door de Sovjetunie bezet gebied kunnen volgens directeur Piotr Cywinski op geen enkele manier als USSR-burgers worden beschouwd, omdat zij hun vroegere nationaliteit nooit hebben opgegeven en nooit uit eigen beweging het Sovjetburgerschap hebben aanvaard. "Je kunt niet zeggen dat een inwoner van Lviv - een Pool of een Jood - een Sovjetburger was", zei hij. "Waarom interpreteert Rusland het Stalinistische tijdperk nog steeds op deze manier?" Lviv ligt tegenwoordig in Oekraïne.

"Gemene streken"
Wladyslaw Bartoszewski, het hoofd van de Internationale Auschwitzraad, beschuldigde de Russen van "gemene streken", omdat ze proberen de Polen en Joden die in het kamp zijn vermoord mee te tellen als Sovjet-slachtoffers. "Dat is ontoelaatbaar", schreef Bartoszewski, een overlevende van Auschwitz en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen.

Tentoonstellingen
Verscheidene landen hebben in Auschwitz tentoonstellingen ingericht over de verschrikkingen van het kamp. Russische kranten beschuldigde Polen er deze week van de Russische tentoonstelling te hebben gesloten. Maar Cywinski zei dat de tentoonstelling in 2004 op verzoek van Rusland is gesloten met oog op een geplande modernisering. Wel gaf hij toe dat de heropening is vertraagd door de controverse over het gebruik van de term Sovjetburger voor slachtoffers uit Polen, de Baltische landen en delen van Roemenië.

Absurde eisen
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat Polen 'absurde eisen' stelt en dat de nagedachtenis aan de slachtoffers van het nazi-kamp niet mag worden gegijzeld door 'historisch-politiek gewoeker'.

Nieuw struikelblok
De Russische krant Kommersant sprak van "een nieuw struikelblok in de Russisch-Poolse relatie". De relatie was al verstoord door een reeks van kwesties, waaronder Amerikaanse plannen om in Polen en Tsjechië delen van een raketverdedigingssysteem te plaatsen dat op Rusland als vijandig overkomt. (novum/hln)

De commentaren zijn gesloten.