16-03-07

Polen start met "anticommunistische zuivering"

Communism has only killed 100 million people

 In Polen treedt vandaag een wet in werking die het land moet 'zuiveren' van iedereen die tijdens het communisme op een of andere manier voor de geheime dienst heeft gewerkt.

De conservatieve regering onder leiding van Jaroslaw Kaczynski, die de wet vorig jaar door het parlement loodste, wil zo voor eens en altijd afrekenen met het verleden. Critici spreken van een heksenjacht.

Tot nu toe werd alleen de achtergrond van personen in hoge publieke functies door een speciale rechtbank doorgelicht. Door de nieuwe wet worden ook lagere politici, schooldirecteuren, journalisten, notarissen, wetenschappers en directeuren van staatsbedrijven onderzocht. Dat gebeurt niet langer door de speciale rechtbank, maar door het Instituut voor Nationale Herinnering (IPN), dat over de communistische archieven waakt.

De betreffende Polen moeten vanaf donderdag een verklaring naar het IPN sturen met wat ze op hun kerfstok hebben. Circa 700.000 mensen, die bij de omwenteling in 1989 achttien jaar of ouder waren, hebben daarvoor een maand de tijd.

Het IPN bewaart alle documenten en zal dan een onderzoek uitvoeren. Het instituut kan vervolgens ook besluiten om dergelijke gevallen openbaar te maken. Achttien jaar na de omwenteling wordt daarom alsnog voor een bijltjesdag gevreesd, omdat personen die door het IPN worden aangewezen als 'collaborateur', hun baan kunnen verliezen.
Het IPN zou over een lijst met tienduizenden namen beschikken van personen die onder het communisme zouden hebben gespioneerd

Commentaren

Oude koeien! Het zal in Polen wel een heel gevoelig thema zijn en die actie zal wel weer zijn slachtoffers maken. Sommigen die op wraak belust zijn zullen er zeker gebruik van maken. Anderzijds is het te verstaan dat de mensen er voor eens en altijd komaf met willen maken. Het zal een harde noot zijn om te kraken maar ze moeten er door want de bal is al aan het rollen. Hopelijk loopt alles nog goed af voor alle partijen.

Gepost door: Monique | 17-03-07

:-) was hier ook weer even op bezoek :-)
die hoge heren zullen zoals overal wel weer de dans ontspringen
groetjes

Gepost door: Borriquito | 23-03-07

De commentaren zijn gesloten.