06-03-07

Poolse burgermoeder verliest mandaat na enkele weken

Hanna Gronkiewiicz burgemeester Warschau

Hanna Gronkiewicz-Waltz, nog maar enkele weken burgemeester van de Poolse hoofdstad Warschau, is haar mandaat al terug kwijt. Reden: de politica van het liberale Burgerplatform (PO) had de aangifte van de inkomsten van haar echtgenoot twee dagen te laat ingediend. De ministerpresident van de regio Mazowsze, waartoe Warschau behoort, maakte de beslissing om Gronkiewicz-Waltz uit haar ambt te ontslaan, vandaag bekend.

De politica had tevoren al laten weten beroep aan te tekenen. Dat heeft ook het stadsbestuur van Warschau gedaan, in een aparte procedure voor het Grondwettelijk Hof. Dat bestuur vindt het niet kunnen dat burgemeesters uit hun ambt worden ontzet, enkel en alleen omdat ze de aangifte van hun inkomsten of die van hun partner te laat indienen.

In geen enkele andere stad in Polen was de strijd om de burgemeestersjerp bij de gemeenteraadsverkiezingen van november 2006 zo hevig als in Warschau. Gronkiewicz-Waltz trok uiteindelijk aan het langste eind in een rechtstreeks duel met de voormalige Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz, lid van de conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS). (dpa)

De commentaren zijn gesloten.