23-02-07

Traditionele gerechten van Wielkopolska

 

De term “keuken”, die men als bevrediging van de voedselbehoefte van een bevolking moet zien, omvat zowel de dagelijkse als de feestelijke gerechten en dranken en zo is zeer met zowel een gebied als met haar geschiedenis verbonden.  Als men toekijkt, wat en en hoe in een bepaald gebied mensen eten, kan men veel bijzonderheden onderscheiden die typisch zijn voor dat gebied.

De huidige regio Wielkopolska heeft vorm gekregen gedurende meer dan 10 eeuwen in het onderste en middelste gebied van de rivier “Warta”.  Dit kerngebied van de oude Poolse stammen heeft qua betekenis, grenzen en afhankelijkheid verschillende veranderingen ondergaan in de loop van de geschiedenis.

Wil men de typsche gerechten uit Wielkopolska beschrijven moet men beginnen met aardappelgerechten die altijd de voeding overheerst hebben.  Eén der meest geliefde gerechten was de aardappelsoep, de “ślepe ryby,” die bereid werd met gekookte aardappelen met spek en melk, botermelk of room.  In de rijkere families werd deze soep gemaakt met rookworst of rookvlees, met soepgroenten en gebakken uien.  Heel rijkelijk is de keuze aan knoedels gemaakt van aardappelen zoals kulanki, szkaplarki of szagówki.

Tot de meest karakterstieke en nog steeds meest geliefde gerechten in Wielkopolska behoren

“plendze”

15_placki

bereid met aardappelen, meel en eieren, gebraden in olie en met ofwel suiker of met gezouten gebakken uien.

De typische meelspijzen in Wielkopolska worden meer als in andere regio’s gemaakt van roggemeel.

 

Nog zeer geliefd is “żur” soep, een snelgerecht bereid uit in water verzuurd roggemeel, spek en kookvocht van worsten. 

zur soep

Uit gebakken spek met worst en meel werd ook een soep bereid, de “smelka”.

Ook geliefd is de “polewka’ een soep bestaande uit gekookt water met meel en botermelk en geserveerd met aardappelen of brood.

Andere bijzondere meelgerechten waren en zijn haverknoedels, genaamd “pyzy” “kluchy na łachy” of “parowce”.  Zeer geliefd in de keuken van Wielkopolska.  Ze worden in damp gekookt en in plaats van aardappelen geserveerd met vlees en saus.  Tot de spijtig verdwijnende gerechten behoren in melk gekookte of op open vuur gebakken boekwijtkool.

In de laatste 100 jaar zijn er ook “pierogi” ingeburgerd.  Ze worden uit meel en eieren gemaakt en gevuld met kwark, zuurkool, paddestoelen, vlees of fruit. 

pierogi

 

Het is ook gebruikelijk bij Groot Poolse feesten en feestadagen gerehten te bereiden in de verschillende Poolse keukens.

Tot de typische feestgerechten in deze keuken behoort ook de “smażonka” uit varkensvlees, hammetje met erwten, vrakensring met gedroogde pruimen en gebraden eend.

Op bijzondere feestdagen eet men rollade van rundsvlees, runderfilet met bessen of fantasierijke kipgerechten.  Vroeger werd er dikwijls een gebraden en opgevuld speenvarken als feestgerecht gegeten.  Dat werd ingewreven met kruiden, en gans gebakken in de broodoven.

Eén van de populairste koude gerechten was “zimne nóżki” ook “trzęsionka” of “galart” geheten.

De populairste soep was kippensoep meestal geserveerd bij speciale gebeurtenissen.

 

Vis heeft geen speciale plaats in de Wielopolska keuken.  De populairste vis is haring, gewoonlijk als een starter geserveerd.  Haring kan ook als hoofdgerecht maar dan met aardappelen en room.  Liefst eet men gekookte ipv gebakken vis.  Gewoonlijk met een grijze saus gezoet met caramel en zurig gemaakt met azijn.

 

Wat betreft zuivel: roereieren met bloem zijn zeer poplulair evenzo melk gerserveerd als drank bij alle maaltijden.  “Gzik” is een andere populair zuivelontbijt gemaakt met hoevekaas gemengd met melk of room en gezoet met suiker of jam, of gezouten met uien en bieslook.

 

De meest populaire groenten in de Wielkopolska keuken zijn : kool, koolrabi, bonen en groene bonen.  Zuurkool wordt dikwijls gekookt met paddestoelen, en kool gewoonlijk met zure appels.  Beiden worden geserveerd als bijlage met vlees- of visschotels.  “Bigos,” is een ander gerecht van gekookte zuurkool met vlees en is ook zeer populair.

Bigos1

Andere typische groentengerechten van de regio zijn een groene kool, soep van “parzybroda” en een pompoensoep “korbol”.

Uit de grote verscheidenheid van tuin- en bosvruchten gebruikt de keuken van Wielkopolska gewoonlijk appels, pruimen, krieken, Johannesberen en bosbessen.  Het fruit wordt verwerkt tot soep, pudding, compot en aspic, of worden toegevoegd als opvulling bij gekookte pasta en voor de dekoratie van gebak.

Traditionele Kerstmisschotels zijn kool met paddenstoelen of bonen, compot van gedroogde vruchten en “makiełki” broodjes en rolletjes met maanzaad.

Het Kerstavonddiner kan men zicht niet voorstellen zonder borscht met ravioli, gebakken karper, gemberbrood of cake met maanzaad.

In de oostelijke gebieden kiest men meer voor gekookte eieren, ham, gebakken vlees, worsten, mierikswortel; lam en gistkoeken.

Commentaren

Van al dat lekker eten... ...heb ik nu honger gekregen!!!

Groetje

Gepost door: François, Nicole, kinderen &... | 23-02-07

lekker, lekker;-)))
gisteren heb ik ook " placki " gemaakt:-)
Mijn vriend vind poolse eten erg lekker:-)))
Groetjes anick

Gepost door: Anick | 24-02-07

er gaat voor mij en mijn gezin niks boven de Poolse keuken!!!!

Gepost door: rajewski eliane | 22-04-08

De commentaren zijn gesloten.