31-01-07

Kerk ontevreden met kanten strings

string

De Kerk houdt niet van strings, zoveel is duidelijk. Toen de vrouwen in het Poolse bergstadje Koniakow besloten hun kantklosvaardigheden aan te wenden om strings, beha’s en ander ondergoed te maken, werden ze op hun plaats gezet door de plaatselijke kerkgemeenschap.

Koniakow is bekend om zijn kanten kledingstukken. Altaars, priesters en zelfs paus Johannes Paulus II gingen gekleed in het professioneel gemaakte kantwerk van de Poolse vrouwen.

Geld
Maar dat verdiende niet zo. Toen het dorp het internet én de sexy lingerie ontdekte, stroomde het geld binnen. Westerlingen tellen vlot 75 euro neer voor een kanten kunstwerkje van Koni-Art, zo zegt de Britse krant The Daily Telegraph.

Schande en schaamte
En niet alleen de Kerk is geen fan van de nieuwe zaak. Velen dorpelingen vinden dat de kanten lingerie het tot dan toe respectabele dorp tot schande maakt. “Heel het dorp is beschaamd”, zegt Mieczylaw Kamieniarz, hoofd van het kantmuseum.

“We hebben gewaden gemaakt voor priesters, de kerk, zelfs voor de paus! En nu wordt al dat vakmanschap gebruikt om aan de kont te dragen.” En dat ondanks dat het typische kantpatroon in de lingerie bewaard blijft.

Kerk profiteert
De kantklossende vrouwen verdedigen zich. “We verkochten niet veel gewone kant, dus we moesten iets doen. Wij proberen hier wel van te leven. Na wat brainstormen hebben we allemaal samen beslist om deze weg in te slaan,” zegt Malgorzata Satanszek.

Ze wijst er op dat het geld dat de vrouwen verdienen met hun lucratieve zaak, voor een groot deel terugvloeit naar de Kerk. “Als we zouden luisteren naar alles wat de priester zegt, dan zouden we geen cent verdienen. Ach, binnenkort zal hij wel bijdraaien, als hij merkt hoe die strings ook hém ten goede komen.”

Polen staat bekend als een zeer katholiek en conservatief land.

Commentaren

tja De mens is gemaakt naar het beeld van god, zegt de bijbel. En... zolang men een mooiheid in dergelijke mooie uitrusting met alle respect en erkentenis van de waardigheid van de mens benadert... Polen is inderdaad sterk oerconservatief, maar katholicisme kan ook heel hedendaags zijn, als men maar wil en een schoonheid als deze niet als iets verwerpelijks bekijkt.Tja! Pech dat mijn vrouw niet meer zo beauty is.
Hartelijke groetjes uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 10-02-07

De commentaren zijn gesloten.