27-01-07

Poolse president eert omwonenden Auschwitz

20070127 Auschwitz - gedenkplaat

 

Tijdens de herdenking van de Holocaust bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft de Poolse president Lech Kaczynski aandacht gevraagd voor de omwonenden van het kamp die hebben geprobeerd om gevangenen te redden, soms met gevaar voor eigen leven. Dit staat in een brief die tijdens de herdenking werd voorgelezen.

Niet onverschillig
De Poolse president veroordeelt in zijn brief de opvatting dat de Poolse omwonenden van het kamp volkomen onverschillig waren over het lot van de gevangenen. Tijdens de plechtigheid, die werd bijgewoond door overlevenden van Auschwitz en plaatselijke inwoners, kregen veertig inwoners van Oswiecim en omliggende dorpen een eremedaille opgespeld door een onderminister van de Poolse regering.

De plechtigheid vond plaats in het kader van de herdenking van de Holocaust, die wordt gehouden op de datum waarop het concentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd door stoottroepen van de Sovjet-Unie.

Blair over haat en intolerantie
In het voormalige concentratiekamp Buchenwald, in het oosten van Duitsland, is de Holocaust ook herdacht door overlevenden en politici uit een aantal landen, onder wie de Britse premier Tony Blair. "We moeten erbij stilstaan dat intolerantie, haat en zelfs genocide 60 jaar geleden niet zijn opgehouden te bestaan", aldus Blair. (belga/hln)

Commentaren

:-) jawadde, wil dat rond getalleke hier pakken
springt er ineens 60 bezoekers bij !!!
proficiat Lizy
groetjes

Gepost door: Borriquito | 28-01-07

De commentaren zijn gesloten.