24-01-07

Poolse schrijver-journalist Kapuscinski overleden

20070123 Poolse schrijver-journalist Kapuscinski overleden

 

 De Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinski is gisteren overleden in een ziekenhuis te Warschau. Dit meldt de de Poolse zender TVN24. Hij was 74 jaar oud.

Afrika
Kapuscinski begon zijn carrière eind jaren '50 door als enige Afrika-verslaggever voor het Poolse persbureau PAP naar het continent af te reizen. Hij deed verslag van de dekolonisatie van menig Afrikaans land. De verwoed wereldreiziger verwierf naambekendheid als journalist aan het einde van de jaren vijftig met reportages over Congo.

Boeken
Vervolgens legde hij zich onder meer toe op het schrijven van boeken, die in vele talen vertaald zijn. Hij schreef populaire werken over de Iraanse revolutie van 1979 en over de val van de Ethiopische dictator Haile Selassie. Zijn bekendste werk, De Keizer, werd door veel Polen gelezen als manifest tegen het communistische regime. Het boek, over Selassie, was in feite een algemene reflectie op dictatoriale machten,

Kapuscinski werd ook meermaals geselecteerd als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur. Met een oeuvre dat in meer dan dertig talen vertaald is geweest, is hij waarschijnlijk de meest vertaalde Poolse auteur ter wereld.

Nieuwsgierig
Zakowski noemde de schrijver een zeldzaam soort grootse persoonlijkheid, die altijd nieuwsgierig was naar mensen en meer over de wereld te weten wilde komen. Kapuscinski zei ooit dat vanaf elke plek op de wereld de planeet er anders uitziet. "Als we ons niet verplaatsen in die andere manieren van kijken, ervaren en beschrijven, zullen we nooit iets van deze wereld begrijpen." (novum/belga)

De commentaren zijn gesloten.