22-11-06

Reddingsactie Poolse mijnwerkers afgebroken

20061122 Reddingswerkers aan de mijn van Halemba
Reddingswerkers aan de mijn.

20061122 Familieleden van de kompels bidden samen in de kapel
De familieleden van de kompels die vastzitten bidden samen in de kapel.

Een kleine verkenningseenheid is woensdag afgedaald in de Poolse mijn waarin sinds dinsdag een groep kompels vastzit, maar moest de zoektocht onderbreken omdat zij stuitte op een te hoge concentratie gas. Het explosiegevaar zou te groot zijn geweest om verder te zoeken.

Acht doden
De mijnwerkers waren dinsdag bezig een muur in een ondergrondse gang weg te hakken toen zich een explosie voordeed. Van de 23 kompels die op dat moment in de mijn waren, staat vast dat acht het ongeluk niet hebben overleefd. Voor het leven van de overige vijftien wordt gevreesd.

Materiaal redden
De mijnwerkers probeerden materieel te redden dat maanden geleden moest worden achtergelaten omdat het in dat deel van de mijn te gevaarlijk was. Het ging om materieel ter waarde van zeventien miljoen euro.

Familieleden van de mijnwerkers hebben zich inmiddels naar de Halemba-mijn begeven, die is gesitueerd in Ruda Slaska. President Lech Kaczinski is in Ruda Slaska geweest om familieleden te ontmoeten.

Veiligheid
De Poolse mijnbouw heeft te kampen met ontslagen en gebrek aan investeringen, wat volgens de vakbonden negatieve invloed heeft op de veiligheid. Sinds 2003 zijn bij ongelukken in de steenkool- en kopermijnen van Polen meer dan tachtig mijnwerkers omgekomen.

De Halemba-mijn in Silezië is één van de oudste in Polen en is vaker het toneel geweest van dodelijke ongelukken. In 1990 eiste een gasexplosie er de levens van negentien kompels en in 1991 kwamen vijf mijnwerkers om het leven toen een deel van de mijn instortte. (novum)

 

Commentaren

:-) erg voor die mensen
en de hoge heren wilden hun materiaal terug zeker, gevaarlijk of niet
dat ze er zelf achter gaan
een fijne vrijdag je toegewenst
o ja proficiat met je + 41 000 bezoekers
groetjes

Gepost door: Borriquito | 24-11-06

De commentaren zijn gesloten.