16-11-06

Hopeloos zwakke Rode Duivels met 0-1 onderuit tegen Polen

20061115 Matusiak juicht maker winnende treffer tegen Belgie

Het EK 2008 is alweer een eind verder weg voor de Rode Duivels. Een hopeloos zwak België verloor met 0-1 van Polen, dat zich in alle linies superieur toonde aan de manschappen van René Vandereycken. Een doelpunt van Matusiak na 19 minuten, na een monumentale blunder van Daniel Van Buyten, besliste het duel. Een offensief onmachtig België kreeg na de achterstand helemaal niks klaar. Integendeel, dat het mààr 0-1 werd, mag een half mirakel heten. De Poolse bondscoach Leo Beenhakker haalde daarmee zijn gram, 21 jaar na de trieste afgang met Oranje in de WK-barrageduels tegen België. Toen spraken we nog van Rode Duivels, anno 2006 heeft dit bedroevende samenraapsel meer weg van Dode Duivels.

Treurmars
Mathematisch kan alles nog. Voor de zoveelste maal moesten de Belgen na een kwalificatieduel uitpakken met hét voetbalcliché dat de hoop moet levendig houden. Wie de Rode Duivels vanavond bezig zag, weet beter. Rekensommen kunnen ons dan nog richting EK 2008 loodsen, voetballend er geraken is na vandaag een utopie. Zelden zo'n klungelend Belgisch elftal gezien als op deze 15de november, dag van de Dynastie. Het Belgisch koningshuis vierde 175 jaar monarchie vandaag feestelijk, elf onderdanen pakten op de Heizel uit met een onvervalste treurmars. De match die de Rode Duivels opnieuw volledig in de EK-running moest brengen, eindigde in een pijnlijke afgang. Eén (halve) doelkans kregen de Belgen bij elkaar gespeeld: 93 (!) minuten waren we ver toen Mpenza op doelman Boruc stuitte.

Van Buyten blundert
Een ultieme Belgische gelijkmaker zou een onverdiend verdict betekend hebben voor Polen, dat zijn tegenstander in alle linies overvleugelde. Hoefkens en Vermaelen moesten op de flanken alle zeilen bijzetten tegen hun véél snellere opponenten. Het Belgische middenveld kreeg geen poot aan de grond, zodat Mpenza en Vandenbergh er vooraan voor spek en bonen bijliepen. Onder impuls van een dartele Smolarek trokken de bezoekers onvervaard ten aanval, een tactiek die na 19 minuten succes opleverde. Met dank aan Daniel Van Buyten. De Bayern-verdediger, van wie een voortrekkersrol mocht verwacht worden, ging bij een spurtduel met Matusiak kinderlijk in de fout. De Poolse spits deponeerde de bal netjes naast Stijnen in doel: 0-1 en België op achtervolgen aangewezen.

Creativiteit nul
Waar u en ik minuten na die vroege opdoffer nog dachten van "Dit komt wel goed", mocht halfweg al bijna een kruis gemaakt worden over de Belgische overlevingskansen. Een festival aan slechte passes leverde geen enkele doelkans op. Pijn aan de ogen deed het, het schrijnende gebrek aan creativiteit in Rode Duivels-rangen. Wat de Belgen niet vermochten, een deftige aanval op poten zetten, lukte Polen des te beter. Smolarek had tot twee keer toe de 0-2 binnen handbereik. Eerst mikte de gewezen Feyenoorder alleen voor Stijnen rakelings naast, daarna onderging een kopbal hetzelfde lot.

Wanhoopszet
Met 0-1 halfweg, zaten de Rode Duivels alvast op het scorebord nog in de match. Tussen de lijnen bleek dat ook nà rust echter niet het geval. Oeverloos gedraaf en gewroet resulteerden in niet één doelrijpe fase, op het akkefietje met Mpenza diep in blessuretijd na. Huysegems, Pieroni en Mudingayi deden niet beter dan de starters die ze vervingen. Ook de laatste wanhoopszet - Van Buyten werd in het slotkwartier de frontlinie ingestuurd - bracht geen soelaas. Polen speelde het duel op zijn dooie gemakje uit en bezorgde zijn bondscoach Leo Beenhakker 21 jaar na de afgang in De Kuip een deugddoende revanche.

En nu rekenen
Voor René Vandereycken breken intussen beroerde tijden aan. De Belgische bondscoach, die in een charge van Mpenza op Pieroni nota bene een strafschop zag, moet zich vanaf nu vooral bezighouden met de vraag die ook zijn voorganger Aimé Anthuenis tijdens vorige kwalificatiecampagnes kwelde. Lees: hoe geraken we wiskundig gezien nog op de EK-eindronde? Dat daar ook op het veld voor moet gepresteerd worden, is een spijtig detail. (LPB)

De commentaren zijn gesloten.