16-05-08

Lizy is niet meer onder ons.

Lisette

Ik heb zopas telefonisch vernomen dat Lizy deze morgen om 6u overleden is in de kliniek.
Ze heeft de strijd verloren tegen haar slepende ziekte, maar ze heeft lang en moedig gestreden, en ze is optimistisch gebleven tot op het einde.

Hierbij wil ik mijn innigste deelneming overbrengen aan de gehele familie en aan alle naaste verwanten en vrienden, ze heeft een diepe indruk nagelaten op iedereen die haar kende door haar eenvoud, haar vriendelijkheid en haar behulpzaamheid.

Lisetje, je zal fel gemist worden door iedereen die je nader kende, maar we zullen je nooit vergeten, je zal blijven leven in onze gedachten als het goede mens dat je was.
Je bent nu zeker in betere oorden waar er geen lijden en afzien bestaan, en ik ben er ook van overtuigd dat je daar een plaatsje zal reserveren voor iedereen die je tijdens je leven dierbaar was.

Het ga je ginds goed Lisetje, en waak daarboven over ons....

Er werd een online rouwregister geopend op:
http://gedenk.be/registers/0004/pagina.php
Daar kan u de laatste groeten brengen aan Lizy.

Rudy F. 

14:10 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

23-11-07

Polen trekt zich terug uit Irak

top_609045


Volgend jaar zouden de Poolse troepen in Irak weer naar huis komen. Dat heeft de nieuwe Poolse premier Donald Tusk gezegd. De missie in Afghanistan wil hij wel verder zetten. "Over een jaar zal ik u hier in het parlement vertellen dat onze militaire missie in Irak voorbij is", zei Tusk in zijn eerste toespraak voor het parlement.

Laatste woord
President Lev Kaczynski heeft als opperbevelhebber van de strijdkrachten het laatste woord inzake buitenlandse militaire missies. Het is bekend dat Kaczynski de troepen langer in Irak wil houden, maar of hij zijn macht om een regeringsbesluit te dwarsbomen zal laten gelden is nog onduidelijk. Polen heeft ongeveer negenhonderd soldaten in Irak en geeft leiding aan het internationale contingent in Midden- en Zuid-Irak.

Raketverdediging
De troepenmacht van 1.200 man in Afghanistan blijft volgend jaar gelijk, zei Tusk. De premier zei ook dat Polen overleg met de Verenigde Staten wil hervatten over de plaatsing van een raketverdedigingsbasis op zijn grondgebied, maar daar eerst de NAVO en zijn buurlanden over zal raadplegen. (novum/gb)

21:09 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: polen, hln, tusk, irak |  Facebook |

10-07-07

Berichtje voor Mijnheer Kowalski uit Nederland

  Deze mail heb ik je proberen te sturen maar kreeg het terug met medeling The reason for the problem:5.1.0 - Unknown address error 550-'<w……..kowalski.@casema.nl>: Recipient address rejected: User unknown in local recipient table'  Hoi!Dat is nog een van de enige streken waar we nog niet geweest zijn.  Wij zijn weer pas terug van Polen... Ons działka is in Nienawiszcz deelgemeente van Rogozno... We hebben al veel bezocht maar Polen is zooo groot en ook zoooooooo mooi dat we daar nog niet geraakt zijn.  We hopen er volgend jaar naartoe te gaan!Ja je mag me zeker meer vertellen over je reis ! Alles wat met Polen te maken heeft interesseert me ten zeerste.  We zeggen ook altijd to jest nas drugi dom!  Groetjes en veel plezier ginder! Lizy

22:20 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: mazurie, polen, nienawiszcz, rogozno |  Facebook |

08-04-07

Wesolego Alleluja

wielkanoc2007

09:49 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wielkanoc, pasen |  Facebook |

05-04-07

Pasen (Wielkanoc) in Polen

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

De Polen noemen het paasfeest Wielkanoc, wat grote nacht betekent en naar het liturgische idee van de verrijzenis van Christus tijdens de paasnacht.  In Polen en in Rusland is de meest typische traditie het beschilderen en versieren van paaseieren.  De eieren zijn het symbool van nieuw leven. 

20050317 Houten paaseikes

 

Op paasmaandag, in Polen Natte Maandag, gooien de Polen met water naar elkaar, als symbool van het leven.

Het cisterciënzerklooster van Kalwaria Zebrzydowska-Wadowice, op veertig kilometer ten westen van Krakau, is in deze periode een van de drukst bezochte bedevaartsoorden in Polen. Het mysterie van het lijden van Christus wordt er uitgebeeld op een domein van 300 hectare ten zuiden van de abdij, langs paden met kapelletjes. Duizenden mensen nemen elk jaar deel aan dit beroemde mysteriespel, dat al meer dan 300 jaar oud is.

14-02-07

Walentynki

Walentynki03

 

Adam Mickiewicz - "Dwa słowa"

 

Gdy sam na sam z tobą siedzę,

Nie mam czasu o nic pytać:

Patrzę w oczy, ustek śledzę,

Chciałbym wszystkie myśli czytać

Wprzód, nim w oczętach zaświecą;

Chciałbym wszystkie słówka chwytać

Wprzód, nim od ustek odlecą; --

I nie potrzeba tłumaczyć,

Co chcę słyszeć, co zobaczyć.

Rzecz nietrudna i nienowa,

Moja luba! te dwa słowa:

K o c h a m  c i e b i e,  k o c h a m  c i e b i e.

 

Innego nie chcę widoku,

Kiedy z tobą będę w niebie;

Tylko niech te dwa wyrazy,

Napisane w twoim oku,

Odbite po tysiąc razy

Widzę wszędzie wkoło siebie.

I innej muzyki w niebie

Nie chcę od wschodu jutrzenki

Słyszeć do zachodu słońca;

K o c h a m  c i e b i e,  k o c h a m  c i e b i e.

 

Dość mnie tej jednej piosenki

Z waryjacjami bez końca.

 

24-01-07

Mop - Dowcip - Żart - W restauracji - In het restaurant

FDDNK100

Mąż z żoną jedzą obiad w wykwintnej restauracji, kiedy nagle do ich stolika podchodzi oszałamiająco piękna, młoda dziewczyna, całuje faceta w usta, mówi, że zobaczą się później wychodzi.  Żona patrzy na męża z wściekłością:

-Kto to był?!

-Moja kochanka - odpowiada mąż.

-Wystarczy! Chcę rozwodu!

-Dobrze - odpowiada mąż - ale zauważ, że po rozwodzie nie będzie już wycieczek do Paryża na zakupy, nie będzie wakacji na Karaibach, nie będzie mercedesa w garażu i nie będzie weekendów na jachcie.  Ale oczywiście możesz zrobić jak zechcesz. W tym momencie żona zauważa ich wspólnego znajomego wchodzącego do restauracji z młodą, ładną dziewczyną:

-Kim jest ta dziewczyna obok Karola?

-To jego kochanka - informuje ja mąż.

-Nasza jest sympatyczniejsza!

 

 

Man en vrouw dineren samen in een heel sjiek restaurant, wanneer een verblindend mooie jongedame naar hun tafeltje komt, de man een dikke zoen geeft, zegt dat ze hem straks wel zal
zien en terug wegwandelt.
De vrouw staart naar haar man en zegt: "Verdomd, wie is dat ???
"Oh", zegt de man, "dat is mijn minnares..."

"Wel", zegt de vrouw, "dat doet de deur dicht.  Ik wil scheiden !"
"Ik kan dat begrijpen", zegt de man, "maar denk er aan dat, wanneer wij gaan scheiden, er geen inkoopreisjes naar Parijs meer komen, geen wintervakantie meer op Barbados, geen zomerverblijf meer in Toscane, geen Ferrari of Mercedes meer in de garage en geen zeiljacht meer...
Aan u te beslissen."
Juist op dat ogenblik, komt er een vriend van het paar het restaurant binnen met een stoot van een babe aan de arm.
"Wie is die vrouw bij Jim?" vraagt de vrouw.
"Dat is zijn minnares", zegt haar man.
Antwoordt zijn vrouw: "De onze is mooier..."

07:54 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, zart, dowcip, minares, mop, grap, restaurant, mooi meisje |  Facebook |

31-12-06

Szczęśliwego Nowego Roku

Szampańskiej zabawy, szalonych chwil,

udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku...

 

champagne01

 

14:19 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gelukkig nieuwjaar, beste wensen, 2007 |  Facebook |

22-12-06

Sandomierz, één der oudste steden van Polen

Sandomierz is een van de oudste steden van Polen, waar de Vistula rivier en de San samenvloeien.  Hier waren reeds nederzettingen in de voorhistorische tijden (8ste eeuw). De stad kende een vlugge groei dankzij haar ligging en haar waterwegen.

 

Sandomierz09
 
Sandomierz10

 

Wanneer je een stadsbezoek brengt, begin je best de wandeling met een panorama vanaf de Vistula rivier, of vanaf de toren van de Stadspoort, bekend als de Brama Opatowska.

 

Sandomierz - Brama opatowska

 

Vervolgens het Marktplein (Rynek).  In het midden staat het 14de eeuwse Stadshuis, met Renaissance toevoegingen. Op het gelijkvloers vindt je het Regionaal museum en in de kelder is een periodiek Koffiehuis.

 

Sandomierz01

 

Sandomierz05

 

Sandomierz06
 
20060717 Sandomierz31

 

Wij waren er in juli en gaan zeker nog terug!  Het is wel zo’n 560 km van waar wij ons vakatiehuisje hebben, maar het loont zeker de moeite om nog eens terug te gaan!

11-11-06

Polen maakt selectie bekend

Selectie WK 2008

 

De Poolse bondscoach Leo Beenhakker heeft vandaag zijn selectie bekendgemaakt voor de EK-kwalificatiematch van woensdag 15 november in Brussel tegen België (groep A). In de selectie van de Nederlandse coach zit met Michal Zewlakow (ex-Anderlecht, nu Olympiakos) één speler die in België heeft gespeeld.

De Poolse selectie:

Keepers
:
Artur Boruc (Celtic Glasgow/Sch)
Tomasz Kuszczak (Manchester United/Eng)

Verdedigers:
Michal Zewlakow (Olympiakos Piraeus/Gri)
Marcin Baszczynski (Wisla Krakau)
Jacek Bak (Al-Rayyan/Qat)
Dariusz Dudka (Wisla Krakau)
Marcin Wasilewski (Lech Poznan)
Grzegorz Bronowicki (Legia Warschau)
Krzysztof Lagiewka (Krylia Sovietov Samara/Rus)

Middenvelders:
Radoslaw Sobolewski (Wisla Krakau)
Mariusz Lewandowski (Shakhtar Donetsk/Oek)
Euzebiusz Smolarek (Borussia Dortmund/Dui)
Jacek Krzynowek (VfL Wolfsburg/Dui)
Jakub Blaszczykowski (Wisla Krakau)
Lukasz Gargula (GKS Belchatow)
Przemyslaw Kazmierczak (Boavista Porto/Por)
Rafal Murawski (Lech Poznan)

Aanvallers:
Tomasz Frankowski (Tenerife/Spa)
Maciej Zurawski (Celtic Glasgow/Sch)
Radoslaw Matusiak (GKS Belchatow)
Grzegorz Rasiak (Southampton FC/Eng)
Pawel Brozek (Wisla Krakau)
(belga)

28-10-06

Baltów : Typisch houten huisje

20060719 Baltow005

In Zuid-Oost Polen zie je nog heel veel oude houten huisjes.  De streek waar wij ons vakantiehuisje hebben zijn die reeds lang verdwenen.  Je merkt heel goed dat de levensstandaard in het Zuid-Oosten een stuk lager ligt dan de streek boven Poznañ.  Nienawiszcz, Rogozno, waar wij ons vakantiehuisje hebben, is de 2de rijkste regio van het hele land.

20:30 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: zuid-oost polen, houten huisje, baltow |  Facebook |

10-10-06

Slaapwel - Dobranoc

dobranoc03

23:31 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: slaapwel, dobranoc |  Facebook |

11-09-06

Vermiste Polen in Italië mogelijk vermoord door slavenhandelaars

De Poolse politie heeft vrijdag een lijst gepubliceerd met de namen en foto's van 120 Polen die de afgelopen zes jaar verdwenen zijn. De Italiaanse overheid onderzoekt de mogelijkheid dat sommigen vermoord zijn door bendes slavenhandelaars.

"Wij hopen dat de publicatie van de lijst helpt bij de opsporing van de vermisten", zo zei de bevelhebber van de nationale politiedienst, Pawel Biedziak. De 120 mannen en vrouwen worden vermist nadat zij in Italië werk zochten. Sommigen onder hen hebben gewerkt op een plantage nabij de Adriatische kuststad Bari. De politie ontdekte in juli dat daar een slavenkamp gevestigd was. Getuigen beweren dat een aantal Poolse slavenarbeiders kunnen vermoord zijn.

Op 18 juli bevrijdden Italiaanse carabinieri 119 Poolse burgers die op de plantage bij Bari tot slavenarbeid gedwongen werden. De Poolse politie pakte in Zuid-Polen een aantal Polen op op verdenking van mensenhandel. Getuigen die in de kampen hebben gewerkt, vertelden dat mensen die tegen de werkomstandigheden hadden geprotesteerd, afgeranseld werden en vervolgens verdwenen. (belga)

06-09-06

Zonhoven groet Polen

Zondagvoormiddag was er een aperitiefconcert in het kader van 'Zonhoven groet Polen', in de Raadzaal van het gemeentehuis van Zonhoven door Czarna Góra.

Czarna Góra is een traditionele Poolse muziekgroep die in 1997 werd opgericht door de Poolse folkloristische groep 'Krakus'.  Krakus werd opgericht op initiatief van de vereniging van Polen in Limburg.

 

In de namiddag waren er optredens van de dansgroepen Wisla en Krakus.  Normaalgezien was alles gepland op de kiosk in het cetrum maar door het slechte weer is alles verplaatst naar de evenementenhal.  Je kon er ook proeven van allerlei heerlijke Poolse specialiteiten zoals bigos, gevulde pannenkoekjes en natuurlijk ook het overheerlijke poolse gebak.  Poolse vrouwen zijn echte specialisten als het op gebak aankomt!  Zoals men daar paczki een soort van smoutenbollen gevuld met gelei (meestal pruimengelei) en kaastaart kan maken, vindt men nergens!

Na enige tijd zat de evenementenhal stampvol!

Rond 18u30 zijn we naar huis gegaan.  Het was een mooie namiddag in een echte Poolse sfeer!

 
 
 
 
 

10:23 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zonhoven groet polen, krakus, wisla |  Facebook |

04-09-06

Bijna 30 000...:o))

Wie wordt 30 000e bezoeker????

Wil je aub berichtje achterlaten??

Dan krijg je een speciale vermelding!

 

16:03 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Nuttig bericht voor autobestuurders in Polen

Voortaan is het op de Poolse wegen verplicht met de lichten aan te rijden in de donkerste periode van het jaar, dit is van 1 oktober tot eind februari.  De verplichting geldt zowel overdag als 's avonds en gaat in op 1 oktober 2006.

 

Misschien ook interessant:

 

Je kan weer een stuk sneller en makkelijker met de wagen naar Polen.

De A2 (betaalautostrade) is een nieuwe snelweg, die Nowy Tomysl (+- 125 km van de Duitse grens) met Lodz verbindt.  

Het traject loopt door Poznan en er rest na Lodz slechts 140 km zonder snelweg naar Warszawa.

 

 

 

01-09-06

Belgisch-Pools project laat mosselen waterkwaliteit meten

Laatstejaarsstudenten van de opleiding Milieuzorg van de Erasmushogeschool Brussel werken in Polen aan een project om de waterkwaliteit te meten met mosselen. De studenten ontwikkelen samen met Poolse wetenschappers apparatuur en software om het gedrag van driekhoeks- of zebramosselen te registreren en zo vergiftiging van het water te kunnen opsporen.

Gifstofgevoelig
De driekhoeks- of zebramossel leeft in zoetwater en filtert fijne voedseldeeltjes zoals plankton uit het water. Ze is zeer gevoelig voor gifstoffen. Ze pompt namelijk grote hoeveelheden water door haar lichaam en daarom is ze extreem afhankelijk van de waterkwaliteit. Het doel van het onderzoek is de reacties van de mosselen op giftig water te begrijpen. Als de onderzoekers ontdekken hoe de weekdieren reageren, kunnen ze aan hun gedrag zien of het water al dan niet geschikt is als drinkwater.

Visueel begrip
De Belgische studenten van het departement Horteco werken voor het onderzoek samen met de Copernicus Universiteit in het Poolse Torun. De instelling voert al lang onderzoek naar het fenomeen. Eerst probeerden onderzoekers de mosselen visueel te begrijpen. Later werden schelpen voorzien van elektroden en gekoppeld aan een computer. Die computer registreert voortdurend het openen en sluiten en kan dus waarschuwen wanneer de mosselen "alarm slaan". De studenten Milieuzorg ontwikkelen met de Poolse wetenschappers apparatuur en software om dit mosselgedrag te kunnen registreren.

Biologische verklikkers
Mosselen inzetten om de waterkwaliteit te bepalen, is een toepassing van de zogenaamde biomonitoringsystemen die kunnen helpen gevaarlijke stoffen op te sporen in onze omgeving. "Meer en meer wordt duidelijk dat bepaalde organismen perfecte biologische verklikkers zijn die gevoeliger zijn dan analyseapparatuur en bovendien permanent kunnen werken", luidt het. (belga/hln)

28-08-06

Baltów - Wandelen langs de rivier Kamienna

 
 

 
 

 

11:44 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: baltow, kamienna, wandelen |  Facebook |

25-08-06

Warschau wil bedekte borst op Miss World poster

De autoriteiten in de Poolse hoofdstad Warschau hebben gevraagd of een blote borst op een poster voor de Miss World 2006 verkiezing kan worden bedekt. Dat heeft het kantoor van de kunstenaar Rafal Obinski, die de poster ontwierp, woensdag bekendgemaakt.

Het symbool van Warschau is een naakte zeemeermin. Obinski's poster toonde een zeemeermin op een schommel met een rood topje waaruit een van haar borsten steekt. In antwoord op het verzoek heeft de kunstenaar, die in New York woont, een witte sjerp met het opschrift 'Miss World' over het aanstootgevende lichaamsdeel geschilderd.

De verkiezing van Miss World vindt op 30 september in Warschau plaats. De voormalige premier Kazimierz Marcinkiewicz, wiens Partij voor Wet en Gerechtigheid (PiS) conservatieve normen en waarden uitdraagt, is de burgemeester van Warschau. (novum/ap

14:44 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: warschau, miss world, affiche |  Facebook |

Pool krijgt nieuwe tong van billen

Een Poolse man, die door kanker zijn tong was kwijtgespeeld, heeft een nieuw exemplaar gekregen, gemaakt van het vel van zijn billen. De 23-jarige Jarislav Ernst kan weer proeven en praten met de nieuwe tong.

De tong van Jarislav werd geamputeerd toen de dokters kanker vaststelden. "We moesten zijn tong wel verwijderen. Nu er geen overblijvende kankercellen meer overbleven, konden we het vet en het vel van de man zijn billen gebruiken om een nieuwe tong te maken. De nieuwe tong werkt, het bloed loopt erdoor heen en de patiënt is gezond," aldus de dokter.

12:48 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bizar, tong, kanker |  Facebook |

24-08-06

Baltów - Oorlogsmonument

Monument ter nagedachtenis
van de oorlogsslachtoffers
 in april 1943

15:35 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: baltow, monument, oorlogsslachtoffers |  Facebook |

23-08-06

Lech Walesa zegt Solidarnosc vaarwel

Lech Walesa, de voormalige leider van de Poolse vakbondsorganisatie Solidarnosc (Solidariteit), de eerste vrije vakbond in de communistische wereld, heeft de vakbond die hij in 1980 hielp oprichten, verlaten. Dat heeft een van de topfiguren van Solidarnosc dinsdag meegedeeld.

"Lech Walesa betaalt sinds 1 januari 2006 zijn lidgeld niet meer", zo liet Jerzy Borowczak weten. Het vertrek van Walesa is geen verrassing. Bij de herdenking vorig jaar van 25 jaar Solidarnosc liet hij al uitschijnen dat hij zou vertrekken. Hij verzocht zijn toehoorders in Gdansk om de kansen van de historische zege op het communisme niet teloor te laten gaan.

"Geen enkele generatie had zoveel mogelijkheden voor vrede en welvaart. Ons drama bestaat erin dat we in een nieuw tijdperk met oude ideeën leven", zo stelde de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 1983.

"Dit is mijn vakbond niet meer"
"Dit is mijn vakbond niet meer. Een ander tijdperk, andere mensen, andere problemen. Ik ben eerst en vooral een revolutionair, we passen niet meer bij elkaar", zo klonk het toen.

Na weken van hevige protesten op de scheepswerven van de havenstad Gdansk ondertekenden de charismatische stakingsleider Lech Walesa en de Poolse minister-president Mieczyslaw Jagielski op 31 augustus 1980 een akkoord dat leidde tot de oprichting van de eerste onafhankelijke vakbond in een communistisch land.

In de jaren tachtig zou Solidarnosc uitgroeien tot een symbool van het vrijheidsstreven. Samen met paus Johannes Paulus II speelde de vakbond een belangrijke rol bij de omverwerping van het communistische regime in Warschau in 1989. Walesa werd later de eerste president van het gedemocratiseerde Polen. (belga/hln)

22-08-06

Baltów - Jurassic Park

Baltów is gelegen in het zuid-oosten van Polen aan de rivier de Kamienna (provincie Malo Polska) in de omgeving van Ostrowiec Swietokrzyski.

 

 

 

Het Jurassic Park is ontstaan in 2003.  Er waren toen nog maar een paar dieren tentoon gesteld.  Op zekere afstand lijkt de dinosaurus echt en zeer indrukwekkend.  Hij is 4.5m hoog en 14 m lang.  Het is een Allosaurus, een rovend voorhistorisch reptiel.  Het model werd Gerard genoemd, ter nagedachtenis van Dr. Gerard Gerlinski van het Poolse Geologisch Instuut. Hij ontdekte en bestudeerde de voetafdrukken van de dinosaurus in Baltow.  De afdrukken van de 3 tenen van de Allosaurus , een wezen wiens waarachtige copie zich aan de oever van de rivier bevindt, kan gevonden worden op de op een torengelijkende rots naast de hoofdweg naar het dorp.  De voetafdruk was bekend als “The Devil’s Foot”.

Een andere voetafdruk van het reptile Stegosaurus was later ontdekt in het nabij gelegen  Jewish Gully.  Een beeld van dit reptiel zal worden geplaatst samen met het beeld van de Allosaurus.

 

 

 

 

 

 
 

 

17-08-06

Krakow - De schatkamer van Polen

Krakau heeft een historisch centrum vol renaissance en barok, een culturele rijkdom waar veel steden een puntje aan kunnen zuigen. De Rynek is bovendien het grootste middeleeuwse marktplein van Europa. 's Zomers trekt deze 'schatkamer van Polen' kunstenaars en straatartiesten aan. Voortaan vlieg je rechtstreeks vanuit Brussel naar Krakau.

Elke bezoeker wordt als een magneet naar de Rynek Glowny gezogen. Het plein is zo groot - 200 bij 200 meter - dat de straatmuzikanten er elkaar zelfs niet storen. Midden op dit plein pronkt de lakenhal Sukiennice. Vroeger huisde hier de overdekte markt. Nu loop ik er langs houten stalletjes in het spoor van andere toeristen die er traditionele kleding, kunsthandwerk, barnsteen en souvenirs komen kopen. In de zomer stikt het van de terrasjes op het reusachtige plein. Hier vertrekken ook de paardenkoetsen voor een verkenning van het oude centrum.

Tartaarse pijl
In de Mariackikerk met haar twee ongelijke torens bewonderen dagelijks honderden toeristen het altaarretabel van de kunstenaar Veit Stoss, het kostbaarste kunstwerk van Krakau. Om het uur weerklinkt vanaf de hoogste toren trompetgeschal dat plotseling wordt afgebroken. Een gebruik dat herinnert aan de invasie van de Tartaren. Toen werd de stadswacht die met zijn trompet de bevolking waarschuwde voor het dreigende gevaar, halverwege het signaal in de keel getroffen door een Tartaarse pijl.

Voor het indrukwekkendste panorama op de stad moeten we naar de kegelvormige Podgorze-heuvel in een buitenwijk van Krakau. Het is de ideale manier voor een eerste kennismaking met de voormalige Poolse hoofdstad, die zo pronkt met ontelbare kerken, adellijke paleizen, geklasseerde panden en musea. In de verte troont de Wawelberg boven het centrum uit.

Een stadsverkenning begint het best met een wandeling langs de 2,5 km lange koninklijke weg die dwars door de oude stad naar het vorstelijke slot op de Wawelberg leidt. Met vertrek aan de Barbakane, een restant van de Florianuspoort, een van de acht poorten die eertijds de 4 km lange stadswallen sierden. Die wallen vormen vandaag een groene gordel rond de oude binnenstad. Tegen de restanten van de oude verdedigingsmuur stellen lokale kunstenaars nu dagelijks hun werken tentoon.

Die Florianuspoort gold eertijds als de belangrijkste toegang tot de stad en werd gebruikt door de Poolse koningen en hun hoge gasten om zich langs de Florianskastraat, nu dé populaire winkelstraat in de stad, en de markt naar de koninklijke burcht op de Wawelheuvel te begeven.

De klepel en de wens
Via de drukke winkelstraat Ul Grodzka gaat het naar het koninklijke renaissancekasteel op de heuvel. In de koninklijke appartementen staan unieke meubelstukken, kostbaar Saksisch porselein en zowaar 136 prachtige Vlaamse wandtapijten. Ook de schatkamer loont de moeite met onder meer het kroningszwaard van de koningen. Indrukwekkend is de kathedraal met de koninklijke graftombes. Hier leeft duizend jaar Poolse geschiedenis voort.

Als bijzondere blikvanger geldt sinds kort ook de joodse wijk Kazimierz. De vervallen, gore buurt werd lange tijd bewoond door mensen aan de zelfkant van de maatschappij, maar onderging sinds 1993 een metamorfose. Toen werden er tal van scènes gefilmd voor de film Schindler's List, meteen de aanzet voor velen om de filmlocaties op te zoeken.

De wijk werd meteen nieuw leven ingeblazen, al zien nog tal van binnenpleintjes er exact hetzelfde uit als voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Je kan hier bovendien even uitblazen, zowel in toeristische als zeer alternatieve cafeetjes, van studentenpubs tot trefplaats van Frank Zappa-freaks.

Eten en drinken in Kraków: veel goedkope restaurantjes met lokale specialiteiten als Poolse meelsoep met blokjes aardappel en schijfjes worst, haring op de wijze van Krakau of een varkenssteak met kruidige duivelsaus. De beste cappuccino van de stad proef je in het piepkleine koffiehuisje Café Larousse aan de Ulica SW Tomasza 24. Er zijn slechts vier tafeltjes. Een goed adres is ook het restaurant U Bonera (ul. Florianska 15), voor de degelijke Poolse keuken en het legendarisch kunstenaarscafé Jama Michalika (ul. Florianska 45). De Chocolaterie Wawel is vermaard voor zijn pralines en ander zoets.

Poolse munt : 1 Zloty = 0,25 euro

13:43 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: krakow, krakau, polen, schatkamer |  Facebook |

09-08-06

Wateroverlast in Neder Silezië

 
 

 

Vandaag hoorde ik op Poolse tv TVP dat er weer overstromingen zijn in Neder Silezië, de streek rond Jelenia Góra en Klodsko is erg getroffen.  Straten en huizen zijn ondergelopen.  In verschillende huizen staat het water tot 1m50 hoog.

De Oder en de Kanmienna zijn buiten hun oevers getreden en zorgen voor veel problemen.  In Piechowic zijn 50 mensen geevacueerd voor het wassende water.

 

04-08-06

Onderweg naar Baltów

Ook deze trip verliep niet zoals we gehoopt hadden... file en langzaam verkeer.  Onderweg hebben we nog “mandat” gehad.  We reden 83 waar we maar 50 mochten rijden.  We reden nochtans gewoon in een rij auto’s allemaal aan zelfde snelheid maar hadden wel de pech dat wij de enige buitenlander waren... Dus... die werden aangehouden en moesten boeten voor een ganse sliert....

De conversatie verliep redelijk vlot met de politieagent.  Hij moest lachen met ons... 2 vrouwen op stap met 3 kinderen..... Hij moest het eens geweten hebben... Achter in de auto lagen er nog 2 personen te slapen...:o)  We hebben de boete toch beetje kunnen verminderen... mag eigenlijk niet, maar toch.  Ik had mijn beste pools boven gehaald en het is ons gelukt...:o))  De agent waarschuwde ons nog dat we moesten voorzichtig zijn want tot Piotrków Trybunalski waren er nog controles.  En gelijk had hij... er stonden nog een paar van die “vieze mannen” langs de weg ma wij hebben ons dus mooi aan de opgegeven snelheid gehouden en dus niks aan de hand.....

 

Onderweg zijn we nog ergens lekker gaan eten.  In een kleine bar langs de weg.  Dat is het plezante van reizen in Polen... je hoeft niet echt voor picnic of zo te zorgen.  Er zijn mogelijkheden genoeg om onderweg wat achter de kiezen te slaan!!!

In Polen 560 km rijden over gewone wegen is niet zoals in Duitsland dat je makkelijk een gemiddelde van 100 km per uur kan halen.  Zo was het dan ook al 21u voorbij toen we in Ostrowiec Swietokrzyskie kwamen.  Ania had ondertussen al paar keren contact met ons opgenomen en aan de Tesco is ze ons samen met Mirek komen ophalen. 

 

In Baltów aangekomen stond er ons een lekkere obiad (warm eten) te wachten!!!  Ania had lekker gekookt!  Daarna nog met de familie Scheelen naar hun verblijfplaats gereden.  Rond middernacht waren we terug bij Ania thuis waar overnachtte. 

 

 

 

Wat me opgevallen was bij Ania thuis waren de planten die langs het plafond liepen.  Iets wat ik jaren geleden voor ‘t eerst gezien had bij Jadwiga.  Poolse mensen houden heel veel van hun bloemen en planten en ook daar kon je dat weer overduidelijk zien!!!

09:54 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: baltow, polen, planten |  Facebook |

02-08-06

14 juli vertrek naar Polen

Op vrijdag 14 juli ben ik om 13u15 vertrokken samen met de Fam. Scheelen richting Nienawiszcz.  Door omstandigheden kon André niet mee met ons.  Hij komt pas woensag 19 juli.  Alles ging goed tot we in omgeving van Braunschweig kwamen... over 11 km deden we een gans uur. 

 

Nadien nog verschillende keren file en oponthoud gehad.  Aan de grens ging het redelijk vlot. 

Omdat we al zolang onderweg waren hadden we toch zo’n raar gevoel in de maag dat op honger geleek.  Daarom zoals altijd in restaurant “Chrobry” in Torzym wat gaan eten.  Onderweg nog enkele boodschappen gedaan en rond 5u00 waren we dan eindelijk in Nienawiszcz. 

Allemaal snel naar bed want we bleven deze keer niet in Nienawisczcz maar gingen richting Baltów.  560 km verder naar het zuid-oosten in Klein Polen.

 

24-07-06

Poolse oma's scoren met sexy ondergoed

 

De verkoop van gehaakte tafelkleden en jurken in het Poolse bergdorp Koniakow was al een aantal jaren aan het achteruitgaan. Toen de Poolse oma's overstapten op de productie van sexy lingerie en hun producten op internet zetten, schoot de vraag omhoog.

Tadeusz Rucki, een van de financiers van de onderneming, zegt op Ananova dat de g-strings nauwelijks zijn aan te slepen. Van over de hele wereld stromen de orders binnen.

De onderbroekjes kosten dertig euro per stuk. 'De mensen zijn niet alleen gek op de traditionele witte, gehaakte exemplaren, maar ook in rood en zwart.' Hij laat het ondergoed maken door vrouwen uit het dorp, die vaak al meer dan veertig jaar ervaring met dit handwerk hebben.

Niet iedereen in het kleine bergdorp is blij met het succes van de lingerie. Helena Kamieniarz van de plaatselijke stichting voor volkskunst spreekt er schande van. 'Wat er gebeurt gaat dwars tegen onze oude traditie in. Haken is niet bedoeld voor het maken van deze kledingstukken.'

14-07-06

bye bye... zwaai zwaai

 

De valiezen zijn gemaakt...

Alles is klaar...

Dus ik kan vertrekken...

Tot over 10 dagen

 

 

09:06 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vakantie, vertrek |  Facebook |

31-05-06

25 mei grote dag voor Ewa en Steven

 

Vrijdag 25 mei was het de grote dag voor Ewa en Steven!!!

Om 12u30 hebben ze elkaar het ja-woord gegeven.  Alles was picco-bello, behalve het weer dat hen in de steek gelaten had... Regen, regen en nog eens regen...:(

 

 

 

Van een stralende bruid gesproken!!

Haar trouwjurk was mooi!!! Heel mooi en heel speciaal waren haar schoenen... ze waren van zelfde materiaal gemaakt als haar vestje.

 

 

 

 

 

Na de plechtigheid op het gemeentehuis was er nog een receptie waar we geklonken hebben op het jonge paar.

 

 

22:56 Gepost door Lizy in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: huwelijk, steven, ewa, herk de stad |  Facebook |