24-05-08

Vaarwel Lizyke en tot weerziens...

Rouwkaartje Lizy

Het is een zeer mooie afscheidsplechtigheid geworden verleden donderdagvoormiddag. Ondanks dat het een werkdag was, was de kerk bijna helemaal vol met familie, vrienden en kennissen. Na de mis werd de urne begraven op het plaatselijk kerkhof. Mijn echtgenote en ik waren ook aanwezig en het is voor ons een troost dat we van zo dichtbij afscheid hebben kunnen nemen van onze dierbare vriendin.

De hele familie van Lizy houdt er aan om iedereen te bedanken voor de vele woorden van troost en medeleven die ze mochten ontvangen, of het nu gesproken of geschreven was, of via haar blogs of het online rouwregister. Deze troostende woorden zal hen zeker helpen het grote verdriet te verwerken wat hen nu overkomen is.

Vanaf nu zullen haar 3 blogs inactief worden en zal er dus niets meer op gepost worden. Noch Lizy's familie, noch ikzelf zullen de sluiting van haar blogs aanvragen, integendeel zelfs. Ik weet niet wat Skynet doet met blogs die lange tijd inactief zijn, maar ik durf te hopen dat ze haar 3 blogs open zullen houden. Haar blogs waren een passie voor haar en ze heeft er veel werk en energie ingestopt, en op die manier blijft Lisetje wat dichter bij ons, als we haar blogs kunnen blijven bezoeken.
Om practische redenen herhaal ik nog even de URL van haar online rouwregister:
http://gedenk.be/registers/0004/pagina.php

De tijd van afscheid nemen is nu gekomen, het zal stil worden op Lizy's blogs...veel te stil. We zullen haar vele mopjes missen, en haar interessante beschrijvingen over Polen en over ons landje.
Lisetje, nog dit: je hebt een onuitwisbaar spoor nagelaten in de harten van iedereen die jou gekend heeft, en dat spoor is zo diep dat je altijd in onze gedachten voort zal leven zodat je nooit echt zal gestorven zijn.
Geniet van je welverdiende eeuwige rust waar geen plaats is voor pijn of verdriet Lizyke, en bescherm al je dierbaren van daarboven.

Ik wil ook iedereen danken voor de blijken van waardering die ik mocht ontvangen voor het posten van de verslagjes over Lizy's toestand, ik heb dat gedaan op haar vraag en ik ben daar met heel veel plezier op ingegaan.

Het ga jullie allemaal goed.
Veel groeten van
Rudy Fauconnier

19:04 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

18-05-08

Lizy's begrafenisplechtigheid.

Sunrays

De familie van Lisette wil iedereen nog op de hoogte stellen van het volgende:

De begrafenisplechtigheid zal doorgaan op donderdag 22 mei 2008 om 10u30 in de parochiekerk Sint- Martinus te Herk-de-Stad, waarna de begraving van de urne zal plaatsvinden op het plaatselijk kerkhof.
Samenkomst en gelegenheid tot groeten in de kerk is er vanaf 10u.

Een gebedswake wordt gehouden in voornoemde kerk op woensdag 21 mei om 19u waarna gelegenheid tot groeten van de urne in het funerarium Matterne, Diestsesteenweg, 82 te Herk-de-Stad.

De talrijke reacties op zowel Lizy's blogs als in het rouwregister zijn een grote troost voor haar familie, hieruit blijkt nog maar eens hoeveel vrienden ze had en wat een goed mens ze was.
Je hebt een plaatsje in vele harten gekregen Lisetje, en je zal nooit vergeten worden. Je bent dan wel veel te vroeg fysiek van ons heengegaan, maar diep in ons zal je voor altijd blijven leven.

Rudy F.

13:09 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-09-07

Twee doden op luchtvaartshow in Polen


Bij een botsing tussen twee vliegtuigen op een luchtvaartshow in Polen zijn zaterdag twee mensen om het leven gekomen. Tijdens de 'Radom Air Show' knalden twee rode vliegtuigen tegen elkaar, zo was op het Poolse televisiestation TVN24 te zien. De toestellen stortten zeer gehavend neer. Een derde vliegtuig kon vermijden in de botsing betrokken te raken. Beide piloten zijn omgekomen. Op de grond werd niemand gewond. Het ongeluk deed zich gelukkig ver van het publiek voor. (belga/hln)

20070901 Lech Marchelewski een van de omgekomen piloten
Lech Marchelewski, een van de omgekomen piloten.

 

25-08-07

Poolse bergbeklimmers verongelukt in Oostenrijk

Twee Poolse bergbeklimmers zijn vrijdag op de Grossglockner, de hoogste berg in Oostenrijk, verongelukt. Zij maakten deel uit van een groep van vijf Poolse klimmers die tijdens hun tocht in een diepe bergspleet vielen.

Vijf gered
Een andere klimmer zag het ongeluk gebeuren en sloeg alarm. De vijf werden met helikopters uit de bergspleet gehaald. Twee van hen bleken hun val niet te hebben overleefd. De overige drie waren gewond. Dat heeft de Oostenrijkse omroep ORF genmeld. (novum/hln)

22-08-07

Zes Polen verdronken door stormweer

Een storm met orkaankracht heeft vanavond in de noordoostelijke Poolse regio Mazurië minstens zes doden geëist. Allen kwamen om door verdrinking. Veertien mensen worden vermist.

De storm was voorspeld en er waren ook geen waarschuwingen uitgestuurd. Daarom bevonden zich nog tientallen bootjes op de bij toeristen geliefde Mazurische meren toen de storm, door ooggetuigen als een tornado omschreven, huis begon te houden.

Reddingsploegen zoeken naarstig naar overlevenden in meren waar lege bootjes zijn aangespoeld. Hun werk wordt bemoeilijkt doordat ontwortelde bomen de toegangswegen blokkeren. De weerkundige diensten voorspellen dat de zware stormen zich in de loop van de avond verder naar de dichtbewoonde gebieden in het zuiden zullen verplaatsen. (dpa)

10:55 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: mazurie, orkaan, storm, verdrinken, bootje, meer |  Facebook |

06-08-07

Aanvullend verslagje

De laatste dagen heeft Lizy veel pijn en last in haar rechterarm en –hand, die zijn beiden fel gezwollen nu en maken typen zo goed als onmogelijk voor haar. Daardoor zal ze enige tijd niet kunnen posten op haar blogjes, maar ze heeft er goede moed in en vanals die zwelling vermindert zal ze terug paraat zijn heeft ze me beloofd.

Wat intussen wel verbeterd is, is dat die grote vermoeidheid veel minder is nu, de bloedtransfusie die ze verleden keer gekregen heeft, heeft haar zeker en vast goed gedaan, ze voelt zich veel minder zwakjes nu.
De volgende chemosessie is voorzien voor aanstaande donderdag 09/08, het is intussen al haar 4de sessie. Dank zij de catheter is dat nu wel een minder pijnlijke zaak geworden dan voorheen.

Lizyke, ik denk dat ik mag spreken voor al je blogvrienden als ik zeg dat we jou nog heel veel sterkte toewensen, nog heel veel strijdlust ook, en we hopen met z’n allen dat we je vlug mogen terugzien op je blogjes, want het is hier stillekes zonder jouw grapjes en verslagjes.

Nog heel veel groeten aan iedereen en speciaal aan Lizy vanwege Rudy F. aka Falcon54.

01-08-07

Geen shorts en minirok in geboortehuis JP II

Geboortehuis Paus Johannes Paulus II

Bezoekers van het geboortehuis van de Poolse paus Johannes Paulus II moeten voortaan passend gekleed zijn. De kloosterzusters die met de zorg voor het tot museum verbouwde huis in Wadowice belast zijn, houden mannen en vrouwen in korte broek en vrouwen in minirok of topje bij de ingang tegen.

De maatregel ging volgens het Poolse persbureau PAP maandag in. Veel toeristen in zomerkleding werden verrast en moesten van andere bezoekers een kledingstuk lenen om bijvoorbeeld de wieg waarin Johannes Paulus eens sliep en de talrijke foto's over het leven van de paus te kunnen bekijken.

Karol Woytila werd in 1978 tot paus gekozen. Hij koos de naam Johannes Paulus II en stierf begin april 2005. (anp/hln)

22-07-07

Minstens twintig bedevaarders dood na busongeval bij Grenoble

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble

 

Een autocar met een vijftigtal Poolse bedevaarders aan boord, is vanochtend verongelukt in de buurt van Grenoble, in het oosten van Frankrijk. Het dodental loopt nog steeds op. Er werden al 21 lijken geteld, 24 anderen raakten gewond van wie 12 er erg aan toe zijn. Zes mensen blijven vermist. De slachtoffers, oudere Poolse pelgrims, waren afkomstig uit de buurt van Szczecin in het noordwesten van het land.

De toeristenbus met een vijftigtal inzittenden daalde een steile weg af, tussen Grenoble en Gap in de Franse Alpen. Volgens ooggetuigen reed de chauffeur te snel. De remmen van de bus konden het gevaarte niet vertragen, het voertuig vloog uit de bocht en stortte tientallen meters lager in het ravijn, in de berm van de bergrivier de Romanche. Vervolgens vloog de bus in brand.

Poolse bus verongelukt in buurt van Grenoble02


De slachtoffers waren op 10 juli vertrokken in Polen op pelgrimstocht naar Notre-Dame-de-la-Salette. Ze waren op de terugweg. Volgens de Poolse zender waren er 61 mensen aan boord, de Franse brandweer meent dat er 51 personen bij het ongeval betrokken waren. In Polen is een speciaal noodnummer in het leven geroepen om verwanten van de slachtoffers te informeren.

Op dezelfde weg gebeurde 34 jaar geleden al een ongeval met een Belgische bus. Toen kwamen 43 landgenoten om het leven. Het stuk weg tussen Grenoble en Gap, waar het ongeval gebeurde, wordt al jaren beschouwd als zeer gevaarlijk voor zwaar vervoer. Sinds het ongeval met de Belgische bus op 18 juli 1973 mogen vrachtwagens en bussen er enkel op als ze een dubbel remsysteem hebben. Het is nog niet duidelijk of dat het geval was voor de Poolse bus. (belga/hln)

18-07-07

Fosforbrand aan Poolse grens erger dan gedacht

Fosforbrand aan Pools-Oekraïnse grens


Minstens zeventig mensen zijn behandeld wegens vergiftigingsverschijnselen, nadat een goederentrein met een lading fosfor maandag in het westen van Oekraïne ontspoorde en in brand vloog. Dat meldden autoriteiten woensdag. Onder de gewonden zijn negentien kinderen. Inmiddels zijn ruim duizend mensen uit het vervuilde gebied geëvacueerd.

Volgens de autoriteiten is de situatie onder controle. Inwoners van het gebied wordt aangeraden geen melk te drinken of landbouwproducten te gebruiken en niet in open water te zwemmen.

De goederentrein met het zeer brandbare fosfor ontspoorde maandag in de buurt van de Poolse grens. Vijftien wagons liepen uit de rails en vatten vlam. Een fosforwolk vervuilde vervolgens een gebied van minstens negentig vierkante kilometer.

Bron: hln.be

 

05-07-07

Poolse priester zoekt sexy serveuses

Pastoor Henryk Jankowski
Henryk Jankowski wil alleen knappe vrouwen engageren voor zijn koffiebars.

Polen brandt. Priester Henryk Jankowski opent een keten van koffiebars voor het goede doel en zoekt sexy serveuses. De priester is een bekend zakenman, maar dit initiatief wordt niet door iedereen gesmaakt. "Lelijke vrouwen hoeven niet te solliciteren, ik wil alleen knappe vrouwen in mijn bars", zegt Jankowski.

Discriminatie
Zijn bedrijfje bracht al parfums en wijnen op de Poolse markt en ook de opbrengst van die activiteiten gingen naar goede doelen. Maar zijn strenge selectiecriteria voor de koffiebars stuiten velen tegen de borst, dat uitgerekend een priester discrimineert is er te veel aan. Toch houdt hij voet bij stuk. "Ik wil alleen knappe vrouwen, lelijke maken geen kans", meldt ananova.com. (hln)

30-05-07

Arne is vanmorgen vertrokken naar Nienawiszcz

Vanmorgen om half 5 zijn Katrien, Patrick en Arne vertrokken naar Polen. 

Onderweg hebben ze maar één keer file gehad  en  7 km  gereden op uur tijd.  Voor de rest is het goed verlopen in Duitsland, prachtig weertje daar!

 

Om half 2 waren ze de grens over, er stond maar een auto of 5 voor hen.  Tegenwoordig gaan die controles als je Polen binnengaat heel vlot en snel.  Als wij Arne meenemen moeten we ook altijd een document meehebben met toestemming van de ouders.  Dat wordt altijd wel goed nagekeken en gecontroleerd... Eens de grens over gaan ze direct in Slubice geld wisselen en tanken.  Er  zijn daar verschillende tankstations  vlak na de grens maar wij gaan altijd bij Eko-tank, is de goedkoopste  en we hebben daar een klantenkaart wat ons nog paar groschen per liter korting geeft.  Het is toch telkens ongeveer een euro dat we minder moeten betalen.  Arne heeft zich weer voorbeeldig gedragen... hij heeft nog  goed geslapen onderweg en voor de rest naar filmpjes gekeken.

 

Vanavond aan de foon vertelde hij toch al goed nieuws... in de maand mei zitten er altijd meszki, dat is een soort van steekvliegje dat je vieze beten kan bezorgen.  Toen wij daar waren , was het vergeven van die vieze vliegjes!!! Als we met auto stopten... op 1 2 3 zat de auto vol, dat was dan precies of je in een wolk terecht kwam...  Arne vertelde nu dat die vliegjes er niet meer waren! Gelukkig maar want op die 10 dagen dat wij er waren, heeft hij geen 3 keren kunnen buiten spelen.

20070505 Pila - op bezoek bij Karolina06

Arne en Kuba,

deze foto is genomen paar weken terug
toen we op bezoek waren bij vrienden in Piła.

 

 

23:44 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: arne, pila, kuba, nienawiszcz |  Facebook |

21-05-07

Staking in honderden Poolse ziekenhuizen

In meer dan tweehonderd van de ongeveer zeshonderd Poolse staatsziekenhuizen wordt vanaf vandaag door artsen gestaakt voor een beter salaris. In de ziekenhuizen wordt alleen spoedeisende hulp verleend.

Meer geld
Volgens de artsen moet er meer geld beschikbaar komen voor de Poolse gezondheidszorg en is medisch personeel chronisch overwerkt. Als er niet snel een oplossing komt, zullen meer ziekenhuizen zich bij de stakers aansluiten, zegt de artsenvakbond. De artsen eisen een salarisverhoging van meer dan 100 procent.

Middelen
Een Poolse algemeen arts in overheidsdienst verdient momenteel ongeveer 1300 zloty (350 euro) en een specialist 3000 zloty (800 euro). Premier Jaroslaw Kaczynski stelt dat de salarissen in de gezondheidszorg inderdaad omhoog moeten, maar dat Polen over onvoldoende middelen beschikt om de eisen van de artsen in te willigen. (novum/hln)

staking in ziekenhuizen

Een non leest de stakingsboodschap aan een ziekenhuis.

19-05-07

Duizenden Polen demonstreren voor homorechten

homo s in polen
De homo's in Polen liggen zwaar onder vuur.

Duizenden Polen hebben vandaag deelgenomen aan de jaarlijkse mars voor homorechten in Warschau. Zo'n vijfduizend mensen liepen door het centrum van de hoofdstad met regenboogvlaggen en spandoeken met teksten als 'stop homofobie'. De politie was massaal op de been om de veiligheid van de betogers te waarborgen.

Tegen homofilie
De homorechtenbeweging in Polen heeft het zwaar. Conservatieve leiders, onder wie de minister van onderwijs Roman Giertych, hebben zich openlijk uitgesproken tegen homoseksualiteit. Giertych heeft deze week nog een voorstel ingediend om "het propageren van homoseksualiteit" op scholen aan banden te leggen.

In het verleden liepen homorechtenbetogingen in Polen vaak uit op gewelddadige confrontaties. Vandaag zijn geen incidenten gemeld. (novum/hln)

 

Nationalistische groepering anti homoparade

Nationalistische groeperingen demonstreerden tegen de homoparade.

17-05-07

Bericht voor autobestuurders in Polen

20070517 Berlingo

 

Sinds 2007 is het verplicht om “altijd” met de lichten aan te rijden!

Tot verleden jaar was het van 1 november tot 31 maart verplicht.  Nu dus ganse jaar door!


16-05-07

Benedictijnen van Krakau starten winkelketen

Klooster benedictijnen van Tyniec
Het klooster van de benedictijnen van Tyniec.
 

De benedictijnen van Tyniec, een abdij niet ver van Krakau, willen een winkelketen van zowat honderd winkels opstarten. Daar zullen ze hun eigen kwaliteitsproducten verkopen. Dat meldt pater Zygmunt Galoch, die zich met de handelszaken van de abdij bezig houdt. "Hemelse confituur", op basis van appelen en peren, "Ketterconfituur" met citroen en ook "Gebedsconfituur" worden al verkocht via het internet en in een tiental Poolse winkels.

"We hopen meer dan honderd franchisewinkels te kunnen openen, waarvan al zestig tegen het einde van het jaar", legt de pater uit. Hij tekende vandaag het franchisecontract. "Alle producten worden vervaardigd volgens eeuwenoude tradities van de benedictijnen. Ze worden gemaakt door kleine familiebedrijven of door de benedictijnen zelf, zoals de wijnen van de abdij van Pannonhalma in Hongarije", verzekert de geestelijke. Van fijne vleeswaren tot kaas, champignons, siropen, kruidenthee en alcohol: het wordt allemaal verkocht als geproduceerd door benedictijnen. (belga/hln)

05-05-07

Groetjes uit Piła

We wijn nu al paar dagen in Polen. Bij ons in Nienawiszcz speelde Arne  samen met Suzanna en Max.  Hij mocht in de goal staan. Dat snoetje was geld waard. Super tevreden was hij!!!

Vandaag zijn we in Piła op bezoek bij kenissen en Arne heeft hier al goed zijn best gedaan bij zijn nieuwe vriendjes Kuba en Szymonek. 

Morgen gaan wij  een rustige dag  doorbrengen bij ons aan het meer in Nienawiszcz. 

Morgen of overmorgen probeer ik nog ff hier wat te schrijven

18:17 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (6) | Tags: pi 322 a, vakantie, arne |  Facebook |

18-04-07

Polen/Oekraïne kreeg acht van de twaalf stemmen

Polen/Oekraïne heeft met een tweederde meerderheid de organisatie van het EK 2012 binnengehaald. De kandidatuur kreeg in de eerste ronde acht van de twaalf stemmen van het Uitvoerend Comité (UC) van de Uefa achter zijn naam. De andere vier stemmen gingen naar Italië. Het duo Kroatië/Hongarije kreeg geen enkele stem. Het UC telt veertien leden, maar de afgevaardigden van Italië en Oekraïne mochten als betrokken partijen niet deelnemen aan de stemming. (belga/hln)

19:15 Gepost door Lizy in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) | Tags: ek 2012, uefa, uitvoerend comite, uc |  Facebook |

Technische fiche Polen en Oekraïne

Technische fiche van de kandidatuur van Polen en Oekraïne, die vandaag het EK 2012 kregen toegewezen:

Acht sites, vier in Polen, vier in Oekraïne
Polen:
Nationaal stadion (63.000 plaatsen) in Warschau
Baltic Arena (40.000) in Gdansk
Olympisch stadion (40.000) in Wroclaw
Gemeentelijk stadion (42.000) in Poznan
Oekraïne:
Olympisch stadion (77.000) in Kiev,
Chakhtior stadion (50.000) in Donetsk
Oekraïne stadion (30.000) in Lvov
Metalurg stadion (31.000) in Dniepropetrovsk
Openingsmatch:
Nationaal stadion in Warschau
Finale:
Olympisch stadion in Kiev
Vorige organisaties:
EK-19 in 2006 in Polen

Polen en Oekraïne organiseren EK 2012

Polen en Oekraine EK 2012- 02

Polen en Oekraine EK 2012- 03

Polen en Oekraïne zijn door de Europese voetbalbond (Uefa) in het Welshe Cardiff tot gastheer verkozen voor het EK in 2012. Een verrassende keuze, want algemeen werd verondersteld dat Italië de beste adelbrieven kon voorleggen om de organisatie naar zich toe te trekken. Niet dus. Ook Kroatië en Hongarije, die net als de tandem Polen-Oekraïne voor een duo-organisatie gingen, visten achter het net. Het volgende EK vindt in 2008 plaats in Zwitserland en Oostenrijk.

Polen en Oekraine EK 2012- 04


Platini
Het was Uefa-voorzitter Michel Platini die de naam van de laureaat bekendmaakte. Waar de meeste waarnemers ervan uitgingen dat regerend wereldkampioen Italië voor de derde keer in zijn geschiedenis (na 1968 en 1980) de organisatie zou toegewezen krijgen, viel de keuze van de veertien leden van het Uitvoerend Comité totaal onverwacht op Polen en Oekraïne. Op papier konden die nochtans het zwakste dossier voorleggen op cruciale gebieden als de stadions, wegeninfrastructuur en hotelcapaciteit.

Corruptiezaak
Polen kreeg dit seizoen bovendien af te rekenen met een corruptiezaak binnen zijn eigen voetbalbond en in Oekraïne dreigt politieke onrust door het sluimerende conflict tussen eerste minister Viktor Ianoukovitch en president Viktor Ioutchenko. Geen van beide landen mocht al ooit een groot tornooi organiseren. Het is ook de eerste keer dat het EK in Oost-Europa zal plaatsvinden. Italië lijkt met deze keuze dan weer de prijs te betalen voor het grote omkoopschandaal rond topclubs als Juventus en AC Milan, en de dood van een politieman bij supportersgeweld in Sicilië in februari. (belga/hln)

14-04-07

EK 2012: Walesa pleit voor Pools-Oekraïnse organisatie

Lech Walesa

Lech Walesa, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, oud-vakbondsleider van Solidarnosc en voormalig president van Polen, heeft een brief opgesteld aan de voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), Michel Platini. In deze brief pleit Walesa voor de Pools-Oekraïnse kandidatuur voor de organisatie van Euro 2012.

Duidelijk signaal
De keuze voor de Pools-Oekraïnse organisatie is volgens Walesa "een duidelijk signaal dat de veranderingen die dit gedeelte van Europa tijdens de afgelopen 15 jaar ondergaan heeft, opgemerkt en geapprecieerd worden. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat wij in staat zijn om kampioenschappen op dergelijk hoog niveau te organiseren en dat diegenen die de Pools-Oekraïnse kandidatuur steunen geen spijt zullen krijgen van hun beslissing", voegde hij er nog aan toe.

Inspiratie bij Platini
De stichter van de eerste vakbond in het Oostblok in 1980, haalt in zijn brief ook herinneringen op aan de passage van Michel Platini en zijn team Juventus Turijn in Gdansk, een stad in het noorden van Polen, in september 1983. "Het was de periode waarin het communistische regime aan de macht was en dat de stadia omsingeld werden met volledig met wapens geëquipeerde agenten", herinnert Walesa zich. "Vandaag is het IJzeren Gordijn er gelukkig niet meer en kunnen we spreken van één Europa."

Beslissing woensdag
Woensdag zal de UEFA in Cardiff beslissen over de organisatie van het Europese kampioenschap. Er zijn drie kandidaten voor de organisatie: Italië en de tandems Hongarije-Kroatië en Polen-Oekraïne. (belga/hln)

05-04-07

Polen heft veto tegen onderhandelingen met Rusland op

Het Poolse veto tegen een nieuwe onderhandelingsronde over een verdiept Partnerschap- en Coöperatie-akkoord (PCA) met Rusland bestaat niet meer. Dat bleek dinsdag op de vergadering van de Permanente Vertegenwoordigers van de Unie (Coreper). Het nieuws werd woensdag door de woordvoerder van de Europese Commissie, Johannes Laitenberger, naar buiten gebracht.

Vleesdossier
Met de nodige omzichtigheid gaf Laitenberger toe dat Polen aanduidingen had gegeven dat het vier maand oude veto tegen de nieuwe onderhandelingen met Rusland kon worden opgegeven. "De Commissie, aldus Laitenberg, kreeg aanwijzigingen dat Polen zijn veto intrekt." Of daarmee de koppeling met het vleesdossier is opgeheven, is nog maar de vraag. Polen gebruikte zijn veto als een hefboom om onder het Russisch embargo voor Pools varkensvlees onderuit te komen. Dat embargo werd in november 2005 gedecreteerd en zou Polen 400 miljoen euro per jaar kosten. Volgens Warschau hadden de Russen geen reden meer om het invoerverbod te bestendigen. Alle veterinaire en sanitaire normen die de EU oplegt, zouden worden nageleefd. Vier maand later en ondanks intense onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Russische autoriteiten is het embargo nog altijd een feit. De Russen waren er niet gerust op of het Pools transitsysteem wel waterdicht was.

Embargo
Moskou vreest dat via Polen kwalitatief slecht vlees Rusland binnen kon. Donderdag overhandigde de Europese Commissie de Russische autoriteiten een omstandig dossier waarin alle Russische vragen worden beantwoord. De EU-Commissie heeft nu goede hoop dat binnen zeer afzienbare tijd het embargo wordt opgeheven. De Poolse tactische toegeving om het veto tegen een nieuwe onderhandelingsronde over een verdiept PCA op te geven, is van aard om de Russen gunstig te stemmen. Normalerwijze moesten die onderhandelingen op 24 november 2006 op de EU-Ruslandtop van start gaan. In laatste instantie moest het Finse voorzitterschap van de Unie de Russische president Vladimir Poetin echter laten weten dat hij geen onderhandelingsmandaat van de lidstaten had gekregen, wegens het Poolse veto.

Verdiepen
Indien de Unie en Rusland er in 2007 niet in slagen het PCA te herzien, kan het huidig akkoord worden verdergezet. Het is echter de bedoeling om het akkoord van 1997 te verdiepen en de samenwerking tussen Unie en Rusland te verstevigen, onder meer op energievlak. In Europese diplomatieke kringen was woensdag te horen dat Polen voor een heuse doorbraak zorgde. Het is nu wachten op een raadszitting van de ministers om de nieuwe Poolse opstelling officieel te maken. (belga)

04-04-07

Polen en Rusland ruziën over Auschwitz

Auschwitz02

 

De opening van een Russische tentoonstelling in Auschwitz wordt opgehouden omdat de Poolse directeur van het Auschwitz-museum zich eraan stoort dat de Russen de term 'burger van de USSR' gebruiken voor mensen die vanuit Polen naar het vernietigingskamp werden gestuurd.

USSR-burgers
Bewoners van door de Sovjetunie bezet gebied kunnen volgens directeur Piotr Cywinski op geen enkele manier als USSR-burgers worden beschouwd, omdat zij hun vroegere nationaliteit nooit hebben opgegeven en nooit uit eigen beweging het Sovjetburgerschap hebben aanvaard. "Je kunt niet zeggen dat een inwoner van Lviv - een Pool of een Jood - een Sovjetburger was", zei hij. "Waarom interpreteert Rusland het Stalinistische tijdperk nog steeds op deze manier?" Lviv ligt tegenwoordig in Oekraïne.

"Gemene streken"
Wladyslaw Bartoszewski, het hoofd van de Internationale Auschwitzraad, beschuldigde de Russen van "gemene streken", omdat ze proberen de Polen en Joden die in het kamp zijn vermoord mee te tellen als Sovjet-slachtoffers. "Dat is ontoelaatbaar", schreef Bartoszewski, een overlevende van Auschwitz en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen.

Tentoonstellingen
Verscheidene landen hebben in Auschwitz tentoonstellingen ingericht over de verschrikkingen van het kamp. Russische kranten beschuldigde Polen er deze week van de Russische tentoonstelling te hebben gesloten. Maar Cywinski zei dat de tentoonstelling in 2004 op verzoek van Rusland is gesloten met oog op een geplande modernisering. Wel gaf hij toe dat de heropening is vertraagd door de controverse over het gebruik van de term Sovjetburger voor slachtoffers uit Polen, de Baltische landen en delen van Roemenië.

Absurde eisen
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat Polen 'absurde eisen' stelt en dat de nagedachtenis aan de slachtoffers van het nazi-kamp niet mag worden gegijzeld door 'historisch-politiek gewoeker'.

Nieuw struikelblok
De Russische krant Kommersant sprak van "een nieuw struikelblok in de Russisch-Poolse relatie". De relatie was al verstoord door een reeks van kwesties, waaronder Amerikaanse plannen om in Polen en Tsjechië delen van een raketverdedigingssysteem te plaatsen dat op Rusland als vijandig overkomt. (novum/hln)

02-04-07

Nieuwe aartsbisschop Warschau ingehuldigd

Kazimierz Nycz nwe aartsbisschop van Warschau

De nieuwe aartsbisschop van Warschau, Kazimierz Nycz, is met een simpele plechtigheid officieel ingehuldigd. De ceremonie werd bijgewoond door 1.500 belangstellenden, onder wie de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski en diens tweelingbroer president Lech Kaczynski.

De 57-jarige Nycz volgt aartsbisschop Stanislaw Wielgus op, die vlak voor zijn installatie op 7 januari terugtrad nadat hij had toegegeven dat hij had samengewerkt met de communistische geheime politie. Het terugtreden van Wielgus veroorzaakte een schok in de invloedrijke Poolse katholieke kerk, waarvan velen met het beeld van de vorige paus voor ogen geloofden dat die altijd dapper verzet had geboden tegen het communisme.

Paus Johannes Paulus II benoemde Nycz in 1988 tot bisschop van Krakau, waar Nycz de laatste drie bezoeken van de paus aan zijn geboorteland organiseerde. In 2004 werd hij bisschop van Koszalin-Kolobrzeg in het noorden van Polen. (novum/hln)

16-03-07

Polen start met "anticommunistische zuivering"

Communism has only killed 100 million people

 In Polen treedt vandaag een wet in werking die het land moet 'zuiveren' van iedereen die tijdens het communisme op een of andere manier voor de geheime dienst heeft gewerkt.

De conservatieve regering onder leiding van Jaroslaw Kaczynski, die de wet vorig jaar door het parlement loodste, wil zo voor eens en altijd afrekenen met het verleden. Critici spreken van een heksenjacht.

Tot nu toe werd alleen de achtergrond van personen in hoge publieke functies door een speciale rechtbank doorgelicht. Door de nieuwe wet worden ook lagere politici, schooldirecteuren, journalisten, notarissen, wetenschappers en directeuren van staatsbedrijven onderzocht. Dat gebeurt niet langer door de speciale rechtbank, maar door het Instituut voor Nationale Herinnering (IPN), dat over de communistische archieven waakt.

De betreffende Polen moeten vanaf donderdag een verklaring naar het IPN sturen met wat ze op hun kerfstok hebben. Circa 700.000 mensen, die bij de omwenteling in 1989 achttien jaar of ouder waren, hebben daarvoor een maand de tijd.

Het IPN bewaart alle documenten en zal dan een onderzoek uitvoeren. Het instituut kan vervolgens ook besluiten om dergelijke gevallen openbaar te maken. Achttien jaar na de omwenteling wordt daarom alsnog voor een bijltjesdag gevreesd, omdat personen die door het IPN worden aangewezen als 'collaborateur', hun baan kunnen verliezen.
Het IPN zou over een lijst met tienduizenden namen beschikken van personen die onder het communisme zouden hebben gespioneerd

Voor 1,13 miljoen Belgische diamanten verdwenen in Polen

diamant gestolen in Gdansk

Op de jaarlijkse Amberif International Fair of Amber in de Poolse havenstad Gdansk zijn in de nacht van vannacht diamanten van een Belgisch gespecialiseerd bedrijf gestolen. De edelstenen zijn naar schatting 1,13 miljoen euro waard. De diamanten werden voor de nacht in een kluis bewaard. De diefstal werd rond 11 uur gemeld aan de politie.

Volgens de Poolse privételevisiezender TVN24 zouden de edelstenen toebehoren aan Benelux Diamonds uit Antwerpen. De eigenaars van het bedrijf werden gehoord door de politie, die zeer discreet bleef over het verloop van het onderzoek. Op zijn internetsite stelt Benelux Diamonds zich voor als een bekende firma die gevestigd is in het hart van de Antwerpse diamantwijk. Vorige week vond in de wijk nog een diefstal plaats waarbij voor meer dan 21 miljoen euro aan diamanten uit een bank verdwenen.. (belga/hln)

06-03-07

Poolse burgermoeder verliest mandaat na enkele weken

Hanna Gronkiewiicz burgemeester Warschau

Hanna Gronkiewicz-Waltz, nog maar enkele weken burgemeester van de Poolse hoofdstad Warschau, is haar mandaat al terug kwijt. Reden: de politica van het liberale Burgerplatform (PO) had de aangifte van de inkomsten van haar echtgenoot twee dagen te laat ingediend. De ministerpresident van de regio Mazowsze, waartoe Warschau behoort, maakte de beslissing om Gronkiewicz-Waltz uit haar ambt te ontslaan, vandaag bekend.

De politica had tevoren al laten weten beroep aan te tekenen. Dat heeft ook het stadsbestuur van Warschau gedaan, in een aparte procedure voor het Grondwettelijk Hof. Dat bestuur vindt het niet kunnen dat burgemeesters uit hun ambt worden ontzet, enkel en alleen omdat ze de aangifte van hun inkomsten of die van hun partner te laat indienen.

In geen enkele andere stad in Polen was de strijd om de burgemeestersjerp bij de gemeenteraadsverkiezingen van november 2006 zo hevig als in Warschau. Gronkiewicz-Waltz trok uiteindelijk aan het langste eind in een rechtstreeks duel met de voormalige Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz, lid van de conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS). (dpa)

01-03-07

Poolse autoweg door natuurgebied onder vuur

De Europese commissaris voor Milieubeleid, Stavros Dimas, heeft gisteren een laatste verwittiging gestuurd naar Warschau voor de schade die er dreigt ontstaan nadat Polen met de aanleg is begonnen van een autoweg dwars door unieke Europese natuurgebieden van de Rospuda-vallei en de ongerepte bossen van Puszcza Knyszynska in het noordoosten van de het land.

Volgens de Commissie zijn die trajecten ,,niet nodig en niet gerechtvaardigd’’ omdat ze onherstelbare schade aanbrengen aan de unieke natuurgebieden. De voorbereidende werken zijn vorige week gestart. Polen krijgt nu nog een week tijd om het project stil te leggen en te herzien.

(bb)

 

Bron : De Standaard

18-02-07

Voortaan ook Poolse wegwijzers in Groot-Brittannië

Qua gastvrijheid tegenover migranten kan de laatste maatregel van de politie van de Britse graafschappen Cheshire en Shropshire wel tellen. Om de grote toevloed aan Polen op de wegen op te vangen, wordt de verkeerssignalisatie er voortaan in het Pools gedaan. De maatregel komt er nadat er de voorbije maanden grote verkeersverwarring was ontstaan in de graafschappen. Er waren namelijk werken aan de gang en Britse automobilisten wisten wel dat ze een omleiding moesten volgen, maar voor de Polen was de Engelse signalisatie puur Chinees.

De Britten volgden dus de alternatieve route, de Polen - in grote getale aanwezig in de streek - snapten er niks van en reden in al hun onwetendheid door. Daardoor moesten de werken zelfs stilgelegd worden. Om een einde te maken aan de Babylonische spraakverwarring, beslisten de plaatselijke autoriteiten dan maar speciale Poolse borden te maken. Voorlopig is er nog geen sprake van dat de Engelstalige borden weggenomen zouden worden. (belga/hln)

31-01-07

Kerk ontevreden met kanten strings

string

De Kerk houdt niet van strings, zoveel is duidelijk. Toen de vrouwen in het Poolse bergstadje Koniakow besloten hun kantklosvaardigheden aan te wenden om strings, beha’s en ander ondergoed te maken, werden ze op hun plaats gezet door de plaatselijke kerkgemeenschap.

Koniakow is bekend om zijn kanten kledingstukken. Altaars, priesters en zelfs paus Johannes Paulus II gingen gekleed in het professioneel gemaakte kantwerk van de Poolse vrouwen.

Geld
Maar dat verdiende niet zo. Toen het dorp het internet én de sexy lingerie ontdekte, stroomde het geld binnen. Westerlingen tellen vlot 75 euro neer voor een kanten kunstwerkje van Koni-Art, zo zegt de Britse krant The Daily Telegraph.

Schande en schaamte
En niet alleen de Kerk is geen fan van de nieuwe zaak. Velen dorpelingen vinden dat de kanten lingerie het tot dan toe respectabele dorp tot schande maakt. “Heel het dorp is beschaamd”, zegt Mieczylaw Kamieniarz, hoofd van het kantmuseum.

“We hebben gewaden gemaakt voor priesters, de kerk, zelfs voor de paus! En nu wordt al dat vakmanschap gebruikt om aan de kont te dragen.” En dat ondanks dat het typische kantpatroon in de lingerie bewaard blijft.

Kerk profiteert
De kantklossende vrouwen verdedigen zich. “We verkochten niet veel gewone kant, dus we moesten iets doen. Wij proberen hier wel van te leven. Na wat brainstormen hebben we allemaal samen beslist om deze weg in te slaan,” zegt Malgorzata Satanszek.

Ze wijst er op dat het geld dat de vrouwen verdienen met hun lucratieve zaak, voor een groot deel terugvloeit naar de Kerk. “Als we zouden luisteren naar alles wat de priester zegt, dan zouden we geen cent verdienen. Ach, binnenkort zal hij wel bijdraaien, als hij merkt hoe die strings ook hém ten goede komen.”

Polen staat bekend als een zeer katholiek en conservatief land.

27-01-07

Poolse president eert omwonenden Auschwitz

20070127 Auschwitz - gedenkplaat

 

Tijdens de herdenking van de Holocaust bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft de Poolse president Lech Kaczynski aandacht gevraagd voor de omwonenden van het kamp die hebben geprobeerd om gevangenen te redden, soms met gevaar voor eigen leven. Dit staat in een brief die tijdens de herdenking werd voorgelezen.

Niet onverschillig
De Poolse president veroordeelt in zijn brief de opvatting dat de Poolse omwonenden van het kamp volkomen onverschillig waren over het lot van de gevangenen. Tijdens de plechtigheid, die werd bijgewoond door overlevenden van Auschwitz en plaatselijke inwoners, kregen veertig inwoners van Oswiecim en omliggende dorpen een eremedaille opgespeld door een onderminister van de Poolse regering.

De plechtigheid vond plaats in het kader van de herdenking van de Holocaust, die wordt gehouden op de datum waarop het concentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd door stoottroepen van de Sovjet-Unie.

Blair over haat en intolerantie
In het voormalige concentratiekamp Buchenwald, in het oosten van Duitsland, is de Holocaust ook herdacht door overlevenden en politici uit een aantal landen, onder wie de Britse premier Tony Blair. "We moeten erbij stilstaan dat intolerantie, haat en zelfs genocide 60 jaar geleden niet zijn opgehouden te bestaan", aldus Blair. (belga/hln)